ICT - Creëer je eigen game character

ICT - Creëer je eigen game character

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Vooral omdat je behoefte hebt aan een TOP-DOWN benadering. Geen precieze stappenplannen en kleine stukjes, maar juist een grotere uitdaging met de opdracht om van daaruit verder te werken. Dat past heel goed bij ICT.

Je bekijkt aan het begin de instructievideo waarin ik alles uitleg waar je rekening mee moet houden. Vanaf dat moment is het aan jou zelf.

Over samenwerken: je maakt je eigen gamecharacter en levert je eigen resultaat én proces in. Natuurlijk help je elkaar en breng je elkaar op ideeën. Dat mag je onbeperkt doen, maar je maakt dus niet samen een gamecharacter. Je mag wel gamecharacters maken die behoren tot hetzelfde spel.

Over de moeilijkheid: deze quest is echt een uitdaging. Er zijn geen bloX en er is geen inhoudelijke begeleiding van coaches. Dat doen we expres, want het moet echt een 'struggle' voor je zijn. Maar daar moet je wel zin in hebben en blijven hebben. Niet te snel opgeven. En je moet het leuk vinden om verslag te doen van jouw 'struggle'.

 

 

Waar gaat deze quest over?

In deze quest ontwerp jij je eigen game-character, naar keuze in 2d of in 3d. Je leert hiervoor werken met een nieuwe app op je iPad (Procreate en/of Nomad Sculpt) en werkt daarmee gericht aan twee ICT-leerdoelen en een leerdoel van kunst.

 

Welke producten moet je leveren?

Je levert een resultaat:

  • Ontworpen gamecharacter
  • Met uitleg
    • Over het bestaande of nieuwe spel waar het gamecharacter een rol in vervult
    • Toelichting op het uiterlijk
    • Toelichting op innerlijke kenmerken
    • Het verhaal 
    • Wat staat er op het spel?
    • Welke tegenstand ervaart het gamecharacter?
  • Presentatievorm kies je zelf.

En je geeft inzicht in het proces:

  • Dagboek met per keer dat je er aan werkt:
    • Wat heb je gekeken/gelezen?
    • Wat heb je daarmee gedaan?
    • Hoe is dat gegaan?
    • Hoe ziet je tussenresultaat er steeds uit?
    • Wat wordt je volgende stap?

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt verder niet begeleid. Je vindt het leuk om hier aan te werken en om juist zelf te ontdekken.

 

 

eXplore miles

 

Als je alleen een resultaat inlevert: 5 xm.

Als je een resultaat en een goed uitgewerkt dagboek inlevert: tussen de 10 en 20 xm, afhankelijk van je geleverde inspanning en leerproces. Maak hier zelf een inschatting van en doe een voorstel.

Lees ook goed de aanwijzing hierboven over samenwerken voordat je dat gaat doen!

 

1. Instructies

Alle instructies die je nodig hebt, kun je zien in deze video. Eronder vind je elke dia die getoond is met wat erbij verteld is.

Creeer je eigen game character, dat is de titel en de opdracht in deze quest. En ga ermee op de foto, in augmented reality. Je game character is naar keuze in 2d of in 3d.
Let op: dit is een top down-quest. Dat betekent dat ik je in deze quest niet aan de hand neem met een mooi werkboekje en lees- kijk- en schrijfopdrachten die in een precieze volgorde gemaakt moeten worden. Ik geef je een uitdaging, wat dingen om rekening mee te houden, waarom je dit zou willen doen en dan ga je er vervolgens helemaal zelf mee aan de slag. Omdat je dat leuk vindt.

 

Je mag je game character maken op de manier die jij wilt. Om je te helpen heb ik een aantal top-notch apps geselecteerd die je kunt gebruiken op je iPad. Voor 2d is dat procreate. Al jarenlang een topper: in deze app is echt ontzettend veel mogelijk. Zeker als je een Pencil of Crayon hebt. Wil je die gebruiken voor deze quest? Laat het me dan weten. En voor 3d is het een new kid on the block: Nomand Sculpt. Nog maar sinds 2020 op de markt maar zonder twijfel een van de allermooiste pro-apps die er zijn. Ook hier: Pencil aan te raden. Voor het maken van de foto in AR kun je gebruik maken van Apple Reality Composer of Adobe Aero. Je vindt deze apps in onze school-app store. Zoek naar app ‘student’ op je iPad, open ‘mijn resources’ en daar vind je de betreffende apps. Download ze alleen als je ze echt gaat gebruiken! En als je liever in een andere tool werkt, dan kan dat ook, maar… leer je dan wel genoeg?

Ik zei net al: dit een top-down quest. Het komt dus aan op de Einstein in jou: ga vooral zelf op onderzoek uit. Als je tegenwoordig iets nieuws wilt leren dan doe je dat met tutorial video’s. En geloof me: voor procreate en Nomad sculpt zijn die er genoeg. Zoek en gij zult vinden en dan is er maar één advies: stop niet. Ga door, word boos, ga de dag erna weer verder. Trial en error betekent meestal: nog een keer proberen. Totdat het je ineens wel lukt. En hoe gaaf is dat.

