M&M - Kerstmarkt! Wat gaan jullie verkopen?

M&M - Kerstmarkt! Wat gaan jullie verkopen?

0. Info startweek

  • Wil jij uitzoeken of er een ondernemer in jou schuilt en dit uitproberen op onze Kerstmarkt! Dan is dit je kans! Maar deze quest gaat wel wat verder dan dat. De ondertitel is namelijk: onderneem hier voor ondernemers daar. In deze BloX werk je samen met Day for Change.  De winst die jullie maken gaat via Day for Change naar projecten in ontwikkelingslanden.

  • Aantal XM: 10
  • Coaches die de quest begeleiden: Mw. Cornelissen voor Blue en High, meneer Hulleman voor Red
  • Building Learning Power: centraal in deze quest staat koppelingen maken: je zoekt de samenhang tussen allerlei bronnen die al in deze quest staan, maar ook van daarbuiten zoals het materiaal van Day for Change.
  • Belangrijkste opbrengsten: Ondernemingsplan en pitch (live en op film)

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

....

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over starten met ondernemen maar ook over meer. De ondertitel is namelijk: onderneem hier voor ondernemers daar. In deze BloX werk je samen met Day for Change. De Day for Change Actie is een uitdaging voor jou en je groepje om te leren hoe je een bedrijf opzet en dit ook echt uit te voeren. Je doet dit in eerste instantie niet voor jezelf. De winst die jullie maken gaat via Day for Change naar projecten in ontwikkelingslanden.

Om een bedrijf te kunnen starten zijn er een aantal onderwerpen waarover je kennis moet verzamelen:

(Inclusieve) financiering

Markt, vraag & aanbod, produceren en gedrag; hoe zit dat?

Ondernemen; wat is dat en wat gaan jullie ondernemen?

Deze onderwerpen komen allemaal in deze quest aan bod.

Vai deze quest werk je aan leerdoelen van Economie (onderbouw) - Duurzaam ondernemen - Duurzaamheid.

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Opdrachten Day for Change
  • Ondernemingsplan
  • Pitch (live en op film)

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

  • Je bepaalt zelf met wie je gaat ondernemen. De groep mag maximaal uit vier personen bestaan. Het onderwerp, de vraagstelling en de leerstof zijn bepaald door de docent. De uitwerking, welk bedrijf jullie gaan starten, bepaal je zelf.

  • Ieders inbreng moet duidelijk blijken in het ondernemingsplan en de pitch

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen. 

 

Introductie Day for Change

Bij economie doorloop je altijd 3 stappen: kiezen, samenwerken en verdelen. Dit doe je voor jezelf (individueel), dit doet een bedrijf en de overheid volgt dezelfde stappen.

In deze quest kijken we naar bedrijven in het algemeen, en jullie eigen bedrijf in het bijzonder, en hoe jullie deze 3 stappen zetten. Je gaat dus een eigen bedrijf beginnen. Maar dat doe je niet zomaar, de ondertitel is namelijk: onderneem hier voor ondernemers daar. Day for Change geeft jou de kans om mee te doen aan een bijzonder project. Tijdens dit project ga je zelf een bedrijf starten met echt geld, een eigen microkrediet/startkapitaal en zo geld verdienen ten behoeve van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Je gaat kennismaken met ondernemerschap, leren omgaan met geld én iets voor een ander betekenen. Met een microkrediet (een kleine geldlening) van Day for Change zet je, alleen of samen met anderen, een eigen bedrijf op. Met de winst die jullie maken, steun je ondernemende mensen in ontwikkelingslanden zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Verderkijker

Stichting Day for Change vindt dat iedereen het recht heeft zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontdekken en de middelen te verwerven om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat geldt voor jullie hier én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Toegang tot een betaal- of spaarrekening, verzekering of pensioen kan veel bijdragen aan de ontwikkeling van een mens. Onze Koningin Máxima is dat heel erg met Day for Change eens. Als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’ voor de Verenigde Naties werkt zij samen met andere landen en organisaties om wereldwijd ook voor de allerarmsten de toegang tot fatsoenlijke financiële dienstverlening mogelijk te maken. Jullie gaan daar ook een bijdrage aan leveren!

