Welkom op de wikiwijs pagina van het project duurzaam Rotterdam. Met behulp van deze site doorlopen jullie het project duurzaam Rotterdam voor het vak Aardrijkskunde. Je gaat tijdens dit project inzoomen op een aantal duurzame projecten/locaties in Rotterdam.
Je leert tijdens dit project hoofd- en deelvragen beantwoorden door middel van het uitvoeren van een onderzoek. Dit is een goede voorbereiding op het profielwerkstuk, het HBO of zelfs de Universiteit.
Elk groepje kiest andere duurzame locaties/projecten. Zorg dus dat je daar op tijd mee bent!
Doorloop de stappen die hier links genoemd staan (dit zal je in de lessen doen). Uiteindelijk lever je een verslag in en presenteer je de uitkomsten voor de klas.
Ben je nu al benieuwd waar je op wordt beoordeeld? Check dan links het kopje Beoordeling voor meer informatie!
Een onderdeel van het project is een stadswandeling door Rotterdam omtrent duurzaamheid. Deze zal plaatsvinden op dinsdag 22 maart.
Heel veel succes!
De docenten Aardrijkskunde,
Meneer Bartes, Mevrouw Hekkert en Mevrouw Heskes
Rotterdam Climate initiative
Doel van het project
Wat?
Elk groepje onderzoekt een aantal projecten in Rotterdam m.b.t duurzaamheid.
Je gaat onderzoeken wat er duurzaam is aan dat project.
Je voert een onderzoek uit en beantwoord de hoofd- en deelvragen.
Groepjes bestaan in principe uit 4 personen.
Waarom?
Dit project bereid je alvast voor op een vervolg studie (HBO/Universiteit). Daarnaast helpt het je bij het maken van je profielwerkstuk volgend jaar. Die heeft namelijk ongeveer dezelfde opzet. Je leert een aantal vaardigheden aan die je voor vervolgstudies nodig hebt:
Presenteren
Samenwerken
Verslag opstellen
Kritisch denken
ICT-vaardigheden
Reflecteren
Hoe?
Je doorloopt de stappen die hier links beschreven staan. Je doorloopt de hele onderzoekscyclus. Hierbij krijg je hulp tijdens de aardrijkskunde lessen.
Planning
Dit is een globale planning. De docent kan hiervan afwijken.
Periode 3:
Les 1 project: Uitleg project, maak groepjes, maak een groepschat op teams.
Les 2 project: Kies je locaties en vul het locatieformulier in, lever deze daarna in voor toestemming van je docent.
Les 3 project: Start met het beantwoorden van de deelvragen.
Les 4 project: Maak de deelvragen af. Lever deze in bij de docent voor feedback. Eén persoon per groepje moet de deelvragen inleveren. De deadline hiervoor is op vrijdag 25 maart 2022 om 23:59 uur. Je levert de deelvragen in via SOM.
Periode 4:
Les 5 project (na de toetsweek): Gebruik de feedback om je deelvragen te verbeteren en begin met het beantwoorden van de hoofdvraag.
Les 6 project: Zet het hele verslag in elkaar met alle informatie die je eerder verzamelt hebt.
Les 7 project: Maak de presentatie voor het project.
Uiterlijke inleverdatum verslag : 22 mei 2022 om 23:59 via SOM.
Presentaties: in week 19 (week na meivakantie), Je docent maakt een planning per groep.
Groepschat
Voordat we kunnen beginnen gaan we een groepschat maken in teams.
Je voegt hierin ook je docent toe.
Tijdens deze 'coronatijd' kan het goed dat er soms iemand niet fysiek in de lessen aanwezig is, maar online. Ook kan het dat je soms buiten de lessen aardrijkskunde werkt aan deze opdracht. In deze gevallen MOET je gebruik maken van deze teamschat voor overleg. De docent kan zo namelijk zien hoe hard er gewerkt wordt en hoe de samenwerking verloopt, bijvoorbeeld of er goede afspraken zijn gemaakt. Dit is ook onderdeel van de beoordeling (zie beoordeling).
We verwachten een actieve deelname van alle groepsleden, elke les. Dus zowel als je online als offline aanwezig bent. Doe je niets tijdens de les, dan wordt je op afwezig gezet en mag je het uur later inhalen.
