Thema landschappen op aarde: regenwouden

Thema landschappen op aarde: regenwouden

Landschappen op aarde: het tropisch regenwoud

Lesdoelen

Na deze les kun je

-beschrijven wat is het Tropisch Regenwoud is

- aangeven waar op aarde vind je het Tropisch Regenwoud vindt

- verklaren waarom je daar regenwouden vindt

- beschrijven hoe een Tropisch Regenwoud is  opgebouwd

- uitleggen hoe regen in een regenwoud ontstaat

- uitleggen waarom het regenwoud belangrijk is

Wat ga je doen?

Je gaat aan de slag met het landschap tropisch regenwoud.

Eerst ga je een film bekijken over het regenwoud.

Daarover maak je een aantal vragen.

Daarna ga je aan de slag met de leerstof.

Je leest lesboek blz. 40-41 en neemt de PowerPoint door.

Ook hierover maak je vragen.

Hierna kun je een oefentoets maken, om te controleren of je het hebt gesnapt.

Opdracht 1: de film

Bekijk de film en maak de vragen

Tropisch regenwoud

Opdracht 2: Regenwouden op aarde

Tropisch Regenwoud

Tropische regenwouden zijn uitgestrekte bossen.  Ze hebben een lage breedtegraad: ongeveer tussen 10°NB en ZB. Je vindt tropische regenwouden dus altijd in de buurt van de evenaar. Het grootste regenwoud is het Amazonegebied, dat lig in Zuid-Amerika en is vernoemd naar de rivier de Amazone, de op één na langste rivier op aarde.

Het Amazone regenwoud ligt aan de rivier de Amazone

 

Regenwouden vind je ook op andere wereldelen: in Afrika, Azië, Australië en Midden-Amerika.

Tropische regenwouden op aarde

 

Landschapszone

De gebieden dicht bij de evenaar worden de tropische landschapszone genoemd. Een landschapszone is een groot gebied op aarde hetzelfde klimaat en dezelfde platengroei. Vandaar ook de naam tropisch regenwoud.

Warm en vochtig

Dicht bij de evenaar is het altijd erg warm: het wordt er niet kouder dan 18° C. Er valt ook heel veel neeslag: mininaal 2.000 mm per jaar. In deze warme en vochtige omstandigheden kan het tropisch regenwoud ontstaan. Een tropisch regenwoud is een bos rond de evenaar.

Doordat het er altijd warm en vochtig is, kunnen er in deze landschapszone veel verschillende planten groeien en leven er veel verschillende dieren. De variatie aan levensvormen is groot. Dit noemen we een hoge biodiversiteit. Het wordt in een regenwoud nooit koud. Daarom houden de bomen het hele jaar door hun bladeren.

Etages

Een tropisch regenwoud is opgebouwd uit een aantal lagen. Die lagen noemen we etages. Bovenin de bomen leven andere dieren dan in de lagere delen. Elke etage is weer een leefomgeving voor bepaalde dieren en in elke laag leven weer aandere dieren. Daarom spreken we van etages. De eerste etage is de bodem. Er groeit daar niet veel: wat varens en struiken. Daarboven vind je de tweede etage: de jonge bomen. Dit zijn bomen die nog niet volgroeid zin en proberen hoger te groeien. Omdat ze niet veel licht vangen, groeien ze niet snel. Ze blijven heel lang klein, soms wel honderd jaar. Tot er op een dag een grote boom omvalt, waardoor er een gat in de boomlaag ontstaat. Dan schijnt er ineens veel licht naar beneden en groeien de jonge boompjes als kool. De boom die als eerste bovenaan is, maakt met met zijn kruin het gat in het bladerdak dicht en krijgt veel zonlicht als beloning. De derde etage wordt gevormd door de lianen. Dit zijn planten die als een soort touwen aan bomen groeien. De lianen groeien aan de bomen. De bladeren van deze bomen vormen samen de vierde etage: het dichte bladerdek. Daarboven vind je de vijfde etage: dit zijn de gastplanten. Dit zijn planten die langs boomstammen omhoog groeien om zo boven het bladerdek uit te komen. Op deze manier kunnen ze dan toch zonlicht krijgen. Als je rondloopt in een regenwoud, zul je zien dat het er nogal donker is. Dat wordt veroorzaakt door het dichte bladerdek. Dit zijn de bladeren van de bomen die dicht op elkaar groeien en zo een soort dak vormen, waardoor er maar weinig licht tot de grond kan doordringen. De gastplanten leven langs de stammen van de hoogste bomen. Die worden ook wel woudreuzen genoemd: ze kunnen wel 50 m hoog worden. Deze boomreuzen is de zesde etage.

Warm

Tropische regenwouden ontstaan dus in de warme en vochtige gebieden van de evenaar. Maar waarom is het bij de evenaar zo warm en vochtig?

Bij de evenaar is het altijd warm door twee oorzaken. Ten eerste is dit het deel van de aarde dat het dichts bij de zon staat. Verder van de evenaar moet het zonlicht verder reizen dan bij de evenaar. Daardoor is het bij de polen koud en bij de evenaar warm.

Bij de polen moet het zonlicht verder reizen dan biij de evenaar.

 

Ten tweede staat de zon bij de evenaar recht boven de aarde. De zonnestralen komen recht van boven. Daardoor hoeft het zonlicht een kleiner deel te verwarmen dan verder van de evenaar. Daar staat de zon schuiner ten opzichte van de aarde. En daardoor moet het zonlicht een groter oppervlak verwarmen.

 

En vochtig

Dicht bij de evenaar is het dus altijd warm. Maar het is daar vaak ook erg vochtig. Warme lucht heeft als eigenschap dat het wil stjgen. Hoe hoger deze lucht stijgt, hoe kouder die wordt. Bij de evenaar is de warme lucht ook erg vochtig: er zit veel waterdamp in. Dit is water in gasvorm. Je ziet het niet maar het is er wel. Door dat de lucht stijgt koelt hij af. Koude lucht krimpt in elkaar. Daardoor gaan de waterdampdruppels naar elkaar toe en vormen grotere druppels. Hierdoor ontstaan dan wolken. Als de druppels steeds groter worden, dan ontstaat daar er regen. We noemen deze vorm van neerslag stijgingsregen.

Vragen over regenwouden

  • Het arrangement Thema landschappen op aarde: regenwouden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-11-17 09:46:03
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Waar vind je op aarde de regenwouden en waarom daar? Hoe ziet een regenwoud eruit? Wat is he belang van regenwouden?
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Tropisch regenwoud
    https://schooltv.nl/item/het-tropisch-regenwoud-de-jungle-het-oerwoud-en-de-rimboe/#q=tropisch%20regenwoud
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.