Introductie
Beste student,
Welkom bij het lesmateriaal voor het vak ''Ethiek''.
Zo lang de scholen dicht zijn, gaan we jullie begeleiden bij het zelf studeren. Deze wikiwijs is dus nog niet gelijk helemaal gevuld, maar wordt week voor week voorzien van theorie en opdrachten.
Het is verstandig om voor je zelf een vast moment in te plannen waarop je deze opdrachten gaat maken. TIP: Doe dit op de momenten waarneer je eigenlijk deze les had moeten volgen.
De lessen en opdrachten zijn niet vrijblijvend. We reken er op dat je thuis serieus met je opleiding bezig gaat. De scholen zijn wel dicht, maar je opleiding loopt gewoon door.
Mocht je vragen hebben over de lesstof, dan kan je op drie manieren aan je antwoorden komen:
1. Vraag klasgenoten of zij het wel begrijpen.
2. Mail je docent met je vraag
3. Plan een overleg met je docent via Microsoft Teams.
zie handleiding hieronder:
Je maakt alle opdrachten in EEN word document, zodat je aan het eind van deze periode een soort informatieboek hebt over Ethiek.
Welke week stuur je de docent de opdrachten via de mail door, zodat de docent deze kan controleren. Dit doe je naar het volgende mailadres: kdupon@zone.college
Succes!
Week 1
Dierproeven
In Nederland worden er nog steeds experimenten en testen gedaan op dieren. Dit wordt gedaan om de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen en voedingen te testen. De overheid bekijkt steeds in hoeveel het proefdier daadwerkelijk pijn heeft en weegt dit af tegen de risico's voor de mens, wanneer er geen dierproeven worden gedaan.
Voor veel middelen hebben we nog dierproeven nodig. Er mogen namelijk niet zomaar nieuwe middelen of medicijnen op de markt komen. Wetenschappers gebuiken dieren ook om meer te leren over de biologische processeen in het lichaam. Hierdoor kunnen ze het ontstaan en de verloop van een ziekten bestuderen.
Ongeveer 35% van alle dierproeven in Nederland zijn dus verplicht. Veel medicatie mag alleen worden verkocht, als dit is getest op een levend dier. Zo houden we de risico's klein voor mensen.
Veel mensen vinden het een probleem dat dieren voor dierproeven worden gebruikt, want dierproeven veroorzaken dierenleed. Anderen mensen vragen zich af of de uitkomsten van deze proeven wel te vertalen is naar de mens. De overheid moet naar het dierenwelzijn kijken, maar ook de risico's inschatten voor mensen. Er wordt gekeken naar alternatieven, zodat er minder of helemaal geen dierproeven nodig zijn.
De overheid heeft een subsidie van 5,7 mijloen beschikbaar gesteld om te kijken of we later zonder dieren middelen kunnen testen. Dit onderzoekprogramma heet ''Meer kennis met minder dieren''.
Hiervoor is een ''3V-beleid opgesteld en dit houdt het volgende in:
- Vervanging van proeven met dieren
Proeven met dieren zo veel mogelijk vervangen door humane, proefdiervrije methoden. Bijvoorbeeld door computersimulaties waarin biologische processen in het menselijk lichaam worden nagebootst. Of door onderzoek waarbij onderzoekers menselijk weefsel gebruiken. Voor de Rijksoverheid is humaan, proefdiervrij onderzoek het onderzoek van de toekomst. Als er voldoende alternatieven zijn, dan worden dierproeven vanzelf overbodig.
Bij elke proef zo min mogelijk dieren gebruiken. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld data van onderzoeken delen. Dat voorkomt dat zij proefdieren gebruiken voor onderzoeksgegevens die al bekend zijn. Of ze halen door het gebruik van betere methoden meer gegevens uit minder dieren.
Tijdens de dierproeven het ongemak van dieren zoveel als mogelijk is verminderen. Door goede huisvesting, voeding en behandeling. En door toepassing van een goede pijnbestrijding.
Bekijk de onderstaande filmpjes en geef bij elk filmpje een samenvatting over de informatie die verteld wordt.
