Duits SE 4.3- Havo Gespreksvaardigheid

Duits SE 4.3- Havo Gespreksvaardigheid

Introductie

Het PTA overzicht

Routeplanner

Deze routeplanner kan je gebruiken om te kijken welke opdrachten je per week moet afronden, zodat je op tijd klaar bent voor het SE ook wel het PTA(=programma van toetsing en afsluiting)

Je maakt een "tegel" aan in Egodact met de titel Duits SE 4.3 Gespreksvaardigheid en vult hem in gedurende deze periode. Jouw gemaakte opdrachten lever je in op Seesaw en link je naar Egodact.

 

Reisblog

Uitleg

Zoals je al in de introductie las gaat deze SE over gespreksvaardigheid.

Je kunt jezelf voorstellen en een mondelinge beschrijving geven van een persoon of object uit de Duitssprekende wereld, daarnaast vragen beantwoorden en stellen. Je doet dit in tweetallen.

Je krijgt een aantal vragen waarop jij je gaat voorbereiden om antwoorden te kunnen geven. Het zijn er in totaal 40 vragen.

Een aantal vragen heb je al gehad in de verschillende Quests, maar sommige vragen zijn nieuw.

Daarnaast ga jij een persoon of een object uit een Duitssprekende wereld beschrijven aaan de hand van een mindmap/ poster.

Na 5 weken ga jij je SE doen. Hoe? Je gaat samen met een medeleerling een gesprek doen. Waarin  de vragen die je geoefend hebt aan elkaar stelt en de persoon/object aan elkaar beschrijft.

 

 

 

Uitspraak

De uitspraak is natuurlijk van belang als je gaat spreken. Je hebt hiervoor kunnen oefenen in periode 2.

Hieronder staat een overzicht en video's om te oefenen en terug te kijken..

Nadat je de vragen hebt beantwoord gaan we samen de vragen/antwoorden bespreken en let ik op je uitspraak. Ik geef je feedback op je uitspraak, zodat je weet wat goed is en wat nog aandacht nodig heeft. Kom dus voorbereid!

Je mag mij altijd extra feedback vragen de komende weken of  zelfs een gespreksmomentje plannen met mij!

 

 

 

 

 

Jezelf voorstellen

Je gaat een gesprek doen om jezelf of een ander voor te stellen. Daarbij kun je de onderstaande vragen gebruiken.

De bedoeling is dat je de vragen gaat beantwoorden in hele zinnen. Zoals je ziet zijn dit de vragen van de Quest Wer bin ich?

  1. Wie heißt du?
  2. Woher bist du?
  3. Wie alt bist du?
  4. Wo wohnst du?
  5. Was ist deine Adresse?
  6. Was ist deine Telefonnummer?
  7. Was ist deine Lieblingsfarbe?
  8. Hast du Haustiere? Welche?
  9. Welches Hobby hast du?
  10. Was ist dein Lieblingsfach? Und welches nicht?
  11. Hast du Geschwister? Ja, welche?
  12. Was is dein Lieblingsessen?
  13. Was ist deine Lieblingsmusik?

Zoals je ziet herken je misschien een aantal vragen die je kunt vinden in de Quest  Was möchtest du essen und trinken? en Mi casa ist dein Home . De andere vragen heb je nog niet gehad, maar die kan je makkelijk zelf opzoeken. Gebruik voor het vertalen van woorden www.deepl.com

 

    14. Wann is dein Geburtstag?

    15. Um wieviel Uhr stehst du auf?

    16. Machst du an Sport? Welchen?

    17. Spielst du Computerspiele? Welche?

    18. Was machst du, wenn du mit deinem Freunden bist?

    19. Was isst und trinkst du zum Frühstück?

    20. Was isst und trinkst du zum Mittagessen?

    21. Was isst und trinkst du zum Abendessen?

    22. Was gibt es in deinem Zimmer?

    23. Was ist dein Vater von Beruf?

    24. Was ist deine Mutter von Beruf?

    25. Welches Tier magst du am liebsten?

    26. Was ist deine liebste Fernsehsendung/ Netflixserie?

De andere vragen heb je nog niet gehad, maar die kan je makkelijk zelf opzoeken. Gebruik voor het vertalen van woorden www.deepl.com

 

    27. Wie is das Wetter heute?

    28. Was trägst du heute?

    29. Wo ist deine Schule?

    30. Um wieviel Uhr beginnt der Unterricht?

    31. Wie viele Schüler sind in deiner Klasse?

    32. Was machst du am Wochenende?

    33. Was machst du in den Ferien?

    34. Was kaufst du mit deinem Taschengeld?

    35. Musst du im Haus helfen?Was musst du machen?

36. Wie findest du van Weihnachten?

37. Was kann man kaufen auf einem Weihnachtsmarkt?

38. Was kann man sehen in Aachen?

39. Erzähl mir den Weg von der Schule nach dein Haus?

40. Wie bestellt man etwas zu trinken und  zu esssen?

 

 

Schrijf de vragen over en beantwoord ze in volledige zinnen, zet dit in Seesaw en dan in Egodact onder Jezelf voorstellen.

 

Vervolgens ga je deze vragen en antwoorden oefenen. We gaan oefenen met de uitspraak van de letters, woorden en de zinnen. Dus zorg ervoor dat je vragen en antwoorden kent.

In het SE kan je jezelf voorstellen en krijg je vragen hierover.

 

 

 

 

 

Persoon beschrijven

Je hebt net vragen beantwoord over jezelf, maar deze zou je ook stellen om iets meer te weten kunnen komen over een ander persoon.

Je gaat op zoek naar een persoon uit de Duitssprekende wereld.

