Welkom in mijn Tweede kamer!
Een plek waar we het verschil kunnen maken.
Zoals jullie hebben vernomen zit ik jammer genoeg thuis met een Corona besmetting. Gelukkig gaat het steeds beter en verwacht ik jullie volgende week weer te zien! Door de verschillende lockdowns hebben we al eerder kennis gemaakt met les op afstand (online les).
Maar wat voor jullie wel nieuw is, is Wikiwijs! Wikiwijs is een online platform waarbij ik jullie toch op afstand les kan geven. Hier vertel ik later meer over!
Veel succes! :)
Vragen?
Stel je vragen via de chat (teams) of per e-mail naar 0960014@hr.nl
Wat is wikiwijs en hoe werkt het?
Wat is Wikiwijs en hoe werkt het?
Zoals ik hier boven heb verteld is Wikiwijs een online lesomgeving. Ik heb de les voorzien van een leuke kennisclip, verschillende opdrachten en een eindtoets. Jullie krijgen geen cijfer voor de opdrachten en toets.
Omdat we nu niet bij elkaar in het lokaal zitten, is het voor mij lastig om te controleren of jullie het goed hebben begrepen. Middels de opdrachten en toets kan ik precies zien of jullie de lesstof hebben begrepen (of nog extra uitleg nodig hebben).
Je volgt de les aan de hand van de volgorde van de kopjes aan de linkerkant. Ben je klaar met het ene tabblad? Klik dan op het kopje daaronder en ga zo verder. Sla geen tabblad over, omdat je dan belangrijke informatie kunt missen.
Ik weet zeker dat jullie het kunnen! Jullie zijn kanjers.
Vragen?
Stel je vragen via de chat (teams) of per e-mail naar 0960014@hr.nl
Waar gaat de les van vandaag over?
De Rechtstaat
Tijdens de vorige les hebben we het gehad over invloed hebben op de politiek. Tijdens de les van vandaag zullen wij het hebben over Nederland als Rechtstaat. Wat betekent dat? Wat heb je daar mee te maken? Moet de overheid zich ook houden aan de grondwet? Al deze vragen komen aanbod tijdens de les! Je leert wat er in de grondwet staat en je denkt na over wat jij belangrijk vindt.
Vragen?
Stel je vragen via de chat (teams) of per e-mail naar 0960014@hr.nl
Lesdoelen
Aan het eind van de les kun je:
-.......... het begrip rechtstaat in eigen worden omschrijven;
-...........kenmerken van een rechtstaat herkennen;
-...........een grondrecht noemen die je belangrijk vindt en toelichten waarom je het belangrijk vindt
Vragen?
Stel je vragen via de chat (teams) of per e-mail naar 0960014@hr.nl
Opzet van de les
Deze les bestaat uit verschillende onderdelen. In het onderstaande stuk lees je de opbouw van de les.
1) Je begint de les met het maken van een woordweb. Hier gebruik je het programma Padlet voor.
2) Vervolgens ga je een kennisclip bekijken over de Rechtstaat. Heb je het filmpje bekeken en heb je toch nog behoefte aan extra uitleg? Ga dan naar het kopje 'De Grondwet en Grondrechten'.
Heb je het filmpje goed begrepen en wil je beginnen aan de opdrachten? Ga dan naar opdracht één.
3) Maak de vragen van opdracht één. Heb je minder dan vier vragen goed? Bekijk het filmpje dan opnieuw of lees 'De Grondwet en Grondrechten' nog een keer goed door. Heb je meer dan vier vragen goed? Ga dan naar opdracht drie.
4) Heb je opdracht twee of opdracht drie gemaakt, maar wil je toch een extra uitdaging? Ga dan naar het kopje 'Verdiepende stof'. LET OP: Dit is niet verplicht.
5) Denk je ''Ik heb vandaag genoeg geleerd. Kom maar op met die toets!''. Dan mag je verder naar het kopje 'Test jezelf'. Hier vind je twee toetsen. Schrik hier niet van. Je hoeft er maar één te maken en jij bepaalt welke!
6) Ben je klaar met de toets? Sla de antwoorden op. De antwoorden worden automatisch naar mij doorgestuurd. Zorg dat je voor uiterlijk morgenochtend 09:00 uur alles af hebt.
Succes!!
De Rechtstaat
Wat weet je over de Rechtstaat?
De Rechtstaat...wellicht komt het woord jou bekent voor. Klik op de volgende link https://padlet.com/kel_moussaoui223/derechtstaat en schrijf alle woorden op die bij jou binnenschieten als je aan de rechtstaat denkt.
Alles opgeschreven? Goedzo! Je bent goed bezig. :)
Bewaar de pagina goed! Aan het einde van de les hebben wij de pagina namelijk weer nodig.