OPDRACHT

➜ Toegang tot financiele dienstverlening wat betekent dat voor jou?

➜ Zet je resultaat in seesaw en zet een link daar naartoe in je logboek van je tegel in egodact.

2. Day for Change

Onderzoek

 

Creativiteit, doorzettingsvermogen, inzicht: je hebt het allemaal nodig als ondernemer. Dat maakt de Day for Change Actie ook zo leuk. Jullie vormen samen een onderneming en halen zo het beste uit jezelf en uit elkaar.

Een bedrijf

Ondernemen begint met het inventariseren van de mogelijkheden en kiezen! Waar ben je goed in? Waar is een markt voor? Waarvoor heb je voldoende middelen? In jullie geval is het ook belangrijk om iets te doen dat meerdere leerlingen ligt en dat, binnen de tijd die je hebt, is op te zetten (kiezen en samenwerken!). Vaak wordt gestart met een brainstorm en komen jullie zo met ideeën voor activiteiten. 

De markt

Zonder klanten ben je nergens met je bedrijf. Wat worden jullie doelgroepen en hoe ga je die bereiken (marketing). Wie zullen de meeste interesse hebben in jullie diensten of producten? Ouders, familie, buren, medeleerlingen, docenten? Hoe gaan jullie deze doelgroep bereiken? Met een folder, poster, website, een mailing of via social media? 

Bedrijfsmiddelen

Als jullie echt gaan starten moet je als beginnende ondernemer investeringen doen. Hiervoor kunnen jullie het microkrediet gebruiken. Het is verstandig om een begroting te maken, zodat het geld goed wordt besteed. Net als in ontwikkelingslanden kun je het geld maar één keer uitgeven. Natuurlijk kun je geld dat je hebt verdiend wel weer investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.

Doelen voor een betere wereld

Day for Change en 17 doelen voor een betere wereld

In dit deel

  • Leer je over de inhoud van de Day for Change Actie, het hoe én het waarom;
  • Hopen we je aan het denken te zetten over de waarde en rol van geld. Zowel in je eigen leven als in het leven van anderen;
  • Willen we je motiveren om iets goeds te doen voor een ander.

Download hier de twee opdrachten bij deze les.

1) Over de wereld verbeteren en keuzes maken

2) Over arm en rijk

Post je opdrachten met uitwerkingen in Seesaw en plaats een link bij jullie tegeltje in Egodact.

Armoede en microkrediet

Hoe steunt Day for Change mensen wereldwijd met jouw hulp?

Day for Change vindt dat iedereen het recht heeft zich te ontwikkelen en zijn of haar talenten te ontdekken om zo de kans te krijgen een goed leven voor zichzelf op te bouwen. Dat geldt voor jullie hier in Nederland én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. De mogelijkheid om een beetje geld te lenen, toegang krijgen tot een betaal- of spaarrekening kan daarbij helpen. Onze Koningin Máxima werkt – als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’ voor de Verenigde Naties- samen met andere landen en organisaties om wereldwijd voor de allerarmsten toegang tot fatsoenlijke financiële dienstverlening mogelijk te maken. Daar ga jij nu ook aan bijdragen. Weten hoe dat zit? Kijk snel verder.

In dit deel

  • Leer je over microkrediet, microfinanciering en inclusieve financiering
  • Begrijp je hoe microkrediet een rol kan spelen om armoede te bestrijden en mensen de kans te geven om een goed leven te krijgen
  • Vertellen we waar jouw winst naar toe gaat en waarom

Download hier de twee opdrachten bij deze les.

3) Over basisbehoeften

Voordat je aan opdracht 4 begint lees eerst: Bijlage bij opdracht 4 – les 2

4) Over microkrediet en inclusieve financiering

Zet jullie opdrachten en uitwerkingen in Seesaw en met een link in je tegeltje in Egodact.

Duurzaam ondernemen

Wat is dat?

