NE - Leesopdrachten

NE - Leesopdrachten

Info startweek

  • Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud: In deze quest lees je een boek en daar maak je een leesopdracht bij (die je zelf kiest). Voor Nederlands moet je elk jaar 3 boeken lezen.
  • Aantal XM: 10XM
  • Coaches die de quest begeleiden: mevrouw Sigmond (high), Mevrouw Romijn (red) en mevrouw Hoogendoorn (blue)
  • Begeleiding met Blox, aantal en start: Je vakcoach kan je helpen bij het kiezen van een boek. Tijdens de blox vraag je ook om feedback (let op de rode pijl: ).   
  • Building Learning Power: Doorgronden (het verhaal begrijpen) en Verbeelden (andere mensen en werelden leren kennen)
  • Belangrijkste opbrengsten: een gelezen boek en een leesopdracht

 

Stappenplan

Voor Nederlands moet je in de onderbouw elk jaar 3 boeken lezen. Dit is belangrijk, omdat je hiermee je leesvaardigheid en je woordenschat vergroot. Daar heb je in de rest van je leven profijt van.

En lezen is natuurlijk ook gewoon vet leuk, want je leert hoe andere mensen leven en denken!

Naast de route van 'Must Read / Must Watch' kun je hier kiezen voor losse leesopdrachten. Je leest dus een boek en je maakt daarna een leesopdracht. Hiermee verdien je 10 XM.

Hoe dit werkt? Hieronder worden de stappen uitlegd.

 

Stap 1: een boek kiezen

Het boek dat je wilt lezen, mag je zelf kiezen, maar het is wel belangrijk dat het boek op het juiste niveau is. Als je onder je niveau leest, dan leer je er te weinig van (leesvaardigheid en woordenschat). Als je te hoog boven je niveau leest, dan is de kans groot dat je het na een paar bladzijdes opgeeft. Met het kiezen van een boek kunnen de vakcoaches je helpen en er zijn een aantal handige bronnen die je kunt gebruiken:

  • We hebben voor het thema een leeslijst gemaakt. Deze vind je in het menu aan de zijkant. Met pepertjes wordt het niveau van de boeken aangegeven.
  • Op jeugdbibliotheek.nl vind je de boeken van 'Lezen voor de lijst'. Ze zijn verdeeld in verschillende niveau's. Als algemene regel kun je aanhouden dat niveau 1/2 voor de brugklas is, niveau 2/3 voor de tweede klas en niveau 3/4 voor de derde klas. Maar als jij een boek van een ander niveau wilt lezen, dan kun je dit natuurlijk altijd met de vakcoach overleggen. Op de website zie je ook dat je kunt sorteren op genre en op thema, super handig als je weet wat je interessant vindt!
Geef het boek dat je gaat lezen door aan je vakcoach.

 

Stap 2: het boek lezen

Als je een boek gekozen hebt, dan moet je het natuurlijk gaan lezen. Bedenk wanneer je de opdracht wilt gaan maken en het boek dus uit moet zijn. Verdeel het aantal bladzijdes van het boek over het aantal weken (250 bladzijdes / 5 weken = 50 bladzijdes per week). Neem dit leeswerk op in je planning. Plan ook in wanneer je de opdracht wilt maken en wanneer je het in wilt leveren.

Voor de meeste leerlingen werkt het niet als ze gaan lezen 'wanneer het uitkomt'. Zet het echt in je planning .

➜ Maak een tegel in Egodact en vul de 'Voorbereiding' in. Noteer hier dus ook de titel van je boek en hoe je het lezen hebt gepland.

 

Stap 3: een leesopdracht maken

Als je boek uit is, dan kun je in het menu aan de linkerkant een leesopdracht uitkiezen. Kies een opdracht die je aanspreekt. Je hoeft er maar één te maken.

Doorloop de stappen van de opdracht zorgvuldig.

Vraag je vakcoach om feedback als je de opdracht gemaakt hebt. Doe dit tijdens een blox. Noteer in Egodact welke feedback je gekregen hebt, verbeter je opdracht als dat nodig is en lever daarna je opdracht in.

 

Stap 4: de terugkijker maken

➜ Als de opdracht af is, dan ga je in het menu naar de terugkijker. Hierin staan de vragen voor je 'Reflective Journal'. Maak alle vragen.

 

Denk je dat je klaar bent? Controleer dan goed of je alle stappen helemaal hebt doorlopen en stuur daarna een berichtje aan je vakcoach met de vraag om feedback en XM's.

 

Veel leesplezier!

