De basisregels
Er zijn drie dingen waar je alle Engels examens rekening mee moet houden:
1. Vergeet NOOIT een identiteitsbewijs bij je te hebben.
2. WEES OP TIJD!!
3. Lees de opdrachten van tevoren goed door!
Verder bestaat je Engels examen uit 3 onderdelen die op verschillende momenten worden afgenomen.
1. Spreken & gesprekken voeren
2. Lezen & luisteren
3. Schrijven
Spreken & Gesprekken
Het examen
Bij het onderdeel spreken & gesprekken voeren wordt jouw vermogen om Engels te spreken getoetst.
Het examen is online via Teams en wordt ook opgenomen.
Deze duurt 45 minuten maar dat is niet wat jij vol moet praten!
Het examen is verdeeld in twee onderdelen.
Voor het onderdeel spreken voer je twee presentaties uit van twee minuten.
Voor het onderdeel gesprekken ga jij in gesprek met een Engels docent. Hierbij wordt jouw vermogen om een gesprek te voeren over een jouw bekend onderwerp getest. (denk aan stage, school, etc.).
Tips
Er zijn meerdere strategieën die je in kan zetten om vloeiender door je mondeling examens heen te komen. Hoewel deze allemaal simpel klinken kunnen ze samen veel stress wegnemen en het jou helpen die voldoende binnen te slepen!
1. Time jezelf
Als je nerveus bent ga je vaak sneller of juist langzamer praten. Je kan hier rekening mee houden door jezelf te timen en de tijd bij te houden. Zo weet je voor jezelf altijd waar je ongeveer hoort te zijn in je verhaal.
2. Maak een woordenlijst
Bij het mondeling examen mag je een woordenlijst houden met sleutelwoorden om je te herinneren aan wat je wil vertellen. GEBRUIK DIT DAN OOK. Het opschrijven van hoofdpunten neemt veel stress weg en voorkomt dat jij een black-out krijgt midden in je verhaal. Het is echter natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele presentatie uit gaat schrijven, dit mag niet!
3. Zorg ervoor dat je héél de opdracht doet
Bij dit soort opdrachten is het verleidelijk om moeilijkere onderdelen over te slaan en te blijven hangen in de makkelijkere. Je kan echter veel punten laten liggen met het onnodig overslaan van onderdelen, probeer dit dus niet te doen!.
4. Zorg voor een duidelijk begin en eind
Structuur is niet alleen bij schrijven belangrijk, zorg dat in je verhaal een duidelijk begin én eind zit. Er zijn meerdere standaard zinnen die je hiervoor toe kan passen waarmee je niet alleen punten pakt maar ook tijd!
5. Keep calm!
Fouten maken kan altijd, laat je hierdoor niet teveel in de war brengen. Er zijn bijna geen studenten die foutloos door het examen heenkomen. Mocht je een fout maken ga gewoon verder waar je gebleven was en val vooral niet terug in het Nederlands!
Handige tools en links
Lezen & Luisteren
Het examen
Dit examen duurt 90 minuten en is verdeeld tussen de onderdelen lezen & luisteren.
Dit examen maak je fysiek, je komt er dus voor naar school.
Tips
Voor lezen & luisteren zijn er ook meerder strategieën die vaak over het hoofd gezien worden.
1. Lees en begrijp de opdracht
Lees voor het lezen of luisteren altijd de bijbehorende opdrachten goed door! Als je deze goed begrijpt weet je namelijk pas waar je naar op zoek gaat in de tekst.
2. Maak alle opdrachten af
Probeer altijd alle antwoorden af te krijgen en hou rekening met de tijd.
3. Oefen van tevoren
Veel studenten onderschatten de meerwaarde van voor het examen oefenen. Het maken van oefenexamens en opdrachten stelt je in staat te voorspellen wat je kan verwachten en leidt altijd tot een beter resultaat!
4. Nooit zomaar gokken!
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je het antwoord op een bepaalde meerkeuze vraag niet weet. Ga dan niet gelijk voor wat je het best vind passen, streep eerst wat het absoluut niet is weg. Dit maakt de keuze al een stuk makkelijker!
Handige tools en links
Schrijven
Het examen
Dit examen duurt 45 minuten.
In deze 45 minuten schrijf je drie verschillende schrijfproducten (zoals een formulier, brief, ansichtkaart, etc.).
Tips
1. Maak ALLE opdrachten
Als je een opdracht mist krijg je GEEN punten. Zorg er dus voor dat je niks mist.
2. Deel je tijd goed in
Gun jezelf de tijd om achteraf je teksten terug te lezen en op zoek te gaan naar fouten. Vaak kan je nog veel (onnodige) fouten herkennen door simpelweg even terug te kijken.
3. Een herhalende fout telt maar één keer
Als je dus niet zeker weet of je een woord goed of fout schrijft, pas hem niet elke keer aan. Als je deze meerdere keren op dezelfde manier fout schrijft telt deze maar als één fout.
Handige tools en links