Een ondernemer biedt iets aan waar mensen geld voor willen betalen: een product of een dienst. En elke ondernemer wil graag geld verdienen. Steeds meer ondernemers willen echter ook graag iets doen om te wereld een beetje mooier te maken.  Door bijvoorbeeld iets doen tegen al het plastic in de oceanen of de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in de textielindustrie te verbeteren.  Dat noemen we duurzame ondernemers. Zij denken niet alleen na over winst maar ook hoe hun werk invloed heeft op mens, dier en de planeet.

Door een technisch probleem is deze video alleen als download beschikbaar: Les 3 – Duurzaam Ondernemen

In dit deel

  • Ga je ontdekken of ondernemerschap iets voor jou is
  • Leer je over ondernemende vaardigheden (en die zijn niet alleen belangrijk voor ondernemers …)
  • Begrijp je wat duurzaam ondernemen inhoudt en waarom het belangrijk is om duurzaam te ondernemen
  • Leggen we je uit hoe je tot een goed product of dienst komt door na te denken over People, Planet en Profit

Vanwege een technische storing is dit deel alleen als download beschikbaar. Klik hier om Les 3 te bekijken

Download hier de twee opdrachten bij deze les.

5] Afval of grondstof?

6]  Duurzaam of niet? (research opdracht)

Zet je opdrachten en uitwerkingen in Seesaw met een link naar Egodact bij jouw tegeltje.

Ondernemingsplan

 

Als startende ondernemer kan je niet om het schrijven van een ondernemingsplan heen. Het is de basis van het bedrijf. Een ondernemingsplan geeft inzicht in wie de ondernemer is en wat jullie gaan verkopen. Willen mensen jouw product of dienst kopen? Hoeveel willen ze er voor betalen? En waar ga je verkopen? Na de volgende les ga je jouw eigen ondernemersplan maken aan de hand van een aantal opdrachten.

In dit deel

  • Leer je over het belang van brainstormen en marktonderzoek
  • Zetten we aan de hand van 8 P’s op een rijtje wat er in een ondernemingsplan moet staan
  • Leggen we uit hoe je een goed financieel plan maakt
  • Geven we je tips en tops uit de praktijk

Download hier de twee opdrachten bij deze les.

7] Mud Jeans. Een business-case. Leer de 8 P’s toepassen op een echt bedrijf.

8] Zelftest-Ondernemende kwaliteiten_vragen

& Lees hier de Zelftest-Ondernemende kwaliteiten_resultaten.

Zet je opdrachten en uitwerking in Seesaw en plaats een link bij je tegeltje in Egodact.

 

Design Thinking

Welk probleem willen jullie voor jullie klanten oplossen en wat draagt dat bij aan de SDG's?

Voorbereidingen voor je ondernemingsplan

De afgelopen weken heb je veel geleerd, we gaan bijna beginnen met het echte werk: het schrijven van jouw ondernemersplan. Voordat je daar aan gaat beginnen moet je:

  • bedenken wat voor dienst of product jij wil gaan verkopen
  • uitzoeken of er mensen zijn die jouw dienst of product willen kopen en wat zij ervoor willen betalen
  • onderzoeken of er anderen zijn die dezelfde dienst of product aanbieden (concurrentie)

Download hier de twee opdrachten bij deze les.

Opdracht 9- Brainstormen

Opdracht 10 : Marktonderzoek

Schrijf jouw ondernemingsplan

Je bent er helemaal klaar voor! Het schrijven van jouw ondernemersplan aan de hand van de 8 P’s:

Opdracht 11: het ondernemingsplan

Je moet natuurlijk ook nadenken over promotie van jouw bedrijf. Met onderstaande tips helpen we je een beetje op weg.

Bijlage over Promotie

Vergeet niet om ook een goed financieel plan te maken!

Opdracht 12 Financieel plan

Day for Change projecten
Doe inspiratie op met voorbeeldprojecten van Day for Change

Het ondernemingsplan dat jullie gaan maken bestaat uit 5 onderdelen: de ondernemers (onderdelen 1a, b en c), de onderneming (onderdeel 2), de markt (3a, b en c), het marketingplan (4a, b, c, d en e), financieel plan (5 a, b, c en d). Alle stappen worden hieronder aan je uitgelegd. Maak ze stap voor stap dan heb je uiteindelijk een compleet ondernemingsplan. Dit is een verplichte bijlage voor de show!