Wat wordt er met de Rechtstaat bedoeld?
De Rechtstaat
In de bovenstaande kennisclip vind je informatie over onze Rechtstaat.
HINT: er komt belangrijke informatie in voor die je later in de les nodig hebt. :)
Veel kijkplezier!
BELANGRIJKE INFORMATIE:
Heb je het filmpje bekeken en wil je toch nog extra informatie? Ga dan naar het kopje 'De Grondwet en Grondrechten'. Heb je het filmpje goed begrepen en wil je beginnen aan de opdrachten? Ga dan naar het kopje 'Opdracht 1'
De Grondwet en Grondrechten
Je hebt het filmpje De Rechtstaat bekeken. In dit filmpje wordt onderscheid gemaakt tussen de grondwet en grondrechten.
Nederland is (gelukkig) een Rechtstaat. Iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden. Niemand staat boven de wet. Ook de overheid niet. De inwoners van een Rechtstaat hebben vrijheden en rechten. Deze vrijheden en rechten worden grondrechten genoemd. Hier heeft namelijk iedereen recht op! De Grondwet is een verzameling van de belangrijkste grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, het recht op te stemmen etc.
In een Rechtsstaat heeft de burger rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. De macht van een rechtstaat is in drieën verdeeld.
1. De wetgevende macht (de Eerste en Tweede kamer die wetten goedkeurt);
2. De uitvoerende macht (de regering die wetten uitvoert);
3. De rechtelijke macht (rechters die bepalen of iemand zich aan de wet heeft gehouden)
De drie machten controleren elkaar. Rechters zijn onafhankelijk in een rechtstaat. Ze zijn weliswaar in dienst van de overheid, maar mogen nooit onslagen worden om uitspraken die de overheid niet aan staan. Daardoor kunnen rechters uitspraken doen die niet in het voordeel zijn van de overheid.
We hebben onze mooie grondrechten, maar toch gaat er soms iets mis, zoals in de voorbeelden hieronder:
- Als politie geweld gebruikt, kan er sprake zijn van overtreding van het recht op lichamelijke integriteit.
- Je hebt via Parkmobile parkeerkosten betaald, maar toch heb je een bekeuring kregen.
- Als iemand de disco niet in mag, kan dat in strijd zijn met het recht op gelijke behandeling.
Vind je dat je grondrechten zijn geschonden, dan kun je als burger naar de rechter stappen. Die beslist of je gelijk of ongelijk hebt.
Wat ga je doen?
Je staat op het punt om de eerste opdracht te maken. De vragen bestaan uit vragen over kenmerken die bij een Rechtstaat passen. Je gaat beoordelen of een land een Rechtstaat is of juist niet.
Hoe ga je dit doen?
Je gaat zelfstandig aan de slag. Dit betekent dat je niet mag overleggen met anderen. De vragen bestaan uit meerkeuze vragen. Ben je klaar met de ene vraag? Ga dan verder naar de volgende.
Hoe kan je om hulp vragen?
Je mag niet overleggen met anderen, maar je mag mij wel om hulp vragen! Dit kan via teams of via mijn Whatsapp:06-54897568
Hoeveel tijd krijg je?
Je bepaalt zelf de tempo. Je mag er een kwartier over doen, maar ook een uur.
Tot hoe laat heb je de tijd?
Zorg ervoor dat je morgenochtend om 09:00 uur alles hebt gemaakt.
Wat doe de je met de uitkomst?
Na het maken van de opdracht kun jij beoordelen of een land een Rechtstaat is (of juist niet). Je kunt lekker mee praten als er een land in het nieuws voorbij komt en je weet of je vakantieland een Rechtstaat is of juist niet.
Je telt hoeveel antwoorden je goed hebt en gaat dan verder naar het kopje 'Wat doe je als je klaar bent?'.
Wat ga je doen als je klaar bent?
Je bent klaar met de opdracht. Goed gewerkt! Ik ben trots op je. Je hebt geteld hoeveel antwoorden je goed hebt. Zijn dit er meer dan vier? Dan mag je verder naar opdracht drie. Heb je minder dan vier vragen goed en wil je extra uitleg? Ga dan naar het kopje 'De Grondwet en Grondrechten'. Lees de tekst aandachtig door. Ga daarna verder naar opdracht twee.
Opdracht 2| Behoren de volgende situaties wel of niet bij een Rechtstaat?
Instructie
Wat ga je doen?
Je staat op het punt opdracht twee te maken. Je hebt net het stuk ‘De Grondwet en Grondrechten’ gelezen. Je hebt nu genoeg kennis om de kenmerken van een Rechtstaat te herkennen en dat ga je tijdens deze opdracht doen! Mijn complimenten! Je doet extra moeite om het te begrijpen en dat vind ik mooi op te zien. Met jouw doorzettingsvermogen behaal je al jouw doelen.