Tip: vaak werkt het beter om in teams elkaar te bellen, dan met elkaar te chatten!
Onderzoek
Om dit onderzoek uit te voeren volg je een aantal stappen, de stappen van de onderzoekscyclus. Klik links om naar de eerste stap te gaan. Volg alle stappen in de juiste volgorde, dan volgt het zichzelf.
Onderzoek stap 1 (verwonderen)
In dit veldwerk onderzoek gaan jullie per groepje vijf verschillende duurzame projecten onderzoeken.
Duurzame ontwikkeling betekent letterlijk: een manier van produceren en consumeren zonder milieu-uitputting en milieuverontreiniging en met zo min mogelijk milieuaantasting.
Weet je niet meer goed wat duurzaamheid inhoudt, lees dan paragraaf 8.1 uit je lesboek nog eens.
Bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen van welke aspecten er ook alweer allemaal meespelen bij duurzaamheid, dit filmpje gaat over de duurzame haven van Rotterdam. Je kan er vanuit heel veel verschillende invalshoeken/dimensies naar kijken.
Jullie gaan echter onderzoek doen naar de stad Rotterdam.
Er zijn heel veel keuzemogelijkheden voor jullie onderzoek. Elk groepje kiest een project bij elk thema.
Dit zijn de thema's:
Gebouwen (denk aan aanpassingen aan gebouwen, architectuur)
Water (waterbergingen, aangepaste parkeergarages, waterpleinen)
Mobiliteit (verplaatsen binnen de stad) of circulair (hergebruik)
Energie (energie zuinig, groene stroom)
Groen (parken in de stad, landbouw op daken)
Je kiest dus vijf locaties/projecten, project 1 heeft te maken met duurzame gebouwen, project 2 met water, project 3 met mobiliteit/circulair, project 4 met energie en project 5 met groen.
Je kunt onder andere deze twee websites gebruiken om duurzame locaties te vinden:
Een onderzoeksvraag formuleren is ontzettend lastig. Daarom hebben de docenten voor deze keer jullie hoofd- en deelvragen al bedacht. Volgend jaar, bij je profielwerkstuk, moet je deze vragen wel zelf bedenken.
Hoofdvraag:
Hoe sluiten jullie vijf gekozen projecten aan bij de duurzame visie van de gemeente Rotterdam?
Deelvragen:
1. Wat betekent duurzaamheid voor jullie?
2. Wat is de visie van de gemeente Rotterdam ten aanzien van duurzaamheid?
3. Wat hebben jullie gezien en geleerd tijdens de duurzame stadswandeling?
4. Welke projecten hebben jullie gekozen en waarom?
5. Waarom zijn de projecten duurzaam?
6. Hoe sluiten de projecten aan bij de leerstof van Aardrijkskunde die je de afgelopen drie jaar hebt geleerd? (bespreek per project)
7. Alleen voor VWO: Wat zijn de gevolgen van Klimaatverandering voor Nederland?
8. Welk project spreekt jullie het meest aan en waarom?
De bedoeling van hoofd- en deelvragen is dat je eerst de deelvragen beantwoord en dat het antwoord op de deelvragen uiteindelijk samen het antwoord op de hoofdvraag vormen.
Onderzoek stap 3 (deelvragen beantwoorden)
Je ziet dat er een hoop deelvragen zijn die leiden tot het antwoord op de hoofdvraag.
Neem deze deelvragen over en ga op onderzoek uit. Wat kan je op het internet vinden?
Zorg dat je betrouwbare bronnen gebruikt!
- Kijk uit welk jaar de bron komt (is de info nog up-to date?)
- Wie is de eigenaar van de website/maker van de bron? Is dit een betrouwbare partij? Heeft hij/zij hier verstand van?
- Vermijd websites zoals: Wikipedia, Blogspot.com, wordpress.com, scholieren.com
Ga aan de slag met het beantwoorden van de eerste 7 deelvragen.
Dit is wat we verwachtenals het gaat om lengte van de antwoorden en inhoud.
- Deelvraag 1: Behandel eerst het begrip duurzaamheid, wat betekent dit? Wellicht zijn er meerdere definities? Vervolgens beantwoord je wat duurzaamheid voor jullie betekent en wat jullie al voor duurzame dingen doen. Gebruik 400 tot 600 woorden.