Introductie ondernemingsplan

“Wat voor ondernemer wil ik zijn?” Ga je puur voor de winst? Of wil je graag iets bijdragen aan je omgeving of misschien zelfs een maatschappelijk probleem oplossen? Steeds meer succesvolle ondernemers vinden dat het ook hun verantwoordelijkheid is om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan Elon Musk, de oprichter van Tesla, die elektrisch rijden hip heeft gemaakt. Hij draagt bij aan een beter milieu en verdient daarmee veel geld. En misschien ken je het merk Tony Chocolonely die zich inzet om slaafvrije chocolade op de markt te brengen? In 2014-15 behaalde dit chocolademerk een omzet van 17,8 miljoen netto! Muhhamad Yunus, de oprichter van de eerste microkredietbank in Bangladesh, is een echte sociale ondernemer. Hij wil armoede uit de wereld helpen! Zijn Grameenbank bestaat inmiddels meer dan 30 jaar, heeft een omzet van 1,5 miljard per jaar en heeft al vele miljoenen mensen ondersteund om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een goed doel steunen en geld verdienen hoeft elkaar niet te bijten!

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO Nederland omschrijft MVO als volgt: ‘MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische efecten hiervan, en houdt hierbij rekening met stakeholder belangen. Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de stakeholders (belanghebbenden) van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.’ (bron: http://mvonederland.nl/wat-mvo )

Er wordt ook wel gezegd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen waarde creëert op 3 gebieden: sociaal = People ecologisch = Planet economisch = Profit of nu Prosperity. Hierin maakt de maatschappelijk verantwoorde ondernemer steeds keuzes.

People, Planet en Prosperity

Begin 2000 veranderde de top van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling de term Profit in Prosperity. Zij vonden dat het maatschappelijk belang even zwaar meeweegt als het financiële belang. Profit staat voor winst en voordeel. Prosperity betekent welvaart en daarmee trekt men het begrip winst breder. Verschillende bedrijven hebben de nieuw term overgenomen.

Duurzaamheid is een lastig te omvatten begrip. Hoe leg je duurzaamheid uit? Wat betekent duurzaamheid eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Bij het woord duurzaamheid komen vaak de woorden natuur, milieu en de planeet naar voren. Maar duurzaamheid gaat niet alleen om die drie woorden. Veel deskundige op het gebied van duurzaamheid zullen eerder over de 3 P’s spreken.

 

3. Ondernemingsplan

Verwerking

Tijd om te starten met ondernemen!

Het ondernemingsplan dat jullie gaan maken bestaat uit 5 onderdelen: de ondernemers (onderdelen 1a, b en c), de onderneming (onderdeel 2), de markt (3a, b en c), het marketingplan (4a, b, c, d en e), financieel plan (5 a, b, c en d). Alle stappen worden hieronder aan je uitgelegd. Maak ze stap voor stap dan heb je uiteindelijk een compleet ondernemingsplan. Dit is een verplichte bijlage voor de show!

Maak je ondernemingsplan in Keynote of Pages en gebruik Numbers voor het financeel plan.

Introductie ondernemingsplan

“Wat voor ondernemer wil ik zijn?” Ga je puur voor de winst? Of wil je graag iets bijdragen aan je omgeving of misschien zelfs een maatschappelijk probleem oplossen? Steeds meer succesvolle ondernemers vinden dat het ook hun verantwoordelijkheid is om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan Elon Musk, de oprichter van Tesla, die elektrisch rijden hip heeft gemaakt. Hij draagt bij aan een beter milieu en verdient daarmee veel geld. En misschien ken je het merk Tony Chocolonely die zich inzet om slaafvrije chocolade op de markt te brengen? In 2014-15 behaalde dit chocolademerk een omzet van 17,8 miljoen netto! Muhhamad Yunus, de oprichter van de eerste microkredietbank in Bangladesh, is een echte sociale ondernemer. Hij wil armoede uit de wereld helpen! Zijn Grameenbank bestaat inmiddels meer dan 30 jaar, heeft een omzet van 1,5 miljard per jaar en heeft al vele miljoenen mensen ondersteund om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een goed doel steunen en geld verdienen hoeft elkaar niet te bijten!