Klik op de blauwe link om te beginnen.
Hoe ga je dit doen?
Je gaat zelfstandig aan de slag. Dit betekent dat je niet mag overleggen met anderen. De vragen bestaan uit meerkeuze vragen. Ben je klaar met de ene vraag? Ga dan verder naar de volgende.
Hoe kan je om hulp vragen?
Je mag niet overleggen met anderen, maar je mag mij wel om hulp vragen! Dit kan via teams of via mijn Whatsapp:06-54897568
Hoeveel tijd krijg je?
Je bepaalt zelf de tempo. Je mag er een kwartier over doen, maar ook een uur.
Tot hoe laat heb je de tijd?
Zorg ervoor dat je morgenochtend om 09:00 uur alles hebt gemaakt.
Wat doe de je met de uitkomst?
Na het maken van de opdracht kun jij aan de hand van verschillende kenmerken een Rechtstaat herkennen. Je sluit de toets af en gaat verder naar ‘Wat ga je doen als je klaar bent?’.
Wat ga je doen als je klaar bent?
Je bent nu klaar met de opdracht. Wederom, goed gewerkt! Je mag nu beginnen aan opdracht drie.
Wat ga je doen?
Tijdens de les hebben we gesproken over de grondwet. Grondrechten zijn erg belangrijk voor ons. Maar onze rechten kunnen ook geschonden worden. Dit kan gebeuren door de overheid of door iemand anders.
Je kiest vier grondrechten uit en onderzoekt hoe deze geschonden kunnen worden. Daarnaast zoek je ook uit wat je daar tegen kunt doen.
Klink op de onderstaande blauwe link om te beginnen.
Hoe ga je dit doen?
Je gaat zelfstandig aan de slag. Dit betekent dat je niet mag overleggen met anderen. Je kiest vier grondrechten uit. Heb je een opfrisser nodig? Bekijk het filmpje dan opnieuw (je mag ook google gebruiken). Daarna zoek je uit hoe je deze rechten geschonden kunnen worden en wat je daar aan kunt doen. Dit noteer je allemaal in het onderstaande word document.
Hoe kan je om hulp vragen?
Je mag niet overleggen met anderen, maar je mag mij wel om hulp vragen! Dit kan via teams of via mijn Whatsapp:06-54897568. Daarnaast mag je ook google gebruiken.
Hoeveel tijd krijg je?
Je bepaalt zelf de tempo. Je mag er een kwartier over doen, maar ook een uur.
Tot hoe laat heb je de tijd?
Zorg ervoor dat je morgenochtend om 09:00 uur alles hebt gemaakt.
Wat doe de je met de uitkomst?
Als je klaar bent weet je precies wat je kunt doen als een medeburger, de overheid of een bedrijf jouw grondrechten schendt. Dit is erg handig voor in de praktijk! Nederland kent een mooie grondwet, maar soms gaat er toch iets mis en nu weet jij wat je daar aan kunt doen!
Wat ga je doen als je klaar bent?
Je slaat de opdracht op en levert deze bij mij in. Dit doe je door het document naar mij toe te mailen: 0960014@hr.nl
Wil je toch nog een extra opdracht maken? Dan mag je verder naar het kopje ‘Opdracht 4| Verdiepende stof’. Daar vind je een extra opdracht.
Wil je liever beginnen aan de toets? Dan mag je één van de twee toetsen maken. Je bepaalt zelf welke toets je maakt. Je mag ze natuurlijk ook beide maken, maar dat laat ik aan jou over!
Wat ga je doen?
Twee weken geleden ben je op bezoek geweest bij een vriendin in het centrum van Breda. Gelukkig kon je de auto voor de deur parkeren en hoefde je niet ver te lopen. Na een gezellige avond stap je de auto in en rijd je naar huis. Vier dagen later ontvang je een brief van de gemeente Breda. Je krijgt een boete van 67 euro, omdat je geen of onvoldoende parkeerkosten hebt betaald. ''Hoe kan dat nou? Het was zondagavond, dus het parkeren was gratis!'', zeg je tegen je vriendin. Je belt naar de gemeente Breda en legt jouw situatie voor. De medewerker geeft aan dat je in bezwaar kunt gaan. Je gaat hier direct mee aan de slag.
Hoe ga je dit doen?
Eerder in de les hebben we geleerd dat de grondwet burgers beschermt tegen de macht van de overheid. Dit betekent dat wij in bezwaar kunnen gaan bij een beslissing van de overheid. In het onderstaande filmpje wordt het fenomeen 'in bezwaar gaan' nog een keer goed uitgelegd.
