Voorwoord

Voorwoord

Voorwoord

Dit is het eerste studieboek waarin de ontwikkeling en gezondheid tijdens de ‘cyclus van het menselijk leven’ worden beschreven. Cyclus suggereert dat het leven niet eindig is. Echter, het leven kent een begin (de conceptie) en een einde (de dood). Tussen deze twee gebeurtenissen kan, indien de geslachtsrijpe leeftijd bereikt wordt, een nieuw leven gecreëerd worden, waarmee een nieuwe cyclus gestart wordt. In dit studieboek staat de normale (gezonde) ontwikkeling van de mens centraal, maar het besteedt ook aandacht aan bedreigingen van de gezondheid die kunnen resulteren in ziekte. Het begint met de gameto- en embryogenese en eindigt met veel voorkomende ouderdomsziekten zoals kanker en dementie.

Dit studieboek is bedoeld voor universitaire bachelorstudenten (bio)medische wetenschappen en gezondheidswetenschappen. De ervaring leert dat beginnende bachelorstudenten het veelal moeilijk vinden om zich de biomedische nomenclatuur eigen te maken, met name uit Engelstalige leerboeken. Daarom is dit studieboek in het Nederlands geschreven.

Levenscyclus van de mens is de vrucht van jarenlang college geven. De meeste illustraties zijn speciaal voor dit boek gemaakt. Deze zesde editie is de eerste digitale uitgave van dit boek. We vinden de tijd rijp om over te stappen van papier naar online. Zoals bij iedere nieuwe uitgave zijn we veel dank verschuldigd aan iedereen die commentaar heeft gegeven op deze en de voorgaande edities. Zonder de hulp van studenten, docenten, onderzoekers zou de huidige druk er niet zo uitgezien hebben als nu.

Het boek is in 2012 samengesteld door Prof. dr. Margot van Eck van der Sluijs-van de Bor, kinderarts, oud-opleidingsdirecteur Gezondheid en Leven en voormalig hoofd van de sectie Gezondheid en Leven van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam en dr. Brechje de Gier, voormalig docent van de sectie Gezondheid en Leven. Daarnaast zijn bij de zesde editie dr. Madeleine Brouns, dr. Eva Sugeng, dr. Esther Molenaar en dr. Merel Burgering betrokken.

 

De redactie
Margot van Eck van der Sluijs-van de Bor, Madeleine Brouns, Eva Sugeng, Esther Molenaar en Merel Burgering

Colofon

Het arrangement Voorwoord is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2021-12-21 12:07:16
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open