- Deelvraag 3: Op de dag van de stadswandeling is het de bedoeling dat je actief meedoet. Je maakt gedurende de dag foto's en opdrachten voor in je verslag. Je beschrijft in deze deelvraag wat je hebt gedaan, gezien en geleerd tijdens deze dag. Gebruik tussen de 300 en 400 woorden.
- Deelvraag 4: In deze deelvraag introduceer je aan de lezer wat jouw vijf projecten inhouden (bijv. waar ze zich bevinden) en waarom je deze hebt gekozen. Gebruik tussen de 400 tot 600 woorden.
- Deelvraag 5: Dit is een hele belangrijke vraag in de beoordeling. Zorg dat je goed uitlegt wat jouw projecten en locaties nu bijdragen aan een duurzame wereld. Ga echt de diepte in, dus niet alleen noemen, het bespaart water, maar leg dan ook uit waarom het belangrijk is dat we water gaan besparen. Geruik hierin aardrijkskundige begrippen! Gebruik 800 tot 1000 woorden.
- Deelvraag 6: Al jullie gekozen duurzame projecten hebben een link met het vak aardrijkskunde. Wat is de link en wat weet je al van het onderwerp. Misschien heb je wel een waterbergingslocatie. Wat weet jij al van water en van klimaatverandering? Wat heb je in voorgaande jaren hierover geleerd? Gebruik 400 tot 600 woorden.
- Deelvraag 7: Klimaatverandering is een actueel probleem. Wat betekent klimaatverandering? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn de belangrijkste gevolgen hiervan wereldwijd? Wat voor gevolgen heeft klimaatverandering voor Nederland? Is er een mogelijke oplossing voor Nederland? Wat wordt er nu al gedaan in Nederland tegen klimaatverandering? Betrek hierin je eigen gekozen locaties. Gebruik tussen de 3000-4000 woorden.
- Deelvraag 8 : Welke locatie spreekt jullie het meeste aan en waarom? Is dit project toepasbaar in andere steden? Zijn er nog aanpassingen nodig? Gebruik 400 tot 600 woorden.
Verder verwachten we mooie afbeeldingen, duidelijke kopjes en correct gebruik van het Nederlands zonder spelfouten.
Hier krijg je twee lessen de tijd voor. Dat kan betekenen dat je thuis ook nog wat moet doen als huiswerk. Voor de toetsweek van periode 3 (docent vertelt precies wanneer) moet je het document met de antwoorden op de deelvragen opsturen.
Je krijgt vervolgens feedback van de docent, zodat je je verslag verder kan verbeteren na de vakantie.
Lever je niks in, of maar een half verslag, dan krijg je ook geen/minder feedback en dat zul je uiteindelijk terugzien in je eindcijfer, maak dus gebruik van deze kans!
Onderzoek stap 4 (hoofdvraag beantwoorden)
Ben je klaar met het beantwoorden van de deelvragen en heb je de feedback van de docent gebruikt om je antwoorden aan te vullen / aan te passen?
Dan ben je klaar om de hoofdvraag te beantwoorden. Gebruik hiervoor minimaal 300 woorden. Zorg ervoor dat elk groepslid hieraan werkt. Dit is het belangrijkste onderdeel van je onderzoek.
Gebruik informatie uit alle deelvragen om het antwoord op de hoofdvraag te vormen. Je mag hier nooit nieuwe informatie gebruiken.
Je geeft eerst een korte samenvatting van de antwoorden van de deelvragen en komt vervolgens tot een conclusie (een antwoord op de hoofdvraag).
Als je het antwoord op de hoofdvraag hebt geformuleerd, hoef je het verslag alleen nog maar in elkaar te zetten.
Onderzoek stap 5 (verslag maken)
Het verslag bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorblad
Inleiding
Overzicht hoofd- en deelvragen (een opsomming van de vragen die je gaat beantwoorden in je verslag)
Onderzoek (antwoorden op de deelvragen)
Conclusie (antwoord op de hoofdvraag)
Evaluatie
Logboek
Bronnen
Hieronder nog extra uitleg bij een aantal onderdelen:
Conclusie
Aan het eind van het verslag komt een conclusie. In de conclusie beantwoord je de hoofdvraag met behulp van de uitkomsten van je onderzoek (de antwoorden op de deelvragen). Deze conclusie moet minstens 300 woorden zijn.
