Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten
Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten
Inleiding
Hierboven zie je een schilderij van Pieter Brueghel uit 1559. Het gaat over de strijd tussen carnaval en het vasten. Om alle details goed te begrijpen en te overdenken moet je eerst een tijdje kijken naar het schilderij.
Het eerst in het oog springen de figuren op de voorgrond. Dat is een dikke, dronken man die op een grote ton met wijn zit. Hij wordt wel getrokken en geduwd, maar snel gaat het niet, want de kar heeft geen wielen. Daar tegenover is een vermagerde grijs uitziende vrouw. Ook zij wordt getrokken en geduwd, maar haar kar heeft wel wielen. Beiden houden iets in hun hand wat doet denken aan een lans. Daarmee kunnen ze elkaar omduwen. De dikke man heeft waarschijnlijk plezier gehad. Hij staat voor het carnaval. De magere vrouw staat voor het vasten. De man komt uit de kroeg, waar nog van alles gebeurt. De vrouw komt uit de kerk. Achter de man wordt nog volop gedronken. Achter de vrouw verzamelen zich gehandicapten, mensen die niet kunnen lopen. Ze bedelen voor geld. Ze zien dat er een groep mensen uit de kerk komen. De gehandicapten die tussen de feestvierders lopen gaan ook in de richting van de kerk. Daar zullen ze meer krijgen als ze gaan bedelen.
In het midden van de schilderij lopen een man en een vrouw in de richting van de kerk. Het lijkt of ze van de carnaval komen en in de richting van de kerk lopen.
Carnaval
Carnaval is een typisch katholiek feest. Omdat het zuiden van Nederland en België een katholieke traditie hebben, wordt het vooral daar gevierd. Dat geldt ook voor veel andere landen, vooral in Zuid-Amerika. Het feest is ontstaan in de Middeleeuwen, maar ze heeft mogelijk ook al wortels van voor die tijd. Er werd vaak gezegd dat de apostel Paulus in zijn brieven schreef dat je dwaas moest zijn voor de wereld om Jezus Christus te volgen. Immers dat betekent dat je het geld of het aanzien niet meer zo belangrijk vindt. Door God steeds meer te leren kennen, leer je steeds beter met jezelf om te gaan. Als je dat kunt, wordt je ook gelukkiger.
In de Middeleeuwen werd de tekst van Paulus letterlijk genomen. Gedurende enkele dagen was men dwaas. Daarna begon de voorbereiding op het Grote Paasfeest. Tijdens die voorbereiding leerden de mensen om zich te onthouden van te veel eten en drinken: de vastentijd.
Ramadan en Suikerfeest
Moslims hebben ook hun vastentijd. Die vieren ze echter anders dan de katholieken. De katholieken hebben een vastentijd van een kleine 7 weken, al zijn de zondagen uitgezonderd. Vastentijd is er om te matigen, dus om minder te eten of te drinken.
In de islam gaat het anders. Gedurende de maand Ramadan, de 9e maand op de islamitische kalender, wordt gevast als de zon schijnt. Een moslim eet dus nog snel voordat de zon opkomt. Dan gaat hij tot zonsondergang niet eten en niet drinken. Dan komen de moslims samen in bijeenkomsten en gaan ze na zonsondergang samen eten. Dat wordt Iftar genoemd. Soms eten ze binnen de familie, maar soms ook samen in of bij de moskee. Het is er dan erg gezellig. Om die reden is het voor moslims dan ook een prettige maand. Overdag mogen ze ervaren wat het is om weinig te eten te hebben. Dat motiveert voor de zakat. Dat is het geven aan goede doelen, zoals aan arme mensen. Ook krijgen ze in het laatste uur voordat de zon ondergaat een gevoel van hoe het is om ouder te worden Als je weinig gegeten hebt, dan voel je jezelf immers wat slapper. Maar als je dan weer mag eten, is ze gevoel van blijdschap des te groter.
Paasfeest
De vastentijd is bedoeld als de voorbereiding op het Paasfeest. In de christelijke kerk is dat het grootste feest van het jaar. Jezus Christus is met Pasen uit de dood opgestaan, ondanks zijn gruwelijke dood. Dan wordt gevierd dat het dankzij Jezus mogelijk is geworden om na de dood bij God te komen. Dat is mogelijk voor iedereen. Omdat iedereen zo blij is dat er leven na de dood is en dat God in liefde oordeelt over het geleefde leven, is het Pasen voor de christenen een uniek feest.
Omdat Jezus Christus in de laatste dagen van zijn leven een moeilijke periode heeft doorgemaakt met de kruisiging, is ook hier een vergelijking met het moeilijke einde voor de dood. Het is een beetje als iedereen die moet sterven. Het kan vaak pijnlijk of lastig zijn. Bovendien is het onzeker, omdat niet is bewezen dat er leven na de dood is en hoe dit eruit ziet. Uiteindelijk is het een geloof, maar vaak is dat een hele sterke overtuiging.
Afsluiting
In de westerse wereld twijfelen veel mensen. Ze weten niet goed wat ze moeten geloven. De feestdagen geven daarom volop stof om over na te denken. Het lijkt mooi om een leven te hebben waarin altijd alles goed gaat. Zo een leven heeft echter niemand. Iedereen maakt moeilijke momenten mee. De een wat meer en de ander wat minder. Het is onze geestelijke weerbaarheid die bepaalt of we er goed mee om kunnen gaan. In de ogen van gelovigen zorgen periodes waarin je niet alles hebt voor meer weerbaarheid. Die helpen je bij momenten dat er weer allerlei problemen op het pad komen. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om dingen te laten staan waar je heel veel zin in hebt. Daarom vinden veel mensen het geloof ook niet altijd even gemakkelijk. Of het een geloof is vanuit de christelijke, islamitische, joodse of een andere traditie, het vraagt om offers.
Het arrangement Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Pieter van Stiphout
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2024-02-05 17:11:16
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
De grootste godsdiensten ter wereld kennen enkele grote feesten. Hoewel het Suikerfeest en het carnaval grote verschillen kent, zijn er ook een aantal overeenkomsten aan te wijzen. In deze les worden beide feesten verder uitgewerkt.
Carnaval en Suikerfeest. Verschillen en overeenkomsten
nl
Pieter van Stiphout
2024-02-05 17:11:16
De grootste godsdiensten ter wereld kennen enkele grote feesten. Hoewel het Suikerfeest en het carnaval grote verschillen kent, zijn er ook een aantal overeenkomsten aan te wijzen. In deze les worden beide feesten verder uitgewerkt.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.