Wat is eigenlijk de Duitsprekende wereld? Dat zijn eigenlijk de landen waar Duits gesproken wordt.  Dat zijn Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk,

Je gaat dus een persoon beschrijven uit een van deze landen. Denk hierbij aan een zanger, kunstenaar, politicus, sporter, schrijver, historisch persoon etc.

Hieronder wat mensen...... herken jij ze?

 

Opdracht

Je kiest een persoon uit. Je maakt hiervan een mindmap of een poster.

Hierop staan in kernwoorden  in het Duits informatie over je persoon op.

Denk aan naam, leeftijd, geboortedatum, geboorteplaats,land, getrouwd, kinderen, beroep,hobby's, hoe ziet hij eruit en andere belangrijke gegevens over deze persoon.

De mindmap zet je in Seesaw en link je in Egodac onder Mindmap persoon.

Object beschrijven

Je hebt net vragen beantwoord over jezelf, maar deze zou je ook stellen om iets meer te weten kunnen komen over een ander persoon. Soms kunnen ze ook op toepassing zijn op een object.

Je gaat op zoek naar een object uit de Duitssprekende wereld.

Wat is eigenlijk de Duitsprekende wereld? Dat zijn eigenlijk de landen waar Duits gesproken wordt.  Dat zijn Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Je gaat dus een object beschrijven uit een van deze landen. Denk daarbij aan uitvindingen, eten, bezienswaardigheden in een stad, etc.

Wist je dat deze uitvindingen Duits waren?

 

 

Opdracht

Je kiest een object uit. Je maakt hiervan een mindmap.

Hierop staan in kernwoorden  in het Duits informatie over je object op.

Denk aan naam, materiaal, geschiedenis achtergrond, vorm, functie, smaak

Hieronder is een video waarin een uitleg staat over een object beschrijven in het Duits, bij Schritt 6 kan je stoppen.

De mindmap  zet je in Seesaw en link je in Egodact Mindmap object

 

SE

Je hebt de afgelopen weken gewerkt aan vragen over jezelf en die je ook aan een ander kan stellen. Je kan je jezelf voostellen en daarbij vragen beantwoorden over jezelf.

Je hebt een keuze gemaakt om een persoon of een object uit de Duitssprekende wereld te beschrijven. Deze heb je in een Mindmap gezet. Die neem je mee naar het SE.

 

Je gaat in tweetallen een gesprek doen, waarin je elkaar vragen stelt  en beantwoord die je geoefend hebt. Daarnaast ga je aan de de ander je persoon/object beschrijven.Hierover kunnen vragen gesteld worden.

Je mag je mindmap erbij hebben.

Aan welke eisen je moet voldoen, staat in de Rubrics/beoordelingsformulier met daarbij horende punten en welk cijfer je kunt halen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubrics/ beoordelingsformulier

Tips

Hieronder wat tips voor de voorbereiding van een mondeling.

Probeer zo goed mogelijk Duits te praten, maar blijf rustig als dat even niet lukt. Denk terug aan bepaalde woordjes of standaardzinnetjes die je geleerd hebt en ga weer rustig verder!

  1. Stampen, stampen, stampen
    Het is voor een mondelinge toets ontzettend belangrijk dat je veel woordjes weet. Waarschijnlijk heb je de afgelopen jaren al woordjes- of idioomtoetsen gehad, die je woordenschat best wel groot gemaakt hebben. Probeer deze alleen nog groter te maken! Hoe meer woordjes jij weet, hoe minder groot de kans is dat je middenin het gesprek met je docent stilvalt. Sommige woordcombinaties, zoals “Meiner meinung nach …” of “Ich glaube” zijn handig om vaak te gebruiken.
  2. Kijk televisie of YouTube
    Het is een beetje een cliché, maar je leert heel veel van kijken en luisteren naar Duitse televisie of YouTube-video’s. Niet alleen hoor je misschien nieuwe woorden en uitspraken, je hoort ook hoe een Duitser bepaalde woorden uitspreekt. Super handig!
  3. Voorbereiding is key
    Het voordeel van een mondeling is dat je hem van tevoren al goed kan voorbereiden. Je weet wat er verwacht wordt en welke onderdelen behandeld worden. Bereid jezelf dus goed voor! Kies leuke onderwerpen die je zelf interessant vindt, daar kan je waarschijnlijk ook het meest van leren.
  4. Oefenen, maar niet leren
    Het kan heel handig zijn om voor je mondeling een aantal keer te oefenen, samen met een klasgenoot of een van je ouders. Hierdoor wen je alvast aan spreken in het Duits over jouw onderwerpen.

    Wat je niet moet doen, is je hele mondeling op papier zetten en deze heel hard uit je hoofd gaan leren. Je docent gaat bij je mondeling dan merken dat je eigenlijk een zelfgemaakte Duitse brief hardop aan het oplezen bent en niet een gesprek aan het voeren bent. Oefen dus vooral in Duits praten, maar bereid je mondeling niet woordje voor woordje voor!

  5. Blijf rustig
    Het ligt voor de hand om in de stress te raken tijdens het gesprek. Je wil zoveel mogelijk vertellen in goed Duits. Als dat even misgaat, ligt paniek op de loer, maar dat is nergens voor nodig! Je docent verwacht echt niet dat jij net zo goed Duits kan praten als Franz Müller uit Berlijn of Peter Hanschmann uit Frankfurt.

 

 

  • Het arrangement Duits SE 4.3- Havo Gespreksvaardigheid is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-01-04 21:19:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Je kan jezelf voorstellen d.m.v. vragen stellen en beantwoorden. En een persoon/object beschrijven.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    Duits SE 3.3 Mavo Gespreksvaardigheid

    https://maken.wikiwijs.nl/171622/Duits_SE_3_3__Mavo_Gespreksvaardigheid

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.