Lees de pagina's goed door. Op het einde zit er een toets die je moet maken.
Begin met de toets pas als je helemaal klaar bent met het bestuderen van de pagina's.
Veel plezier met deze pagina!
Leerdoelen
Zelfstandig te werken
Op tempo te werken
Wat ventilatie is
Welke soorten ventilatie er zijn
Hoe en wanneer ventilatie toegepast wordt
Hoe ventilatie gemonteerd wordt
WTW is
Afzuigunit is
inleiding
Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. Waarom is ventileren zo belangrijk? En hoe kun je het goed doen?
Dikke Van Dale (algemeen woordenboek) zegt:
“ven·ti·la·tie (de; v; meervoud: ventilaties, ventileren)” en heeft de betekenis “luchtverversing”
Ventilatie in de vorm zoals wij deze kennen, kan het beste omschreven worden als:
“Het min of meer continu vervangen van de vervuilde (binnen)lucht door schone(re) (buiten)lucht”
De belangrijkste reden om te ventileren is om de luchtkwaliteit positief te beïnvloeden. Iedereen heeft dan ook wel eens geventileerd of is hier indirect mee in aanraking gekomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een raam openzetten (spuien van lucht), ventileren via raamroosters of ventilatoren.
Ventilatie en gezondheid gaan samen
Luchtkwaliteit in huis wordt beïnvloed door vijf factoren:
Vocht - Per persoon is dit 300 tot 700 gram waterdamp per uur
CO2 - We produceren 20 liter CO2 per uur
Fijnstof bij koken en gas- en houtkachel (Bron: TNO)
Vluchtige organische stoffen/concentraties uit bouwmaterialen
Radioactief gas Radon/Thoron wat uit de grond/bodem komt
De eerste drie factoren worden beïnvloed door “de mens” en hebben bij slechte/minder goede ventilatie gevolgen voor het leefgemak.
Onderzoek wijst ook uit dat een slechte luchtkwaliteit grote invloed heeft op:
Concentratie
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Slechte nachtrust
Verminderde werklust
Het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen vergroot het plezier en kwaliteit van leven.
waarom ventilatie
A B C D ventilatie systemen
systeem A
Natuurlijke toevoer van verse lucht via toevoerroosters in vensters of muren. De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren. Afvoer van vervuilde lucht, natte ruimten, gebeurt op natuurlijke wijze via verticale afvoerkanalen met regelbare roosters.
Systeem B
Natuurlijke toevoer van verse lucht via toevoerroosters in vensters of muren. De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren. Afvoer van vervuilde lucht, natte ruimten, gebeurt op natuurlijke wijze via verticale afvoerkanalen met regelbare roosters.
Systeem C
Mechanische afzuiging (C) met zelfregelende roosters (C+) van de verontreinigde lucht en natuurlijke toevoer van verse lucht via ventilatieroosters.
Systeem D
Mechanische toevoer en afvoer, ook balansventilatie genoemd.
Beste, maar duurste systeem. Wordt steeds vaker uitgerust met een warmterecuperatiesysteem dat het warmteverlies dat normaal gebeurt door de afvoer van lucht (systeem A of B) of door aanvoer van niet-verwarmde lucht nagenoeg volledig opvangt. Dit levert een fikse energiebesparing op (tijdens het stookseizoen). Balansventilatiesystemen kunnen gemakkelijk ingesteld en aangepast worden volgens vereisten van het ogenblik, de geografische situering,... (D combinatie van B en C Ventilatie)
Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht: zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur
Tip 2:
Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.
Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. En zorg voor minder vocht in huis: hang de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren droog na het dweilen.
Tip 5
In verf en spaanplaat zitten schadelijke stoffen. Gebruik oplosmiddelarme verf en spaanplaat met keurmerk.
Tip 6
Heb je nog een geiser? Zorg dat die een afvoer naar buiten heeft. Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken. Bekijk de tips voor beter stoken.
Met een WTW unit (warmteterugwin unit) kun je flink op de stookkosten besparen want het rendement van ventilatiesysteem met warmteterugwinning is zeer hoog. In dit artikel lees je wat een WTW unit is, hoe het systeem werkt en wat de voordelen ervan zijn.
Wat is een WTW unit en hoeveel kost het?
WTW staat voor ‘Warmte Terug Winning’. Een WTW unit is een apparaat dat deel uitmaakt van de balansventilatie. In de unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen.
Op deze wijze gaat er geen warmte verloren, zoals bij mechanische ventilatiesystemen zonder WTW. Een WTW unit kost ongeveer €1000 tot €1500, installatie exclusief.
Hoe werkt een wtw installatie?
Een WTW systeem is een gesloten systeem. In de WTW unit bevinden zich twee ventilatoren en een warmtewisselaar. In de woning is een aantal aanzuigpunten geplaatst, meestal is dat in de ‘natte ruimtes’ zoals keuken, douche en WC. Via deze punten wordt de vochtige gebruikte lucht uit de woning aangezogen en langs de warmtewisselaar in de WTW unit geleid.
De inkomende lucht van buitenaf (vaak via een aanvoeropening in het dak) wordt tevens langs de warmtewisselaar geleid en wordt hier opgewarmd, daarna wordt deze warme lucht via de luchtkanalen in de woning geblazen (bijvoorbeeld woonkamer en een vertrek op de 1e etage). Beide luchtstromen (schoon en vuil) zijn van elkaar gescheiden en komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar.