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO Nederland omschrijft MVO als volgt: ‘MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische efecten hiervan, en houdt hierbij rekening met stakeholder belangen. Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de stakeholders (belanghebbenden) van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.’ (bron: http://mvonederland.nl/wat-mvo )

Er wordt ook wel gezegd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen waarde creëert op 3 gebieden: sociaal = People ecologisch = Planet economisch = Profit of nu Prosperity. Hierin maakt de maatschappelijk verantwoorde ondernemer steeds keuzes.

People, Planet en Prosperity

Begin 2000 veranderde de top van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling de term Profit in Prosperity. Zij vonden dat het maatschappelijk belang even zwaar meeweegt als het financiële belang. Profit staat voor winst en voordeel. Prosperity betekent welvaart en daarmee trekt men het begrip winst breder. Verschillende bedrijven hebben de nieuw term overgenomen.

Duurzaamheid is een lastig te omvatten begrip. Hoe leg je duurzaamheid uit? Wat betekent duurzaamheid eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Bij het woord duurzaamheid komen vaak de woorden natuur, milieu en de planeet naar voren. Maar duurzaamheid gaat niet alleen om die drie woorden. Veel deskundige op het gebied van duurzaamheid zullen eerder over de 3 P’s spreken.

 

De ondernemers

Wat voor ondernemers zijn jullie? Zijn jullie vooral enthousiast en creatief? Zijn jullie heel precies? Goed in techniek? Volhouders? We leren jullie graag een beetje beter kennen!

1 a. Leden van de onderneming: lijstje met jullie namen

1 b. Sterke en zwakke punten van de leden: Bespreek met elkaar waar je denkt goed in te zijn en wat je denkt niet zo goed te kunnen. Wees eerlijk tegen elkaar maar oordeel niet. Iedereen heeft sterke en zwakke punten! Maak daarna een lijstje met per persoon sterke en zwakke punten. Wie neemt daarom welke taken op zich? Bijv. Voorzitter, penningmeester, secretaris en afhankelijk van jullie voorstel mogelijk een inkoper of een kok of maker enz.

Je kunt hierbij de groepsrollentest gebruiken www.123test.nl/groepsrollentest/

1c. Beschrijf kort wat voor ondernemers jullie zijn. Wat voor ondernemers zijn jullie? Zijn jullie vooral enthousiast en creatief? Zijn jullie heel precies? Goed in techniek? Volhouders? We leren jullie graag een beetje beter kennen! Maak een korte beschrijving.

De onderneming

Het idee!

Beschrijf kort en krachtig jullie idee. Gebruik hierbij de kennis die je in de opdracht Produceren hebt opgedaan. Gaan jullie ijsjes verkopen, een oppas- centrale opzetten, zwemles geven aan koeien, sieraden maken van recycle materialen, hotdogs verkopen, vogelhuisjes bouwen of een modeshow organiseren? Alles kan, maar je moet wel uitleggen hoe jullie dat gaan aanpakken. Eigenlijk is dit de voorbereiding op de pitch die jullie later in het project moeten geven. Wees enthousiast en omschrijf jullie plan zo dat anderen meteen zin krijgen om mee te doen. Gebruik hierbij het Business Model Canvas van Day for Change (het invulschema hieronder).

2. Ingevuld Business Model Canvas: we gebruiken het model van Day for Change.

 

Hulp bij invulling

Idee: hier staat jullie idee voor de kerstmarkt

Product: Zorg voor een duidelijke omschrijving van product of dienst.

Prijs (kosten): Wat hebben jullie nodig om dit product te maken of deze dienst aan te bieden (welke spullen moet je kopen, wat kun je hergebruiken, wat kun je lenen, etc.). Hoeveel gaat het uiteindelijk kosten en wat voor winst denken jullie te maken.