Dierproeven - Gezonde mensen of gezonde dieren?
De buitendienst - Dierproeven
Dierenproeven in Nederland
Opdracht 1 Dierproeven
Als het goed is heb je bij elk filmpje een korte samenvatting gemaakt. Je hebt nu van meerdere kanten gehoord, hoe ze kijken op dierproeven. Maak aan de hand van de filmpjes, tekst en je eigen mening de volgende vragen:
- Zijn de dierproeven afgenomen in de laatste jaren? Leg uit waarom wel/niet.
- Wat vind jij van het testen van medicijnen op dieren?
- Stel dat een dierproef wordt uitgevoerd om gebitsimplantaten te kunnen ontwikkelen. Wat vind jij daar van?
- Stel dat een dierproef wordt uitgevoerd om cosmetica te testen. Wat vind jij daar van?
- Waar ligt voor jou de grens als het gaat om het uitvoeren van dierproeven?
Mensenleed of dierenleed?
In Nederland wordt er veel gediscussieerd over het vangen, doden of houden van dieren. Je hebt de boeren die de dieren houden voor vlees, melk, wol of kledingsstukken. Er zijn activisten die tegen het houden van dieren zijn, op de manier waarop het nu gedaan wordt. Er is al heel wat veranderd als we kijken naar vroeger (+/- 15 jaar geleden) en nu. De regels en handhaving hiervan zorgt soms bij boeren voor frustratie en activisten vinden het nog te weinig.
Bekijk de filmpjes hieronder en maak bij elk filmpje een korte samenvatting over de informatie dat verteld wordt.
Dierenwelzijn - Mensenleed of Dierenleed?
NOS Jeugdjournaal - Actievoerders breken in
Opdracht 2 Activisten en boeren / Dierenbescherming en beleidsmedewerker Unie van Waterschappen
Als het goed is heb je bij elk filmpje een korte samenvatting gemaakt over de informatie die verteld wordt. Veel boeren zijn bang of boos door de inbreuk van activisten op hun eigen bedrijven of die van mede boeren. Daarnaast vind de dierenbescherming het niet kunnen dat de muskusratten op deze manier gevangen of gedood worden. Vul de volgende vragen in:
- Wat vind jij van de argumenten van de dierenberscherming en de beleidsmedewerker? (filmpje Mensenleed of dierenleed).
- Moeten muskusratten volgens jou bestreden worden om de veiligheid van de mens te verhogen of vind je dat dit op een andere manier moet? (filmpje Mensenleed of dierenleed).
- Wat vind jij van de manier waarop de muskusratten bestreden worden? (filmpje Mensenleed of dierenleed).
- Wat vind jij van de activisten die hebben ingebroken in Boxtel bij een varkenshouderij? (Filmpje NOS activisten).
- Ben je het eens met de activisten als we kijken naar de huisvesting van varkens op varkenshouderijen? (filmpje NOS activisten).
- Wat zou jij doen als je een activist was en wat zou je doen als je de boer was waarbij ingebroken werd? (filmpje NOS activisten).
Week 2
Zondag met Lubach - Rashonden
Raad van Beheer - Houden van honden
Als je overweegt om een hond te kopen, dien je een zorgvuldige keuze te maken. Er zijn namelijk verschillen tussen een hond met stamboom en een hond zonder stamboom. Een hond met een stamboom heeft een aantal voordelen boven een hond zonder stamboom. Op raad van beheer kun je alles vinden over rashonden en de voordelen ervan.
Is een stamboomhond daadwerkelijk beter dan een stamboomloze hond?
Opdracht 1 Stamboomhond of niet?
Rashonden hebben wij zelf ''gemaakt'' of terwijl gefokt. Er zijn een hoop afwijkingen voor elk type ras en dit kan hoog in het geld oplopen. Toch blijven we met deze honden doorfokken. Hoe zit dat? Bekijk het filmpje ''Lubach - Rashonden'' en maak een samenvatting van maximaal 4 zinnen. Maak daarna de vragen:
- Wat zijn rashonden?
- Wat wil Lubach met dit filmpje duidelijk maken?
