Duurzaamheid algemeen

Duurzaamheid algemeen

Instructie

De opdrachten die je tijdens dit project moet uitvoeren vind je allemaal op deze website, waarmee je door het project geloodst wordt. Op deze website staan oefeningen, links, video’s en de opdrachten. Als je een keuze hebt gemaakt voor een thema krijg je een link naar de website over dat thema.

Les 1: Duurzaamheid

Introductie

Het begrip duurzaamheid is heel breed. Misschien weet je al het een en ander over duurzaamheid. Dat ga je verwerken in opdracht 1.1 hieronder.

Gemaakt met Padlet

Wat is duurzaamheid?

Wat betekent duurzaamheid eigenlijk precies? In klassieke zin kan het begrip als volgt worden omschreven: 

‘’Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.’’ (www.cbs.nl)

Het probleem vandaag de dag is dat het voorzien in de levensbehoeften ten koste gaat van ons klimaat. Het veroorzaakt een verandering van het klimaat. Onze huidige kennis over klimaatverandering is samen te vatten in vier punten:

  • De aarde warmt op
  • Dat komt door de mens
  • Dat heeft verstrekkende gevolgen
  • Er zijn dingen die we kunnen doen om de risico’s te beperken

Ga naar de volgende pagina over broeikaseffect.

Broeikaseffect

 

Maak nu opdracht 1.2.

Klimaatverandering

In de tweede helft van de 19e eeuw begonnen de systematische metingen aan de temperatuur op het oppervlak en sinds de start van die metingen is het aardoppervlak ruim 1 graad Celsius warmer geworden. Bekijk onderstaande video van NASA Climate Change Institute waarin dit goed zichtbaar is.

Bekijk ook onderstaande video waarin wordt laten zien hoe het Noordpoolijs verdwijnt.

Bespreek daarna met elkaar wat deze beelden met je doen. Verwerk een samenvatting van wat jullie hebben besproken in opdracht 1.3 hieronder.

Thema's

Er zijn drie verschillende thema's waarin je je verder kan gaan verdiepen. Die drie thema's zijn afval, consumptie en energie. Om een goede keuze te kunnen maken, moet je eerst weten wat die thema's precies inhouden en wat ze te maken hebben met duurzaamheid. Lees daarom onderstaande beschrijvingen.

Afval

Mensen produceren heel veel afval. Al dat afval moet ergens naartoe en het moet op een of andere manier verwerkt worden. Dat heeft effect op het klimaat. Bijvoorbeeld het verbranden van afval is slecht voor het klimaat, omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarom wordt er veel gepleit voor andere manieren van afvalverwerking. Recycling is een bekend begrip, waarin producten nog een keer worden gebruikt. Daarvoor is het wel belangrijk dat afval wordt gescheiden. Met deze begrippen ga je je bezig houden bij het thema afval. Uiteindelijk ontwerp je een product of proces om de manier van afvalverzameling of recycling op school te verbeteren..

Consumptie

Cosnumptie is een basisbehoefte van de mens. We kunnen niet leven zonder te eten. Helaas heeft het nuttigen van voedsel een groot aandeel op de uitstoot van broeikasgassen. Het verduurzamen van kan ervoor zorgen de impact te verlagen. Binnen dit thema ga kijken wat duurzamen consumptie inhoud. Daarnaast ga je een plan ontwerpen om de consumptie in de kantine van de school te verduurzamen.

Energie

Energie is een actueel onderwerp. De mondiale vraag naar energie groeit elke dag. Die energiebehoefte heeft nogal wat invloed op het klimaat. Binnen dit thema ga je je eigen energievebruik in kaart brengen en bedenk je een project rondom energie binnen jouw school. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om verduurzaming van je school, maar ook om een project gericht op vermindering van de energieconsumptie.

 

Maak nu een keuze voor een van de drie thema's door onderstaand formulier (opdracht 1.4) in te vullen.

  • Het arrangement Duurzaamheid algemeen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-01-29 23:54:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Bètadidactiek. (2022).

    Duurzaamheid thema afval

    https://maken.wikiwijs.nl/182901/Duurzaamheid_thema_afval

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.