Promotie: voor wie is het bedoeld en hoe gaan zij weten dat jullie dit aanbieden; hoe en  waar gaan jullie reclame maken?

Plaats: Afgesproken is dat de producten en diensten op de HVX kerstmarkt verkocht gaan worden. Mogelijk wil je dit nog uitbreiden, geef dat dan hier aan.

Personeel: Wie gaat wat doen? Hoe verdelen jullie de taken?

PPP: hoe draagt jullie product of dienst bij aan de samenleving, het behoud van de aarde en hoe jullie daar geld mee gaan verdienen. Bijvoorbeeld: van gerecyclede autobanden een poef maken, van oude flessen lampen maken of van lege blikjes kettingen maken enz.

De markt

Wie zijn jullie toekomstige klanten?

Gebruik hierbij de kennis die je in de opdracht Vraag en aanbod hebt opgedaan. Je zou jullie school kunnen omschrijven als een lokale markt. Zo’n lokale markt heeft verschillende doelgroepen. Hebben jullie een aanbod dat heel leuk is voor de onderbouw of juist voor de bovenbouw? Gaan jullie misschien een dienst aanbieden waar vooral de docenten blij van worden? Beschrijf de doelgroep.

En waarom denken jullie dat deze mensen jullie product gaan kopen? Hebben jullie concurrenten, dat zijn andere bedrijven die eenzelfde soort product aanbieden?
Zo ja, wie zijn dat en hoe gaan jullie deze concurrenten de baas worden? Zijn jullie goedkoper, verkopen jullie op een handige plek of zijn jullie gewoon leuker?

3 a. Doelgroep: Wie zijn jullie klanten? (Bijvoorbeeld alle jongens uit de onderbouw)

3 b. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jullie klanten? Maak een beschrijving.

3 c. Zijn er anderen die eenzelfde soort product aanbieden? Dat noemen we concurrentie. Als jullie bijvoorbeeld appeltaart gaan verkopen, dan is de bakker jullie concurrent. Bedenk hoe je meer gaat verkopen dan de concurrent. Zijn jullie goedkoper? Of hebben jullie een mooie verpakking?

Marketingplan

Een onderdeel van het ondernemingsplan is het marketingplan. Hierin staan de marketinginstrumenten beschreven. Gebruik hierbij de kennis uit de module Consumenten- en producentengedrag. 

Marketinginstrumenten 5 P’s: Product, Prijs, Plaats, Promotie en Personeel.

4 a. Product: Welk product of welke dienst gaan jullie leveren? Zijn de klanten blij met jullie aanbod? Waarom denken jullie dat?

4b. Prijs: Welke prijs krijgt je product of dienst? Klopt deze prijs, met de kwaliteit van het product? Kijk ook naar de concurrentie, wat kosten de producten daar?

4c. Plaats: Waar ga je het product verkopen? Komen hier veel mensen? Als je bijvoorbeeld auto’s wil gaan wassen kan je dit doen op het schoolplein, bij de lokale supermarkt op de parkeerplaats of door langs de deuren te gaan. Wat is de beste plek om jullie product of dienst aan te bieden?

4d. Promotie: Wat is de naam van jullie bedrijf. Wat is jullie logo? Wat doe je om jullie product bekend te maken bij de doelgroep? Hoe maak je reclame?

4e. Personeel: Gebruik de uitslag van de discussie over jullie talenten bij vraag 1b om af te spreken wie welke rol krijgt in jullie bedrijf. Verdeel de rollen (iemand kan meerdere rollen hebben en sommige rollen kunnen bij jullie bedrijf niet noodzakelijk zijn). Zijn er mensen van buiten jullie groepje die julie gaan helpen?

Overzicht bedrijfsmiddelen
Overzicht bedrijfsmiddelen

Financieel plan

Maak het financiele plan voor je onderneming.Gebruik hierbij de kennis uit de module Van kosten tot winst.

