Duurzaamheid thema afval

Duurzaamheid thema afval

Instructie

Jullie hebben ervoor gekozen om met het thema afval aan de slag te gaan. De opdrachten die je met je groepje moet uitvoeren vind je allemaal op deze website, waarmee je door het project geloodst wordt. Op deze website staan oefeningen, links, video’s en de opdrachten.

Introductie

Afval is natuurlijk een ontzettend breed begrip. Laten we eerst eens proberen op een rijtje te krijgen wat er allemaal onder afval valt. Maak daarom nu eerst gezamenlijk de startopdracht.

Gemaakt met Padlet

Bij de startopdracht ben je er als het goed is achter gekomen dat er veel verschillende soorten afval zijn en verschillende manier van afvalverwerkingen. De opdracht die jullie met je groepje gaan uitvoeren gaat vooral over afval en afvalverwerking op school. Het einddoel is dat jullie met een plan of ontwerp komen om (een onderdeel van) het proces van afval en afvalverwerking te verduurzamen. Jullie moeten het ontwerp of plan pitchen aan een jury die bestaat uit mensen van de schoolleiding en deskundigen op het gebied van afval en/of duurzaamheid. 

 

Heel veel succes en plezier!

Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid?

Wat betekent duurzaamheid eigenlijk precies? De klassieke omschrijving van het begrip duurzaamheid luidt als volgt:

‘’Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.’’ (www.cbs.nl)

Het probleem vandaag de dag is dat het voorzien in de levensbehoeften ten koste gaat van ons klimaat. Het veroorzaakt een verandering van het klimaat. Wat we weten over klimaatverandering is samen te vatten in vier punten:

  • De aarde warmt op
  • Dat komt door de mens
  • Dat heeft verstrekkende gevolgen
  • Er zijn dingen die we kunnen doen om de risico’s te beperken

Ga naar de volgende pagina over broeikaseffect.

Broeikaseffect

 

Maak nu opdracht 2.1.

Klimaatverandering

Het aardoppervlak is nu ruim 1 graad Celsius warmer dan toen systematische metingen begonnen in de tweede helft van de 19e eeuw.  Bekijk onderstaande video van NASA Climate Change Institute waarin dit goed zichtbaar is.

Bekijk ook onderstaande video waarin wordt laten zien hoe het Noordpoolijs verdwijnt.

Bespreek daarna met elkaar wat deze beelden met je doen. Verwerk een samenvatting van wat jullie hebben besproken in opdracht 2.2 hieronder.

Klimaat en afval

De aarde wordt niet alleen opgewarmd door menselijk handelen, maar ook vervuild. Dat heeft grote effecten op de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de plastic soep in de oceanen, zwerfaval in bossen en de ontbossing in Zuid-Amerika. De leefomgeving van dieren en planten wordt aangetast en zij kunnen zich niet snel genoeg aanpassen, waardoor sommige dier- en plantsoorten zelfs uitsterven.

 

Maar wat doet afval met het broeikaseffect? In een onderzoek van is aangetoond dat ook plastic zwerfafval een bijdrage levert aan de opwarming van de aarde, doordat methaan en ethyleen vrijkomt uit plastic in zonlicht. Van al het zwerfafval is veruit het meeste plastic afval. Bekijk het overzicht hieronder over de World Cleanup Day 2020, een initiatief van Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon.

 

  • Het arrangement Duurzaamheid thema afval is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    D Engels
    Laatst gewijzigd
    2021-12-18 13:02:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.