Op school gaat het erom dat je iets leert. Zeker: we zijn super geïnteresseerd in je awesome resultaat. Dat zetten we graag op de foto, daar complimenteren we je mee. We hebben voor je resultaat wel 5 xm over. Waarom zo weinig? Ik heb er toch ontzettend hard mijn best voor gedaan? Ongetwijfeld waar, maar dat willen wij dan wel zien. Je proces, wat heb je gebruikt, hoe ben je te werk gegaan, welke tussenstappen zijn er geweest, dat is waar je jouw echte leerproces mee laat zien. Dat is minstens evenveel en misschien juist wel behoorlijk meer xm waard. Daar heb je zelf een beetje de hand in.

Even iets meer inzoomen op het resultaat. Dat wordt dus een game character, zoals Mario dat is. Je moet even bedenken of je een character maakt voor een bestaand spel of juist voor een nieuw spel. Allebei is goed, jij maakt de keuze. En die willen we weten, dus je moet ons wel iets laten zien of vertellen over je spel. Je game character heeft een uiterlijk. Laat dat zien en vertel ons waarom dat uiterlijk zo is. Iets over het innerlijk, zoals het karakter of talenten, is ook fijn om te weten. Dat brengt ons bij het verhaal; wat staat er op het spel, wie moet er gered worden en wat zorgt voor tegenstand? Voorbeeld Mario. Dit alles hoort bij het resultaat. Een mooi game character dus en al deze informatie eromheen. Kies zelf hoe je dit presenteert: op een poster, een website, een interactieve keynote, een infographic, een uitlegvideo, een speelfilm… you name it. Oh ja, vergeet die augmented reality foto niet!

En dan je proces, je komt niet zomaar tot al dat moois. Waar heb je naar gekeken, wat heb je vervolgens gedaan? Is het gelukt? Hoe zien de tussenstappen eruit? En hoe kijk je vooruit, wat wordt je volgende stap? Kortom: dit wordt een soort van dagboek met steeds een terugblik op je activiteiten. Zodat je uiteindelijk ook echt beter naar jezelf gaat kijken. Dit proces moet je zichtbaar maken. Bijvoorbeeld met je logboek in egodact, maar andere vormen mogen ook.

Misschien heb je nu al veel vragen. Dat is niet erg, het zelf ontdekken en vinden van de antwoorden en het worstelen daarmee… dat is waar deze quest over gaat. Geef niet op, denk na en probeer het. Vele anderen gingen je voor: je bent niet alleen. Deze quest doe je omdat je het zelf wilt, niet omdat wij zeggen dat het moet. Je mag elkaar vooral en zeker helpen, maar het resultaat is van jou zelf. Het is je eigen game character.

Het inzetten van nieuwe technologie, dat is iets wat je gewoon moet leren op school tegenwoordig. Deze quest is daar fantastisch voor. Een en al creativiteit en originaliteit waarmee jij kan laten zien wie je bent en wat je kunt. Staat later ook erg leuk in je portfolio als je hier werk van wilt maken. En je moet een goed resultaatproduct en proces laten zien: daar moet je informatie voor overzichtelijk ordenen en presenteren.

In the end is dit kunst. Jij hebt een idee, een gedachte, en kan dat verwezenlijken tot een eigen kunstobject, digitaal. Je kunt daar uitleg bij geven. Nou dat is mooi, want dit is rechtstreeks een leerdoel voor kunst.

Kortom: dit is de topdown-quest creëer je eigen game character. Er zijn geen speciale blox voor begeleiding, we stimuleren je zelf op zoek te gaan, let goed op de voorwaarden voor het zichtbaar maken van je resultaat en je proces. En verder: take the challenge en ga het avontuur aan!

2. Afronding

  In de eXpoweek lever je bewijs met je resultaat en met je proces, allemaal te bereiken via dezelfde tegel in egodact. Gebruik onderstaande checklists voor je resultaat en je proces om te zien of je alles gedaan hebt.

 

Checklist resultaat (5 xm)

Onderdeel Check
Views van je uiteindelijke resultaat  
Selfie foto of video met jouzelf (herkenbaar) en je uiteindelijke resultaat (augmented reality)  
Uitleg over je bestaande of nieuwe spel en de rol van je character daarin  
Uitleg over het uiterlijk van je character  
Uitleg over het innerlijk van je character  
Het verhaal dat zich afspeelt in je spel met je character  
Uitleg over wat er op het spel staat voor je character  
Uitleg over hoe je character tegenstand ervaart en dit te lijf kan gaan  
Je presentatie is overzichtelijk, netjes verzorgd, geen taal- of spelfouten en makkelijk te bekijken  

 

Checklist proces (5-15 xm)

Onderdeel Check
Je hebt je proces op een dagboekachtige manier bijgehouden, bestaand uit meerdere 'stappen/dagen/snapshots'.  
Je vermeldt wat je gelezen/gekeken hebt, inclusief linkjes  
Je geeft aan wat je zelf gedaan hebt  
Je vertelt hoe dat is gegaan  
Je geeft views/screenshots van je tussenresultaat  
Je vertelt wat je volgende stap gaat zijn  
Elke stap die je beschrijft is net zo uitgebreid als de ander (je raffelt het dus niet af)  
Je geeft aan hoeveel xm je denkt te verdienen met deze quest en vertelt waarom je dat vindt.  
  • Het arrangement ICT - Creëer je eigen game character is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-01-07 13:33:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit is een TOP-DOWN-quest.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/K3zliXdaKgA
    https://youtu.be/K3zliXdaKgA
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

    Template quest met cyclus eXplore miles - creëren

    https://maken.wikiwijs.nl/181479/Template_quest_met_cyclus_eXplore_miles___cre_ren

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.