Je vakcoaches: mevrouw Sigmond (high), mevrouw Romijn (red) mevrouw Kater (blue) en mevrouw Hoogendoorn (blue)

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

Boekenlijst 'Respect'

Hieronder vind je informatie over de boeken en titels die je kunt lezen bij het periodethema. Elk boek heeft linksom of rechtsom iets te maken met dit thema. Kun jij ontdekken wat dit is?

Klik op de titel om naar de bibliotheek te gaan. Is het boek niet beschikbaar? Bij de bibliotheek kun je altijd (gratis) reserveren. Een boek wordt dat van een andere vestiging naar jouw bibliotheek gebdracht. In de mediatheek op school hebben we ook een paar titels staan.

(NB: tot 18 jaar is een bibliotheekabonnement GRATIS)

De pepertjes geven het niveau van het boek aan. Hoe meer pepertjes, hoe uitdagender het boek / hoe zwaarder het onderwerp is.

In overleg met je coach Nederlands mag je ook een ander boek kiezen dat jij bij het thema vindt passen.


De vijftienjarige Terra houdt van shoppen. Al haar geld gaat op aan nieuwe kleding en als ze die goedkoop kan scoren, is dat natuurlijk top! Indira woont in India en is net zo oud als Terra. Indira komt in een kledingspinnerij te werken. Zo hoopt ze de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Maar de mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest. Op reis in India ontdekt Terra dat er een heel verhaal zit achter de goedkope kleding die ze thuis altijd koopt: een verhaal dat niet zo mooi is.

Als je vader je beste vriend is en hij krijgt een hartaanval, en je moeder is al dood, en als je het hotel van je vader moet runnen, samen met je drie zussen die net zo weinig van jongens snappen als jij van meisjes, en je vader blijkt ook nog eens schulden te hebben, en je kunt alleen aan geld komen door als jongen met washandjes in je bikinitopje mee te doen aan de Miss Noordzeeverkiezing, en je hebt diezelfde middag een proeftraining voor een beroemde voetbalclub, en je bent ook nog eens smoorverliefd...

​​Het is de winter van 1944. Ruim vier jaar duurt de oorlog al en nog steeds lijkt het einde niet in zicht. De 16-jarige Michiel is blij als hij eindelijk eens iets kan doen. Via zijn buurjongen raakt hij betrokken bij het verzet. Hij gaat zorgen voor een gewonde Engelse piloot die in het bos verstopt zit. De vraag is hoe lang Michiel dat vol kan houden zonder dat iemand het merkt. Hulp vragen is gevaarlijk, want Michiel weet niet zeker wie zijn vrienden en wie zijn vijanden zijn.

Op de eerste dag van het schooljaar weet Sven het zeker: hij moet een briljante stunt uithalen. Anders is hij meteen die zielige jongen uit 1b. Parker wil juist onzichtbaar zijn. Ze heeft net de ergste zomer van haar leven achter de rug en vertrouwt niemand meer. Dan ontdekt ze dat Alaska, de hond die eerst van háár was, nu bij Sven woont – als zijn hulphond.Overdag wil Parker niks te maken hebben met Sven, dus er zit maar één ding op. Als ze Alaska ooit nog wil zien, moet dat ’s nachts.

Yessin zit bij Ali in de klas. Ali speelt de baas en alle jongens doen wat hij zegt. Samen stelen ze voetbalplaatjes uit de supermarkt en pesten ze Sara. Yessin wil een goede Citotoets maken en later tandarts worden. Eigenlijk wil hij niet meedoen met Ali’s streken, maar als hij niet meedoet, hoort hij er niet bij. Per ongeluk raakt Yessin betrokken bij een heel fout plan van Yessin en zijn broers. Hij heeft het gevoel dat hij geen kant meer op kan en weet niet wie hij om hulp kan vragen.

​Het doodgewone leventje van de dertienjarige Henry is plotseling over als zijn oudere broer Jesse het geweer van hun vader op een ochtend meeneemt naar school. Door wat er daarna gebeurt, valt het gezin uiteen. Henry en zijn vader beginnen een nieuw leven in een nieuwe stad, waar niemand hun verleden kent. Wanneer Henry’s therapeut voorstelt dat hij een dagboek bij gaat houden, is Henry in eerste instantie afwijzend, maar al snel schrijft hij dag en nacht in zijn dagboek.

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis aan te kunnen.

Joshua (15 jaar) is radeloos; zijn vriendin Zivan is met haar ouders teruggekeerd naar Irak en reageert niet meer op zijn appjes. Joshua maakt zich grote zorgen, maar is ook woedend en mist Zivan ontzettend. Thuis worstelt hij met de scheiding van zijn ouders en op school wil het niet lukken. In zijn nieuwe vmbo-klas verbaast Joshua zich over het kinderachtige gedrag van zijn klasgenoten. Hoe houd je je staande tussen al die stoere jongens als je beste vriendin er niet is om je te helpen? Red je het dan in je eentje of zul je toch moeten proberen om nieuwe vrienden te maken? En waarom heeft Zivan opeens al het contact verbroken?