Werking tijdens de zomer
In de zomer, wanneer het niet gewenst is dat de lucht opgewarmd wordt, kan de warmtewisselaar in het systeem uitgezet worden (bypass). De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en blijven de woning voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.
Moderne systemen zijn meestal voorzien van een automatische bypass die ervoor zorgt dat de temperatuur in de woning constant en aangenaam blijft. In de zomer zorgt een WTW systeem dan juist voor een verlaging van de temperatuur (vooral in de nacht, wanneer het het buiten koeler is dan binnen).
Voordelen
Er gaat geen kostbare warmte meer verloren bij het ventileren.
De koude buitenlucht wordt nagenoeg gratis voorverwarmd (tot ongeveer 18 graden Celsius) wat een enorme besparing op de stookkosten betekent. Bij een modern WTW systeem kan het rendement hierbij oplopen tot wel 90%.
Behaaglijke temperaturen in de winter (geen ongecontroleerde koude luchtstromen)
Goede ventilatie, gezond binnenklimaat (bij een goed onderhouden systeem)
Wil je een mechanisch ventilatiesysteem met wtw unit laten plaatsen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Klik hier voor meer info.
Invloed op de gezondheid
Balansventilatie met warmteterugwinning draagt bij aan een gezond leefklimaat in huis omdat er sprake is van een gecontroleerde ventilatie waarbij vochtige lucht uit de woning wordt verwijderd en verse lucht naar binnen wordt getransporteerd. Belangrijk is wel dat de WTW professioneel is ingeregeld en dat de capaciteit van het systeem voldoende is om de woning goed te kunnen ventileren.
Daarnaast is regelmatig onderhoud van de filters in de WTW unit van groot belang. De meeste gezondheidsklachten die soms wel eens in verband worden gebracht met balansventilatie met WTW zijn te wijten aan een foutieve installatie van het systeem, onvoldoende capaciteit of slecht onderhoud.
Onderhoud
Het onderhoud van de wtw-unit maakt deel uit van het schoonmaken van de mechanische ventilatie. In de meeste gevallen is het nodig om de filters in de WTW unit eens in het half jaar te vervangen of te reinigen. Dit is afhankelijk van het type filter.
Mensen die vaak last hebben van problemen met de luchtwegen (astma, allergieën) doen er verstandig aan om de filters eens in de twee maanden te vervangen. Er zijn ook speciale filters te koop die ook pollen en andere stoffen filteren. Het vervangen van de filters in de WTW unit is niet moeilijk. Door het regelmatig vervangen van de filters blijft de luchtkwaliteit in huis optimaal.
Mechanische ventilatie, ook wel ventilatiesysteem C of woonhuisventilatie genoemd, is een ventilatiemethode waarbij oude “vervuilde” lucht door de ventilatie box afgezogen wordt. Omdat deze lucht onttrokken wordt uit keukens, badkamers, toiletten en andere natte ruimtes, zal via onderdruk frisse en schone lucht de woning in komen. Dit gebeurt dan door muur-, raam- of deurroosters en ventielen. Enkele voordelen van een mechanisch afzuigsysteem zijn dat deze eenvoudig te installeren zijn en gemakkelijk regelbaar zijn door middel van het gebruik van CO2- en vochtsensoren of via een vaste driestandenschakelaar.
Onderhoud en vervanging van de mechanische afzuiging
Het ventilatiesysteem, welke gedurende 15 tot 20 jaar bijdraagt aan het verbeteren van je binnenklimaat, voert continue gebruikte lucht af. Logisch is dan ook dat roosters en ventielen vervuild raken door fijnstof en vuil van binnen én buiten. Als het systeem niet schoongemaakt wordt kan deze vervuilde lucht binnen blijven of terug naar binnen worden gevoerd. Dit heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis, en daarbij zal de woonhuisventilator ook minder efficiënt werken wanneer deze vervuild en/of verstopt raakt.
Om het ventilatiesysteem en het binnenklimaat in goede staat te houden kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
• Ventilatieroosters en ventielen 1x in de maand schoonmaken
• De MV box iedere 2 jaar controleren en reinigen
• Eens in de 4 tot 6 jaar de ventilatiekanalen laten schoonmaken
Welke MV box heb ik nodig?
Het kiezen van een (nieuwe) mechanische ventilatiebox is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben wij een lijstje samengesteld met de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een mechanische afzuigbox.
• Hoeveel afzuigpunten heb ik in mijn woning? Bij veel afzuigpunten kun je overwegen een systeem met een hoger debiet te nemen
• De ruimte die je hebt voor het plaatsen van de ventilatiebox. Mechanische ventilatoren bij Ventilatieland zijn er in alle soorten en maten voor eenvoudige montage
• Geluidsproductie van je mechanische ventilatiesysteem. Bekijk in deze blog de stilste mechanische ventilatoren.
• De besturing van je mechanische ventilatie.
Het arrangement Fontys is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Mark Aben
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-01-27 18:21:28
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
hoofdstuk toets 1) A B C D systemen
Hoofdstuk 2) WTW toets
hoofdstuk toets 3) ventilatie box
eindtoets ventilatie techniek
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.