A trip around the English world

A trip around the English world

Welcome

The commonwealth

De titel van deze wikiwijs is "A trip around the English speaking world". Wat houdt dat eigenlijk in?

Je zult misschien al weten dat Engels niet alleen wordt gesproken in Groot Brittanië en de Verenigde Staten, maar ook in Canada en Australië. Dit komt omdat deze landen onderdeel zijn van "The British commonwealth": het gemenebest van naties. Dit is een samenwerkingsverband van onafhankelijke staten die de Koningin van Engeland als hoofd zien.

Onder het gemenebest vallen 53 Landen! Verspreidt over de hele wereld, daarom dus de titel "Engels sprekende wereld". Dit kunnen we natuurlijk nooit allemaal behandelen, zo gaan we de komende 2 lessen focussen op de volgende gebieden:

  • Groot Brittanië
  • Noord Amerika
  • Australië
  • Singapore
  • Jamaica
  • Zuid Afrika

Over deze gebieden leren jullie leuke feitjes en daarnaast gaan we wat dieper in op wat de commonwealh inhoud, jullie kennis kan dan meteen worden getest in deze wikiwijs.

 

Part one

Lang, lang geleden...

Nou niet zo lang geleden, rond 1900-1950 kwamen er steeds meer landen binnen het Britse rijk op voor hun eigen zelfstandigheid. Waar brittanië door kolonisatie veel landen had ingenomen wilden deze landen nu onafhankelijkheid. Helaas, vond Brittanië dit geen goed idee, zij zou namelijk haar macht in deze landen verliezen.

Zo is de commonwealth eigenlijk bedacht, kolonies kregen hun onafhankeijkhied waarbij zij een eigen regering hadden en zelf weer alles voor het zeggen hadden, maar dan moesten zij boven die regering erkennen dat de koning of koningin van het verenigde koningrijk ook hun koning of koningin zou blijven.

 

Zo hoopte engeland de loyaliteit van deze landen te behouden en in bijvoorbeeld handel nog steeds voorrang te krijgen. Dit heeft nog vrij lang het Britse rijk geheten tot men een diplomatischere benaming vonden: het gemenebest ofwel the British commonwealth.

 

 

 

Great Brittain

Het verenigde koningrijk, wist je dat dit eigenlijk bestaat uit 4 landen?

 

Waarvan alleen Engeland en Schotland erkend zijn. Hoewel Schotland met haar eigen regering ook niet volledig zelfstandig is. De overige twee landen zijn Wales, wat wij zien als een provincie maar eigenlijk een hele rijke eigen cultuur heeft en zelfs een andere taal buiten het engels! En noord-ierland, dit is een deel van ierland dat is ingenomen door de britten en sindsdien bij engeland is gebleven.

 

Engeland

 

Wat weten we allemaal over Engeland? ze spreken er Engels, in een volgens sommige van jullie raar accent met stomme regels. Ze hebben er bekende voetbal clubs, die... Er zijn vele groene velden en paarden en ze hebben een m&m store in de hoofdstad London.

 

Schotland

 

Over schotland weten we waarschijnlijk iets minder, kennen jullie het nationle erecht haggis? dat is een met stoofpot gevulde schapen maag! (Nee, ik ben serieus, zoek maar op.) Ook hebben ze er natuurlijk doedelzakken, waarvan de meeste mensen het geluid haten maar eigenlijk hele mooie muziek kan maken.

 

Wisten jullie dat kilten worden gedragen om aan te duiden uit welke stam een schot kwam? Net als in nederland nu was schotland vroeger opgedeeld in veel verschillende provincies waar families macht over hadden. Deze mensen richtten dan een stam op en ontwerpten hun eigen vlag en patroon wat dan eeuwenlang in de familie gedragen werd. Deze kilten kunnen wel 3 tot 7 meter aan stof zijn en kunnen op verrassend veel manieren gedragen worden. Als je een echte kilt wilt kopen kun je zo tussen de 300 en 2000 euro kwijt zijn!

 

Noord Ierland

 

Het ierse eiland is opgedeeld in 2 delen. 80 procent behoort tot de ierse replubliek en volledig zelfstandig land waar voornamelijk Iers wordt gesproken, (dat is dus niet hetzelfde als Engels!) en de overige 20 procent is een gebied met een semi eigen regering wat bij het vereinigd koningrijk hoort.

Gedurende de geschiedenis maar meest recent is er een oorlog geweest tussen de ierse vrijheidstrijders en de britten van 1916 tot 1921. De meeste ieren voelde dat zij recht hadden op het zijn van een eigen land en met agressieve opstanden en veel geweld van beide kanten hebben zij onafhankelijkheid gewonnen. Wel waren er ook protestantse ieren die zich meer aangesproen voelde tot de britten die graag bij engeland wilden blijven horen dit gebied is toen noord-ierand gewordne.

De ieren hebben een rijke cultuur met vooral veel geschiedenis en een rijke collectie volksverhalen over gevaarlijke elfen die in de bossen schuilen...

 

Wales

 

Wales ligt in de noorderlijke in ham van de uk aan tegen de zee. het is vrij klein gebied, maar zoals eerder al benoemd hebben zij een hele eigen cultuur. ze spreken er welsh wat bekend staat om zijn lange woorden, in wales is namelijk ook de langste plaatsnaam van de wereld: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. (Ja, dat is echt.)

 

 

video ierse taal

wearing a kilt

Good morning!

 

Vandaag heb ik iets anders voorbereid voor jullie, in deze wikiwijs kunnen jullie tijdens dit lesuur allemaal volledig zelfstandig werken. Om de opdrachten te maken en jullie kennis te testen lezen jullie steeds korte stukjes tekst en dit mag je doen op je eigen tempo.

 

Voor de verandering gaan we deze les niks doen met grammatica (ja, feestje!), maar we gaan kijken naar het verenigd koninkrijk en wat dat eigenlijk is. Daarbij gaan we meer leren over de hierbij behorende landen aan de overkant van de Noordzee.

 

We gaan hier ongeveer een halfuur lang aan werken, dus ga er goed voor zitten, zet wat muziek aan en probeer een beetje plezier te hebben!

Aan het eind van de les nemen we nog 5 minuutjes om een korte enquête in te vullen over deze les.

 

Good Luck!

North America

Australia

Excercise:

Part two

Singapore

Zuid Africa

Jamaica

Excercise:

Recap

APA

In class Presentations

Nood Amerika is een continent an de andere kant van de atlantische oceaan.

Veel van jullie komen uit of hebben familie in noord amerika, 

  • Het arrangement A trip around the English world is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Raphaela Palm Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-03-29 13:35:18
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Beste studenten, hierbij een nieuwe lesmethode Wikiwijs! Met dit platform kun jij zelfstandig, deze lessenreeks volgen, extra lesstof oefenen en opdrachten maken om jouw kennis te testen. Voor vragen mag je mij altijd mailen naar 0989467@hr.nl of je selt ze in de klas, veel plezier!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Commonwealth
    https://www.youtube.com/
    Video
    video ierse taal
    https://youtu.be/tDFKqUBSqX8
    Video
    wearing a kilt
    https://www.youtube.com/watch?v=R71wNqcRn7k
    Video
    place in wales
    https://i.ytimg.com/an_webp/dCGkqUr1kbY/mqdefault_6s.webp?du=3000&sqp=CK6C7JEG&rs=AOn4CLCD47TePtTVTidOodrU-5thc3hClA
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.