Je bezoekt de volgende website Voorbeeld bezwaarschrift | Het Juridisch Loket en gaat direct aan de slag met jouw bezwaarschrift. Schrijf een bezwaarschrift naar de gemeente Breda en leg jouw situatie voor. Je geeft aan dat de boete niet kan kloppen, omdat je elke zondagavond gratis mag parkeren in het centrum van Breda. Let goed op de voorwaarden van een bezwaarschrift! Gebruik de bovenstaande website voor het schrijven van een bezwaarschrift. Je gebruikt Microsoft word om het bezwaarschrift te schrijven.
Hoe kan je om hulp vragen?
Je mag niet overleggen met anderen, maar je mag mij wel om hulp vragen! Dit kan via teams of via mijn Whatsapp:06-54897568. Daarnaast mag je ook google gebruiken.
Hoeveel tijd krijg je?
Je bepaalt zelf de tempo. Je mag er een kwartier over doen, maar ook een uur.
Tot hoe laat heb je de tijd?
Zorg ervoor dat je morgenochtend om 09:00 uur alles hebt gemaakt.
Wat doe de je met de uitkomst? Je hebt een volledige bezwaarschrift gemaakt! Super knap van je! Je weet nu hoe je een bezwaarschrift maakt. Wellicht handig voor in de toekomst (ik hoop natuurlijk dat je het niet nodig zult hebben).
Wat ga je doen als je klaar bent?
Als je klaar bent mag je het word document opslaan en naar mij toe mailen: 0960014@hr.nl. Vervolgens mag je verder gaan met de toets. Ik heb twee toetsen voor je klaar staan. Deze dien je beide te maken…. geintje! Je hoeft er maar één te maken en jij bepaalt welke!
Test jezelf!
Toets instructies
Wat ga je doen? Je gaat een toets maken. Ik heb twee toetsen voor je klaar staan. Je kiest één toets uit en daar ga je mee aan de slag. Succes!
Hoe ga je dit doen? Onder het kopje ‘Toets 1’ en ‘Toets 2’ vind je de toetsen. Toets 1 bestaat uit meerkeuze vragen en toets 2 bestaat uit openvragen. De toets maak je individueel.
Klik op de link en begin aan de toets.
Hoe kan je om hulp vragen?
Je mag niet overleggen met anderen, maar je mag mij wel om hulp vragen! Dit kan via teams of via mijn Whatsapp:06-54897568.
Hoeveel tijd krijg je?
Je bepaalt zelf de tempo. Je mag er een kwartier over doen, maar ook een uur.
Tot hoe laat heb je de tijd?
Zorg ervoor dat je morgenochtend om 09:00 uur alles hebt gemaakt.
Wat doe de je met de uitkomst?
Zorg ervoor dat je alle vragen hebt ingevuld. Klik vervolgens op ‘verzend’ en sluit de toets af. Ik krijg alle antwoorden automatisch doorgestuurd. Volgende week bespreken we de uitkomsten!
Wat ga je doen als je klaar bent?
Aan het begin van de les hebben jullie een mindmap gemaakt. Jullie hebben woorden opgeschreven waar jullie direct aan moesten denken bij het horen van 'De Rechtstaat'.
Pak de pagina er weer bij en schrijf nu alle woorden op die je nieuw hebt geleerd. Geef de nieuwe woorden een andere kleur. Maak een foto van het woordweb en het stuur een foto naar mijn e-mail 0960014@hr.nl of naar mijn whatsapp 06-86547895. Doe dit voor uiterlijk morgenochtend 09:00 uur.
Toets 1
De rechtstaat Toets 1
Klik op de link en maak de toets. Heb je alle vragen ingevuld? Lever de toets dan in. Ik krijg de antwoorden online te zien.
Toets 2
De rechtstaat Toets 2
Klik op de link en maak de toets. Heb je alle vragen ingevuld? Lever de toets dan in. Ik krijg de antwoorden online te zien.
Afsluiting
Welkom bij de finish!
Ten eerste, mijn complimenten! Je hebt goed gewerkt en daar mag je trots op zijn. Je weet nu hoe onze rechtstaat in elkaar steekt en welke grondrechten jij hebt.
Ik hoop je volgende week weer te zien op school! We zullen deze les dan nabespreken. Bedenk alvast een tip en een top die je mij graag wil meegeven. Jullie leren niet alleen van mij, maar ik ook van jullie!
Omdat jullie zo goed hebben gewerkt, wil ik jullie trakteren op iets lekkers. Omdat ik jullie trakteer mogen jullie bepalen wat ik trakteer. Begrijp je 'm nog? :)
Het arrangement De rechtstaat is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Khadija El Moussaoui
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-04-18 19:39:26
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Wanneer is een land een Rechtstaat?
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.