Het parlement en de gemeente en provincie

Het parlement en de gemeente en provincie

Welkom!

Hoi allemaal,

vandaag gaan we het hebben over het parlement en de gemeente en provincie. Het parlement is paragraaf 6 in jullie boek en gemeente en provincie is paragraaf 7.

We gaan het vandaag dus hebben over het parlement en gemeente en provincie. Dit gaan we doen met stukjes lezen in het boek, aantekeningen maken, korte opdrachten, filmpjes en 1 eindopdracht.

Zo mag je dus helemaal zelf aan de slag gaan met deze paragrafen.

Ik wens jullie veel plezier!

Even opfrissen!

Als eerst gaan we met wat vragen de vorige paragrafen even opfrissen.

Veel succes!

Wat gaan we vandaag leren?

Leerdoelen paragraaf 6

Aan het eind van de deze pagina kan je:

  • in eigen woorden vertellen hoe een wet tot stand komt.
  • vertellen wat het verschil is tussen de regering en het parlement.
  • in eigen woorden uitleggen welke twee hoofdtaken het parlement heeft.
  • uitleggen welke rechten de kamerleden hebben bij de controlerende taak.
  • uitleggen welke rechten de kamerleden hebben bij de wetgevende taak.

Leerdoelen paragraaf 7

Aan het eind van de les kan je...

  • uitleggen wat het dagelijks bestuur is van de provincie en van de gemeente
  • vertellen hoe vaak er gestemd wordt voor het bestuur van de provincie en van de gemeente
  • uitleggen hoe de eerste kamer wordt gekozen
  • uitleggen wat de taken zijn van de gemeenteraad
  • uitleggen wat de taken zijn van de provinciale staten 

 

 

Het parlement

Lees het stukje in je boek op pagina 54 over de eerste en tweede kamer. Schrijf in je aantekeningen waaruit het parlement bestaat en uit hoeveel leden de eerste en tweede kamer bestaat. 

Wetgevende taak

Lees in je boek het stuk over de taken van het parlement en het stukje over de rechten bij de wetgevende taken. Het parlement heeft twee hoofdtaken. Het is handig om deze op te schrijven in je aantekeningen. Schrijf ook de rechten die horen bij de wetgevende taak in je schrift of in je aantekeningen en omschrijf kort wat het recht betekend. Hieronder staat een filmpje die hoort bij het stemrecht. Je kan het filmpje kijken om een extra beeld te krijgen van het recht van stemmen in de tweede kamer.

“09-10-2018 Stemming Wetsvoorstel Tweede Kamer.

Controlerende taak

Je kan nu het stukje in je boek lezen over de rechten die horen bij de controlerende taak van de tweede kamer. Net als bij de vorige rechten hier aantekeningen over. Schrijf de rechten die horen bij de controlerende taak in je aantekeningen en schrijf erachter wat de taken inhouden. Hieronder zie je een filmpje over het motierecht en dan vooral de motie van wantrouwen, afkeuring en treurnis. De motie van wantrouwen dien je te kennen voor de toets. De motie van afkeuring en treurnis niet. 

 

Extra belangrijke informatie over het enqueterecht (voeg dit toe aan je aantekeningen): 

Enqueterecht: Als de leden van de tweede kamer denken dat de regering of een minister grote fouten heeft gemaakt dan kan de kamer vragen om een parlementaire enquete. Dit is een onderzoek waarbij de betrokken personen worden verhoord. De personen die dan worden verhoort staan onder ede. Dit houdt in dat ze hebben beloofd de waarheid te spreken. Stel dat een persoon dan toch liegt dan kan degene een boete of zelfs een gevangenis straf krijgen.

Hieronder zie je een filmpje van de parlemantaire enquette over de toeslage affaire. Je hoeft niet het gehele filmpje te kijken maar kijk de eerste 3 minuten.

Wat doet de Eerste kamer?