Hamayun leeft met zijn vrijdenkende ouders en broertjes in Afghanistan waar de Taliban een schrikbewind voeren. Hierdoor is het leven van Hamayuns vader in gevaar. Als Hamayun acht jaar is, vlucht de familie. Telkens als hij denkt dat ze ergens kunnen blijven, moeten ze weer verder vluchten. Na een angstige vlucht en vele omzwervingen komen ze aan in Nederland. Hier hoopt hij zijn geluk te vinden, want hier in Nederland mogen ze denken en zeggen wat ze maar willen. Ook hier zijn ze echter niet veilig; zullen ze een verblijfsvergunning krijgen? En waarom duurt het allemaal zo lang?

De vriendinnen Floor en Marcia komen via internet in contact met een modellenbureau. Ze worden uitgenodigd voor een fotoshoot. Maar al snel worden ze gevraagd dingen te doen die ze niet willen. Hun modellenavontuur verandert in een nachtmerrie.

De Mexicaanse Julia (14) is met haar vader en broertje Amerika binnengesmokkeld. In Washington voelt Julia zich eenzaam: ze mist haar moeder, haar vader werkt altijd en op school lukt het haar moeilijk om vrienden te maken. Dan wordt ze verliefd op Dante, de lokale bendeleider van StreetMaffia. Lid van de bende ben je voor het leven, maar als het geweld toeneemt, zoekt Julia naar een uitweg. Ze besluit informant van de FBI te worden, maar aan de StreetMaffia ontsnappen is nog nooit iemand gelukt.

Wobie (ik-persoon) groeit op in zijn eigen glitter- en confettiwereld. Naarmate hij ouder wordt, ontdekt hij langzamerhand dat hij anders is dan zijn broers. Hij valt op jongens. Hij beschrijft zijn worsteling daarmee, ondanks dat zijn ouders open en begripvol zijn. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De zestienjarige Rosie houdt van Jack en hij van haar. Niet iedereen ziet hun relatie zitten, omdat Rosie het syndroom van Down heeft. Jack heeft bij zijn geboorte een hersenbeschadiging opgelopen en heeft als gevolg daarvan agressieproblemen. Als Jack wordt weggestuurd om daarmee geholpen te worden, verbieden Rosies ouders het contact met Jack. Daarom besluit Rosie van huis weg te lopen om Jack op te zoeken. Daarvoor moet ze met de trein via Londen reizen, wat lastig is omdat er door de sneeuw bijna geen treinen rijden. Een uitdaging voor iedere tiener en zeker voor Rosie. Lukt het Rosie om Jack te vinden?

De 17-jarige Gioia is anders dan haar klasgenoten. Ze draagt geen make-up, en haar oude flanellen blouse en kapotte broek zijn écht versleten en gescheurd. Ze houdt van fotograferen en verzamelt onvertaalbare woorden en zinnen. Gioia heeft één vriendin die eerlijk en onomwonden zegt waar het op staat; helaas bestaat ze alleen in haar hoofd. Op een avond ontmoet Gioia een jongen. Met hem kan ze goed praten. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is?

Liesbeth en haar vriend Beer helpen bij een kamp voor autistische kinderen. Liesbeth doet haar best, maar alles loopt weer eens anders dan ze bedoeld had. Wat doet ze toch fout? Dóet ze wel iets fout? Ze gaat op zoek naar antwoorden – en naar zichzelf.

Leesopdrachten

Als je boek uit is, kies je één van onderstaande opdrachten. In de opdracht staat precies beschreven wat de bedoeling is en wat je moet inleveren in je 'Logboek' en als 'Eindresultaat' in Egodact.

Kom je er niet uit? Vraag je vakcoach dan om hulp! Je kunt tijdens de blox ook om feedback vragen.

Ben je klaar? Ga dan door naar de Terugkijker.

 

Leesopdrachten: 

Terugkijker

Terugkijker

Werk je reflective journal bij door in de terugkijker in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Wat vind jij het belangrijkste uit dit boek?
  2. Wat vond je mooi aan dit boek?
  3. Wat vond je niet leuk of saai?
  4. Als de schrijver je zou vragen wat er anders of beter zou kunnen, wat zou je dan zeggen?
  5. Hoe past dit boek bij het thema van deze periode?
  6. Hoe kijk je terug op je planning? Had je goed gepland of zou je het de volgende keer anders doen?
  • Het arrangement NE - Leesopdrachten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-02-25 11:57:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.