Wat wil je worden?

Wat wil je worden?

Wat wil je worden?

Vandaag gaan we nadenken, nieuwe informatie verzamelen, onze visie delen (en wellicht aanpassen), een lied luisteren en een open dialoog houden.

Het onderwerp is: Wat denk je te willen worden?

Hebben jullie hier over nagedacht?

 

Opdracht 1:

Maak een mindmap over wat je denkt te willen worden.

Zet het beroep of de richting in het midden. Geef aan waarom je denkt dit te willen worden.

Voel je je beter? Denk je dat je beter bent? Is het een roeping? Wat zijn de voordelen? Wat is jou invloed op andere?

(Zoek op internet naar mensen die dit beroep hebben, om te kijken hoe zij leven, wat zij doen, hoe zij werken, enz.)

 

Opdracht 2: Bespreek met een groepje van 4 leerlingen, wat jullie willen worden en geef argumenten daarvoor. Wees kritisch naar elkaar en geef ruimte voor ieder zijn/haar mening. Niets is goed of fout. Het gaat om het beter leren kennen van je eigen argumenten/mening/visie.

 

 

 

Luister naar het lied en lees de tekst erbij:

 

Opdracht 3:

Schrijf in een kort verslag, wat het luisteren van het lied met je doet.

Wat vind je van elk van de coupletten? Waarom? Ben je het eens met het refrein?

 

Opdracht 4:

Denk na en schrijf een kort verslag over hoe het luisteren naar het lied, invloed heeft op jou keuze wat je wilt worden. Heb je bij jou keuze nagedacht over zingeving? Over het helpen van anderen? Of alleen maar over jezelf? Zou je je keuze nu aanpassen? Hoe zou je deze aanpassen?

Je mag bij deze opdracht ook je eigen religie betrekken. Hoe stelt jou geloofsovertuiging zich op ten opzichte van "leven voor elkaar, elkaar helpen". Denk je dat dit juist is? Waarom wel of niet?

 

Opdracht 5:

Sluit je ogen en stel je een wereld voor waar niemand elkaar helpt. Iedereen alleen maar rijk wil worden en macht wil helpen. Waar de armen niet worden geholpen. Hoe ziet deze wereld eruit?

 

Opdracht 6:

Sluit je ogen en stel je een wereld voor waar mensen samenwerken en elkaar helpen. Waar het doel is om zoveel mogelijk mensen blij te maken en het beter te laten hebben. Waar macht geen waarde heeft en iedereen hetzelfde geld. Mensen hebben allemaal een rol in de maatschappij en zijn hierin gelijk. Hoe voel dit? Hoe ziet de wereld eruit.

 

 

Opdracht 7:

Houdt een open dialoog met hetzelfde groepje.

Spreek met elkaar over hoe je visie is veranderd of gelijk gebleven en waarom? Houdt rekening met elkaar geloofovertuiging. Geeft ruimte voor ieders mening. Wat deed de voorstelopdrachten met jullie? Wat voor wereld zouden jullie willen?

Noteer per groep:

Welke wereld jullie het liefste zouden hebben?

De beste argumenten hiervoor.

 

Opdracht 8:

Jullie houden een open dialoog onder begeleiding van de leerkracht.

 

Opdracht 9:

Zing het lied als groep met elkaar.

 

Colofon

Het arrangement Wat wil je worden? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Gwendolyn Bal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-10-06 11:43:10
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Een les over wat je denkt te willen worden. In de les komen de basisvaardigheden waarnemen, communiceren, verbeelden, redeneren en handelen aan bod. Dit leidt uiteindellijk weer tot het punt van verbondenheid ervaren en een fundamenteel vertrouwen in het leven (Schepper, 2017). Er komen muziek, verhalen en opdrachten om alleen, in groepsvorm en klassikaal aan bod. De leerling leert zichzelf kennen, de leerlingen schrijven verslagen, herzien hun visie, houden open dialogen met elkaar. De basisvoorwaarden waarnemen, verbeelden, redeneren en handelen worden bij deze les aangsproken bij de leerlingen. Het lesdoel is: De leerlingen hun visie over wat ze later willen worden, laten begrijpen, verbreden, verdiepen en eventueel aanpassen. Bij dit lesdoel wordt de sociaal-emotionele identiteit vergroot. De leerlingen leren elkaars visie respecteren en leren hiervan. Ze worden bij deze webquest gestimuleerd hun visie, tot betrekking van een "eerlijke" samenleving, te beargumenteren en eventueel aan te passen. Dit betrekt ook direct de ontwikkeling van de levensbeschouwelijke identiteit. Zinsgeving, zorgen, de rol in de samenleving worden hier ontwikkeld. Daarbij wordt de morele ontwikkeling ook ontwikkeld. Aan de hand van het lied, de opdrachten en dialogen worden de morele waarden van de leerlingen aangesproken. Ik deze opdracht kunnen ze deze verkennen, onderbouwen en aanpassen.
Leerniveau
PO groep 8; PO groep 7;
Leerinhoud en doelen
Leefbaarheid in de eigen regio; Burgerschap; Aardrijkskunde; Filosofie; Leefbaarheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
3 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open