- Zou je op basis van dit filmpje een rashond willen nemen?
- Wat zou jij doen om de afwijkingen te verkleinen bij rashonden?
Opdracht 2 Promo
Op raad van beheer kun je allerlei informatie vinden over stamboomhonden en het fokken hiervan. Daarnaast bieden ze nog veel meer informatie, maar ook lidmaatschappen, evenementen en shows.
- Bekijk de website van Raad van Beheer en zoek naar de verschillen tussen stamboomhonden en stamboomloze honden.
- Je gaat voor deze opdracht een hondenras uitzoeken die jou aanspreekt.
- Zoek informatie op over het hondenras (Ras, afwijkingen, gebruik, voeding en karaktereigenschappen).
- Je gaat een promo film van maximaal 1,5 minuut maken over dit ras. Je moet er voor zorgen dat mensen door jouw filmpje de hond wil kopen. Maak gebruik van de informatie die je hebt opgezocht!
Week 3
Aarde zoekt beschermers - Greenpeace
Wij in Nederland hebben verschillende dierenrechtenorganisaties die vechten voor een bepaald doel. Deze organisaties zijn meestal ook gespecialiseerd in een specifieke doelgroep of diersoorten. Denk aan de dierenbescherming, GAIA, wakker dier, PETA, Amivedi, Stichting proefdiervrij, IFAW, Greenpeace en nog veel meer.
Opdracht 1 Waar staat de dierenrechtenorganisatie voor?
Om te kunnen begrijpen waar de organisatie voor staat en waarom het belangrijk is om verschillende rechten soms onder de loep te nemen, moeten jullie eerst de verschillende organisaties bestuderen. In deze opdracht ga je hiermee aan de slag.
Wat moet je doen?
- Kies drie van de volgende organisaties uit:
- Greenpeace
- WNF
- WAP
- Wakker dier
- Amivedi
- Varkens in nood
- PETA
- IFAW
- Sea shepherd
- Stichting proefdiervrij
- Dierenbescherming
- GAIA
- Animal Rights
- Geef bij elke organisatie antwoord op de volgende vragen:
-
Wat is het voor een organisatie?
-
Waar staan ze voor?
-
Wat is hun motto?
-
Noem 3 acties die zij hebben gedaan.
-
Wat is hun aanpak (hoe ver gaan ze?)?
-
Hoe komen ze aan geld?
- Wat vind jij van de dierenrechtenorganisatie? Geef je eigen mening.
Links die je kunt gebruiken:
https://www.rtlnieuws.nl/tags/organisaties/dierenrechtenorganisaties
https://www.rtlz.nl/tags/organisaties/dierenrechtenorganisaties
Week 4
Een maatschappelijke discussie
Een probleem is een maatschappelijk probleem als er veel mensen mee te maken hebben of last van hebben, er verschillende meningen over bestaan en de overheid (gemeente of provincie of landelijk) zich ermee bemoeit.
De dierensector
Er zijn zoveel opvattingen en belangen. Wij Nederlanders eten gemiddeld ongeveer 38 kilo vlees per jaar. Voor veel mensen is dit een bron van inkomsten, maar er zijn ook mensen die vlees eten verkeerd vinden. Bijna 60 procent van de bevolking heeft een huisdier, terwijl de overige vinden dat dieren niet zomaar mogen dienen voor ons vermaak. De één vindt het jagen op herten of wilde zwijnen geen probleem en de ander is daar fel op tegen.
Hoe kunnen wij op een goede manier met dieren omgaan? En wat is goed? Dit zijn belangrijke vragen die grote discussies regelmatig oproepen. Denk aan kwesties als het scheiden van melkkoeien en hun kalveren, het beheer van herten en wilde zwijnen op de Veluwe, het fokken van rashonden of bijtincidenten met honden. Het is behoorlijk ingewikkeld om antwoorden te vinden waarin iedereen zich kan vinden.
Veel posters, folders, krantenartikelen of flyers worden gemaakt om mensen voor een bepaald doel te overtuigen. Jij gaat deze week hiermee aan de slag.