Evaluatie
Schrijf in je evaluatie wat je van dit project hebt geleerd. Iedereen doet dit voor zichzelf.
Wat wist je al af van duurzaamheid in de stad?
Had je eerder van de projecten gehoord?
Wat heb je geleerd tijdens dit project?
Wat heb je geleerd over het doen van een onderzoek?
Heb je feedback voor de docenten over deze opdracht?
Logboek
Bij dit onderzoek werk je samen met een aantal medeleerlingen. Vandaar dat je een logboek moet bijhouden. Het is de bedoeling dat jullie duidelijk laten waar je aan hebt gewerkt en hoelang je eraan hebt gewerkt. Daardoor kan de docent ook goed de taak verdeling zien. Heeft de een meer gedaan dan de ander? Dan moet dit ook duidelijk in je verslag terug komen. Hier word je namelijk naar beoordeeld. Voeg het logboek ook bij je verslag. Het kan dus aan het eind voorkomen dat een er verschillende cijfers zijn binnen groepen.
Bronnen
Het vernoemen van bronnen is erg belangrijk. Wikipedia is bijvoorbeeld geen bron. Deze mag je daarom ook niet gebruiken. Om plagiaat tegen te gaan lever je daarom ook jullie verslag in via SOM. Op deze manier kunnen wij checken of jullie je eigen verslag hebben geschreven of dat jullie alles hebben geknipt en geplakt.
Onderzoek stap 6 (presentatie)
Tijdens periode 4 geven jullie de resultaten weer in een presentatie. De presentatie is ook onderdeel van jullie cijfer.
Bij jullie presentatie maak je gebruik van een hulpmiddel zoals: PowerPoint, Prezi, Arcgis Storymap, ect. Hierin verwerk je een deel van de onderstaande punten in steekwoorden, dus niet hele verhalen en afbeeldingen.
In de presentatie moeten de volgende onderdelen terugkomen:
Wat waren jullie hoofd- en deelvragen?
Welke projecten hebben jullie onderzocht?
Wat waren jullie resultaten en jullie conclusie op de hoofdvraag?
Wat ging er goed/ minder goed?
Wat hebben jullie ervan geleerd?
Jullie presentatie moet minimaal 5 minuten duren en maximaal 10 min duren. Je mag hierbij één filmpje laten zien van maximaal ongeveer 2 minuten.
Let op! Presentatie vaardigheden zijn ook belangrijk! Het is belangrijk dat je weet wat je vertelt en je verhaal uit je hoofd kent. Iedereen werkt mee aan de presentatie en houd er rekening mee dat je docent je kritische vragen zal stellen aan het einde van de presentatie.
De dagen en tijden van de presentaties worden later bekend gemaakt door je docent.
Beoordeling
Dit project telt totaal 2x mee voor periode 4 bij aardrijkskunde. Het is dus belangrijk om te weten waar allemaal naar wordt gekeken.
Deze onderdelen zijn allemaal van invloed op jullie cijfer:
Jullie cijfer bestaat uit allerlei onderdelen. De docent zal aan het einde een formulier overhandigen met de daarop verdeelde punten. Er wordt naar de volgende onderdelen gekeken:
Samenwerking binnen de groepen
Werkhouding tijdens lessen (actief in de les)
Optijd opsturen van deelvragen en uiteindelijke verslag
Inhoud (zijn de deelvragen en hoofdvragen juist beantwoord, heeft het verslag het juiste niveau).
Feedback (de leerlingen hebben gebruik gemaakt van de feedback en dit duidelijk verwerkt in het verslag).
Het verslag (lay-out, inhoud, creativiteit, logboek, bronnen, evaluatie) Zie verslag
De presentatie (presentatie vaardigheden, inhoud presentatie) Zie presentatie
Hier vind je het gedetailleerde beoordelingsmodel:
Het arrangement Duurzaam Rotterdam leerjaar 2021-2022 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Lara Hekkert
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-02-27 18:21:40
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.