NLT - Statistiek in de praktijk

NLT - Statistiek in de praktijk

Hoofdstuk 1 - Inleiding

1.0 - Informatie voor de docent

1.1 - Leerdoelen van de module

1.2 - Waarom statistiek?

Statistiek is een middel om duidelijkheid te krijgen of een bepaalde conclusie ondersteund wordt door de verzamelde gegevens. Het kan namelijk zo zijn dat het verschil dat je ziet tussen twee groepen, of de toename die je ziet gedurende de tijd het gevolg is van een toevallige steekproef. Je zult zien dat het trekken van zulke conclusies niet altijd even makkelijk is. Deze module maakt een klein begin en geeft je een paar gereedschappen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Dit eerste hoofdstuk dient ervoor om je duidelijk te maken waarom deze module nuttig voor jou is.

1.3 - Kennismaken met de data

1b - experimenteel ontwerp en hoe gegevens te verzamelen

Je zult tijdens deze module met gegevens gaan werken. Deze gegevens zijn geselecteerd omdat ze gaan over thema's die te maken hebben met natuur, leven of technologie. We hebben ervoor gekozen om je met een aantal vaste sets met gegevens te laten werken zodat je aan het einde van de module niet alleen iets over statistiek hebt geleerd, maar ook iets over interessante thema's binnen het domein van NLT. De gegevens zijn vrij beschikbare gegevens waarbij we soms, afhankelijk van het doel van de opdracht een selectie hebben toegepast. Hieronder worden de verschillende sets toegelicht.

 

Wanneer je de gegevens nodig hebt kun je ze bij de opdrachten downloaden, soms is er dan een selectie gemaakt zodat de dataset precies past bij het soort opdracht dat je moet maken.

Dataset 1 - Ziektes

In deze dataset bevinden zich gegevens over alle staten in de Verenigde Staten van een aantal ziektes: Hepatitis A, Mazelen, de Bof, Mumps, Kinkhoest, Polio, Rodehond, en Pokken. Per staat is het aantal ziektegevallen voor elke ziekte gegeven.

Referentie: Willem G. van Panhuis, John Grefenstette, Su Yon Jung, Nian Shong Chok, Anne Cross, Heather Eng, Bruce Y Lee, Vladimir Zadorozhny, Shawn Brown, Derek Cummings, Donald S. Burke. Contagious Diseases in the United States from 1888 to the present. NEJM 2013; 369(22): 2152-2158

Dataset 2 - Broeikasgassen

3 broeikasgassen (CO2, N2O, CH4) gemeten uit ijskernen van Antarctica. Van het jaar 1-2000 is voor elk gas elke 20 jaar een meting verricht (dit is mogelijk omdat hoe dieper je in een ijskern meet, des te langer je teruggaat (link). CO2 is gegeven in ppm (parts per million), N2O en CH4 zijn gegeven in pbb (parts per billion).

Referentie: MacFarling Meure et al. 2006 via NOAA.

Hoofdstuk 2 - Gegevens ordenen en visualiseren

2.1 - Gegevens ordenen in spreadsheets

2.2 - Draaitabellen

2.3 - Spreidingsdiagrammen

2.4 - Staafdiagrammen

2.5 - Tabellen en bijschriften

Hoofdstuk 3 - Variatie en steekproeven

  • Het arrangement NLT - Statistiek in de praktijk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Rudy Jonker
    Laatst gewijzigd
    2022-07-13 09:04:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een arrangement dat tot doel heeft leerlingen in 5H/5V te leren hoe je statistiek in de praktijk gebruikt als je onderzoek doet of wilt beoordelen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.