In het boek staan ook de taken en rechten van de eerste kamer. Hieronder staat de belangrijke informatie van de eerste kamer. De begrippen en informatie die je in je aantekeningen kan schrijven staan hieronder dik gedrukt.

De eerste kamer heeft 75 leden. De leden voor de eerste kamer worden niet direct gekozen zoals de leden van de tweede kamer. De mensen die mogen stemmen stemmen 1x in de 4 jaar voor de provincie. De leden van de provinciale staten ( de mensen die zijn gekozen voor het provinciebestuur) kiezen dan weer de leden voor de eerste kamer.

De eerste kamer is dus ook onderdeel van het ontstaan van een wet. Als er een meerderheid is voor een wetsvoorstel in de tweede kamer gaat het wetsvoorstel naar de eerste kamer. In de eerste kamer gaan de leden opnieuw over de wet stemmen. De leden van de eerste kamer mogen het wetsvoorstel niet meer aanpassen of veranderen. In de eerste kamer wordt ook gestemd over het wetsvoorstel. Als er een meerderheid is in de eerste kamer dan wordt de wet aangenomen. Als er geen meerderheid is dan wordt het wetsvoorstel afgewezen.

De tweede kamer kan dan eventueel het wetsvoorstel aanpassen en die opnieuw naar de eerste kamer sturen. Het kan ook dat de tweede kamer dan het besluit van de eerste kamer respecteert en het wetsvoorstel helemaal niet laat doorgaan.

De eerste kamer kan ook (net als de tweede kamer) het kabinet controleren. In de praktijk zien we alleen dat hier eigenlijk bijna geen gebruik van wordt gemaakt en dat de eerste kamer dit vooral aan de tweede kamer overlaat.

Kortom heeft de eerste kamer dus ook de wetgevende taak en de controlerende taak net als de tweede kamer.

Hieronder staat nog een filmpje over de eerste kamer.

Wat doet de Eerste kamer?

Hoe komt een wet tot stand?

Lees bron 15 op pagina 55. Je kan dit opnemen in je aantekeningen. Dit zijn namelijk alle stappen die gedaan worden voordat een wet is aangenomen. 

De provincie

Lees het stukje over de provincie op pagina 57. Schrijf in je aantekeningen waaruit het provincie bestuur bestaat. Schrijf ook wat het dagelijks bestuur is van de provincie en wie de voorzitter is van het dagelijkse bestuur (commissaris van de koning). 

Gemeente

Lees nu het stuk pagina 56 en 57 over de gemeente. Maak aantekeningen over de dikgedrukte woorden in de tekst. Je kan ook opschrijven hoe vaak we stemmen voor de gemeenteraad.

Opdracht en afsluiting

Nu je alle informatie hebt gelezen, filmpjes hebt gekeken en verschillende vragen al hebt beantwoord kan je door met de volgende opdracht.  Dit is het invullen van de vragen in het forms document. De link van het forms document kan je vinden op google classroom. Mocht je eerder klaar zijn en/ of nog extra uitdaging willen dan kan je bij de docent een formulier gaan halen. 

Heel veel succes!

  • Het arrangement Het parlement en de gemeente en provincie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Muriel Dekkers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-11-22 07:16:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    “09-10-2018 Stemming Wetsvoorstel Tweede Kamer.
    https://youtu.be/rAR_HLaIENI
    Video
    https://youtu.be/jzmRXcp7egw
    https://youtu.be/jzmRXcp7egw
    Video
    https://youtu.be/oXwBQiiLHbU
    https://youtu.be/oXwBQiiLHbU
    Video
    Wat doet de Eerste kamer?
    https://youtu.be/_AjoJimv2gk
    Video
    https://youtu.be/XWRRzfzxUdY
    https://youtu.be/XWRRzfzxUdY
    Video
    https://youtu.be/kC9dnWWVO38
    https://youtu.be/kC9dnWWVO38
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Dekkers, Muriel. (z.d.).

    Het parlement

    https://maken.wikiwijs.nl/151504/Het_parlement

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.