Hoe maak je een goede poster?
1. Bepaal het doel van de poster. Wat wil je communiceren? Wat is je boodschap?
Een poster kan:
- informeren
- overtuigen
- aanzetten tot denken / choqueren
2. Bepaal de doelgroep van de poster.
- Een poster moet aansluiten bij de achtergronden van je publiek, zoals cultuur, voorkennis, leeftijd.
- Hou rekening met wat mensen al weten
- Bedenk beelden mensen gebruiken of welke beeelden hen aanspreken
- Bedenk welke symbolen mensen begrijpen
3. Bedenk hoe je de aandacht van het publiek wilt trekken.
- Wat is de kern van je boodschap?
- Welke voorbeelden verhelderen je boodschap?
- Selecteer op hoofd- en bijzaken.
Waar wordt een poster op beoordeeld?
Criteria - Waar moet je op letten bij het maken van een poster?
Opdracht 1 Maatschappelijke problemen in de dierensector
In deze opdracht gaan jullie kijken naar een maatschappelijk probleem in de dierensector. Iedereen heeft zijn of haar mening wel over een handeling, huisvesting, omgang of voedingsaanbod als het gaat om gebruik, houden of eten van dieren.
Wat moet je doen?
Jullie gaan informatie geven over een maatschappelijk probleem. dit is bedoeld om mensen bewust te maken van de problemen die zijn ontstaan in de dierensector. Voor welk doel kun je een poster gebruiken? een poster kan informeren, overtuigen en aanzetten tot denken / choqueren.
- Poster
- Lees eerst het kopje ''Hoe maak ik een goede poster?".
- Je gaat een poster ontwerpen over het (uitgekozen) maatschappelijk probleem.
- Hierin meldt je het probleem en wat oppervlakkige informatie (zie afbeelding 1).
- Aan welke eisen moet een poster voldoen?
- De poster moet opvallen.
- Communiceren: duidelijkheid, leesbaarheid, emotie en keuzes.
- Beeldmateriaal bevatten.
- Criteria punten (zie de afbeelding ''Criteria'').
Afbeelding 1
Week 5
Er worden veel krantenartikels geschreven door journalisten. Zij zoeken informatie uit aan de hand van feiten en meningen. Maar hoe schrijf je eigenlijk een artikel?
Gebruik deze link voor tips om een goed en snel artikel te kunnen schrijven:
https://www.mt.nl/management/snel-een-goed-artikel-schrijven/51788
Opdracht 2 Maatschappelijke problemen in de dierensector
In de vorige week hebben jullie een poster gemaakt over een maatschappelijk probleem in de dierensector. Deze week gaan jullie verder met een krantenartikel over hetzelfde maatschappelijk probleem.
- Krantenartikel
- Je gaat een krantenartikel schrijven over het (uitgekozen) maatschappelijk probleem.
- Hierin moeten minimaal de volgende punten in verwerkt worden:
- Wat is een maatschappelijk probleem?
- Wat is een discussie?
- Achtergrond informatie over het probleem (feiten).
- Voors en tegens (meningen en feiten) - dit kun je opzoeken op internet, denk aan partij voor de dieren of dierenactivisten.
- Een afbeelding van je poster, om in je tekst naar te verwijzen.
Week 6
Opdracht 1
Als je zoekt op internet kun je verschillende testen vinden, die aan de hand van vragen jouw in een categorie kunnen indelen. Denk aan een ANM test: welk beroep past het beste bij mij? Of een persoonlijkheidstest: Wie ben ik als persoon? Hieronder staat een test over ''Wat voor huisdierenmens ben jij?''. Maak de test en zet een screenshot in je word document.
https://www.licg.nl/huisdierentest
Opdracht 2
Je hebt de afgelopen weken je in gelezen over verschillende meningen over de dierensector. Hierin ben je waarschijnlijk ook je eigen mening gaan vormen, je had misschien al een mening of je mening is verandert, doordat je nu meer weet.
- Geef je mening over de dierensector. Gebruik hierbij argumenten en feiten die je hebt meegekregen vanuit de lessen.