§3.1 De Eerste Wereldoorlog

§3.1 De Eerste Wereldoorlog

§3.1 De Eerste Wereldoorlog

Oorzaken van de oorlog

In 1914 brak in Europa een grote oorlog uit tussen de geallieerden en de centralen. De geallieerden waren Frankrijk, Groot-Britannië, Rusland en hun bondgenoten. De centralen waren Duitsland en Oostenrijk en hun bondgenoten. Later sloten Italië en de Verenigde Staten zich aan bij de geallieerden; het Ottomaanse rijk koos partij voor de centralen. 

De oorlog was een wereldoorlog omdat veel volken in een groot deel van de wereld meededen. In Afrika vochten Duitse en Britse kolonies tegen elkaar. En soldaten uit de Franse kolonies vochten in het Franse leger in Europa. Tijdens deze oorlog stierven tien miljoen militairen. 

Waardoor was de Eerste Wereldoorlog ontstaan?

Sommige Europese staten wilden groter en machtiger worden. Er was veel nationalisme: mensen vonden de liefde voor hun eigen volk erg belangrijk en hadden een hekel aan andere volken. En er was veel militarisme: mensen vonden het leger heel goed en belangrijk. Door de combinatie van nationalisme en militarisme wilden landen de sterkste wapens hebben. En door deze wapenwedloop liepen de internationale spanningen op. 

Kleine handen in een grote oorlog 1/2

Strijd aan twee fronten

In augustus 1914 kwamen de spanningen tot uitbarsting. De oorlog begon met een Duiste aanval op Frankrijk via België. Duitsland wilde Frankrijk in het westen snel verslaan om daarna Rusland aan te vallen in het oosten. De Duitsers wilde namelijk niet op twee plekken tegelijk vechten. De Fransen waren toch te sterk en hielden de Duitste aanval tegen. Hierdoor kwam er toch een tweefrontenoorlog. In heel Noord-Frankrijk groeven soldaten zich in in loopgraven: diepe greppels, versterkt met zandzakken en prikkeldraad. Het westelijk front bleef bijna vier jaar lang op dezelfde plaats. In 1917 werd Rusland door Duitsland verslagen, maar ondertussen hadden de Verenigde Staten zich bij de geallieerden aangesloten. Door de Amerikaanse hulp en het gebruik van nieuwe wapens, gaf Duitsland in 1918 de strijd op.

Kleine handen in een grote oorlog 2/2

Nederland in de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal (onpartijdig). De Duitsers lieten Nederland met rust omdat ze de Rotterdamse haven gebruikten voor de aanvoer van goederen. Britse schepen hadden de Duitse havens geblokkeerd, maar lieten de Rotterdamse haven open, omdat de Britten bang waren dat Duitsland anders Nederland zou bezetten. Duitsland bezette wel België in 1914, waardoor een miljoen Belgen naar Nederland vluchtten. De meesten keerden snel terug, maar 100 000 Belgen bleven de rest van de oorlog in Nederland. Door de oorlog ontstond in Nederland een tekort aan voedsel en brandstof, waardoor veel mensen honger en kou leden. 

Kleine stappen in een grote oorlog
Ga naar de website en maak missie 3.

  • Het arrangement §3.1 De Eerste Wereldoorlog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Janine van den Berg
    Laatst gewijzigd
    2021-12-23 21:39:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les leer je: - waardoor en hoe de Eerste Wereldoorlog begon. - hoe de partijen elkaar bestreden. - welke gevolgen de oorlog had in Nederland.
    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kleine handen in een grote oorlog 1/2
    https://www.youtube.com/watch?v=TOJjJja2GJI
    Video
    Kleine handen in een grote oorlog 2/2
    https://www.youtube.com/watch?v=MBH_6ESHSpM
    Video
    Kleine stappen in een grote oorlog
    http://kleinestappen.ntr.nl
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Quiz §3.1 De Eerste Wereldoorlog

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.