Het Oog

Het Oog

De buitenkant van het oog

 

De oogonderdelen:

  • Wenkbrauw: voorkomt dat zweet of ander vuil in het oog terecht komt.

  • Ooglid: de oogeleden beschermen het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals vuil en fel licht. Als het licht erg fel is of er iets in ons oog komt dan sluiten we uit bescherming onze oogleden.

  • Wimpers: voorkomen dat er vuil het oog in komt en dienen als een soort zonnescherm, zodat het licht niet te fel is.

  • Pupil: bepaalt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt. Als het licht fel is, dan wordt de pupil kleiner. Er kan dan weinig licht het oog binnenvallen, waardoor we niet verblind raken.

  • Iris: hierin zitten de spieren die de grootte van de pupil bepalen.

  • Harde oogvlies: een stevig, wit, ondoorzichtig vlies waaraan de oogspieren zijn bevestigd.

  • Hoornvlies: het beschermt het oog, maar ook zorgt het ervoor dat het licht op een goede manier het oog binnenkomt, zodat wij al scherper kunnen zien.

De pupil

De pupil bepaalt de hoeveelheid licht die binnenkomt in het oog. Wanneer die hoeveelheid erg groot is, dan wordt de pupil kleiner. Wanneer het licht heel zwak is, dan wordt de pupil groter! Op deze manier kan je bijvoorbeeld toch nog in het donker kijken, door het grote gat van de pupil kan dan nog net genoeg licht komen zodat jij iets kan waarnemen! De reflex van de pupil om zich aan te passen aan de lichtssterkte noem je de pupilreflex.

De pupilreflex

Tranen

Tranen worden aangemaakt door de traanklier, die zit boven het oog. Tranen gaan uitdroging tegen, spoelen stofjes weg en voeren dit dan af naar de neus. Als je goed kijkt zie je bij de pijl op de linkerpijl een klein gaatje, dit is het afvoerbuisje naar de neus. Merk je wel eens dat je tijdens het huilen gaat snotteren? Dat komt omdat de tranen dan ook in je neus zitten!

De binnenkant van het oog

Aan de voorkant van het harde oogvlies zit een doorzichtig gedeelte dit noem je het hoornvlies. Het licht komt door het hoornvlies het oog binnen. Het vaatvlies is de tweede laag, hierzin zitten bloedvaatjes die het oog voorziet van bloed en dus de nodige voedingsstoffen. Het derde vlies is het netvlies. Hier zitten alle zintuigcellen, die sturen prikkels naar de oogzenuw zodat uiteindelijk de impulsen naar de hersenen gestuurd worden en wij dus kunnen waarnemen! Waar de oogzenuw het oog verlaat is de blinde vlek, hier is namelijk geen plaats voor de zintuigcellen, daarom zijn we op die plek letterlijk blind! Dan hebben we ook nog de gele vlek en die ligt recht achter in je oog, hiermee zie je het aller scherpste!

De blinde vlek - Test jezelf!

Kijk de bovenstaande video en kom zelf achter je blinde vlek!

De lens in je oog verandert van vorm zodat jij het beeld elke keer scherp kan stellen. Je oogspieren zorgen ervoor dat jij je ogen kan draaien. En het glasachtig lichaam is een geleiachtige doorzichtige stof waardoor het licht heen kan reizen en die er voor zorgt dat je oog zijn mooie ronde vorm behoudt.

Extra: soms houden onze ogen ons voor de gek!

Het waterval effect

Kijk de video hierboven. Ga dicht op je scherm zitten en staar ongeveer 30 seconden naar het midden van het beeld. Na 30 seconden kan je de kamer rondkijken. Alles zal dan bewegen!

Het kleur-na-effect

Kijk de video hierboven. Blijf de hele tijd naar de zwarte stip op het kasteel staren. Je zal zien dat je na het zien van de kleurenafbeelding, de zwart-witte afbeelding ook ineens in kleur ziet!

Toets

  • Het arrangement Het Oog is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jente de Langen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-10-14 11:23:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het lesdoel is dat leerlingen meer weten of het oog. Hierbij leren ze uit welke onderdelen het oog bestaat, hoe de pupilreflex werkt en hoe tranen tot stand komen. Dit is bedoeld voor leerlingen uit mavo 1 (vmbo-kgt 1).
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    gezichtsbedrog, oog, pupilreflex, tranen

    Bronnen

    Bron Type
    De pupilreflex
    https://www.youtube.com/watch?v=vAgGeLJ37iU&feature=emb_title
    Video
    De blinde vlek - Test jezelf!
    https://www.youtube.com/watch?v=3TcBqZrknPk
    Video
    Het waterval effect
    https://www.youtube.com/watch?v=ygT9gWQOh04
    Video
    Het kleur-na-effect
    https://www.youtube.com/watch?v=MUbraNFEHkA&t=47s
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets 'Het oog' vmbo-kgt klas 1

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.