Het plan heeft 4 onderdelen:

5 a. Maak een lijst met dingen die je nodig hebt voor je onderneming: de bedrijfsmiddelen. Schrijf erachter wat je denkt dat het kost. Tel de bedragen op. Hoeveel microkrediet heb je nodig om je bedrijf te starten?

5b. Sponsoring mogelijk? Je kunt ook kijken of er bedrijven zijn die jullie willen sponsoren. Ze geven jullie dan korting op de artikelen of geven de artikelen gratis. In ruil daarvoor noemen jullie de naam van dat bedrijf in je reclame. Welke bedrijven kun je hiervoor vragen?

5c. Hoeveel gaan jullie verkopen? Hoeveel producten/diensten moeten jullie verkopen/uitvoeren om winst te maken? Hoe hebben jullie dat berekend?

5d. Winstverwachting. Wat verwachten jullie aan winst te maken?

Bijvoorbeeld, jullie willen 2 appeltaarten bakken. Jullie microkrediet bedraagt € 6,- want dat is het bedrag dat jullie nodig hebben voor de boodschappen. Jullie gaan de appeltaart in punten verkopen voor € 1,- per punt. Jullie snijden uit elke taart 8 punten, in totaal dus 16 punten. Als jullie alle appeltaart verkopen verdienen jullie: 16 x € 1,- = € 16,-. Na aftrek van het microkrediet is jullie winst dus € 10,-.

5e. Eindafrekening. Als je echt gaat ondernemen maak je ook een eindafrekening. Hiervoor bewaar je alle kassbonnen van de inkopen die je doet. Verder registreer je alle verkopen die je met jouw product doet.

Je maakt een berekening hoe je jouw microkrediet hebt besteed (waar is het geld aan uitgegeven dat je voorgeschoten hebt (of hebt gekregen van Day for Change))? Als bijlage voeg je de bewaarde kassbonnen bij. 

Je maakt een definintieve eindopstelling van je kasboek waarin je de werkelijke omzet en werkelijke winst berekent. Hiervoor voeg je de verkoopregistratie toe die jullie gemaakt hebben.  

Kasboek
Kasboek

4. Afronding

4a. Assessment

Het assessment voor deze eco quest bestaat uit 2 onderdelen:

1. een ondernemingsplan. Daar heb je in stappen naar toegewerkt en dat heb je nu compleet Maak je ondernemingsplan in Keynote of Pages en gebruik Numbers voor het financeel plan.

2. een filmpje van maximaal 3 minuten. In dit filmpje pitchen jullie jullie plan. Zorg dat alle leden van de onderneming in beeld zijn en ondersteun je verhaal in het filmpje met bijvoorbeeld een Keynote of een poster/moodboard (zie Film voor verdere uitleg).

Deze show/pitch wordt beoordeeld volgens onderstaand beoordelingsformulier.

Pitch voorbereiden & Pitchen!

Je hebt je plannen goed uitgewerkt. Je weet wat je wil verkopen en hoe je dat gaat aanpakken. Nu heb je nog een startkapitaal nodig, een microkrediet om jouw onderneming mee te starten. Om dit bedrag te krijgen, moet je een goede pitch voorbereiden. In de bijlages lees je wat er van jou verwacht wordt en op welke punten jouw plannen beoordeeld worden. Doe er je voordeel mee!

Pitches- hoe pak ik dat aan?

Beoordelingsformulier Pitches

Na de pitch ontvang je het microkrediet waarmee je jouw bedrijf echt kunt gaan uitvoeren. Met je docent bespreek je hoeveel tijd jullie krijgen voor de uitvoering van de plannen.

4b. Terugkijker

Plaats in Egodact een reflective journal bij jouw tegeltje Day for Change met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Deze economie quest kent drie kernonderwerpen: inclusieve financiering, ondernemingsplan en Business Model Canvas. Kun je deze drie onderwerpen nu omschrijven en er in een gesprek over meepraten?

  • Hoe ben je uitgekomen met de geplande tijd?

  • Je kent de beoordelingscriteria voor de show. Hoeveel sterren geven jullie daarnaar kijkend aan jullie eigen show?

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst