Misschien heb je dat iemand wel eens horen zeggen. En dat klopt ook nog eens. De zon geeft ons dagelijks licht en warmte.
Zonlicht kun je ook omzetten in energie. Dat word gedaan door zonnepanelen. In de Nederland schijnt vaak de zon. Op veel huizen zie je daarom ook steeds vaker zonnepanelen. Die zonnepanelen maken dus eigenlijk gratis stroom als de zon schijnt. Super handig toch?
Bij dit onderzoek gaan we kijken hoe een zonnepaneel het beste kunt gebruiken om zoveel mogelijk energie op te wekken. Voordat je met de kleine zonnepanelen aan de slag gaat moet je nog iets weten op welke twee manieren je zonnepanelen kunt aansluiten.
In dit onderzoek kijk je naar het verschil tussen zonnen-panelen die in serie of parallel geschakeld zijn. Wat dat precies is leer je door eerst een serie en parallel schakeling te maken met de elektro box die jullie tijdens de introductieopdracht ook al hebben gebruikt.
Zodra je deze kennis hebt opgedaan, ga je met kleine zonnen-panelen enkele proefjes uitvoeren, waarbij je het effect van schadus op de panelen onderzoekt. Uiteindelijk willen we van jou weten of je zonnen-panelen beter in serie of in parallel kunt schakelen en waarom.
We gaan nu een schakeling bouwen waarbij we lampjes en de motor na elkaar zetten in de stroomkring. Kijk maar eens goed naar het schema.
Opdracht 1:
Teken de schakeling na en laat zien hoe de stroom loopt.
Je ziet dat de stroom eerst door het lampje loopt en daarna door de motor. Het lampje en de motor staan in serie. Dit heet een serieschakeling. Door het lampje loopt evenveel stroom als door de motor.
Opdracht 2:
Bouw de schakeling en beantwoord de bijbehorende vraag eronder.
We gaan nu een schakeling bouwen waarbij we de motor en het lampje naast elkaar zetten. Kijk eens goed naar het schema.
Opdracht 3:
Teken de schakeling na en teken hoe de stroom loopt.
De stroom splits zich bij A. Een deel van de stroom loopt door het lampje. Het andere deel van de stroom loopt door de motor. Bij B komen de twee weer bij elkaar. Dit het een parallel schakeling omdat het lampje en de motor naast elkaar of parallel staan.
Nu je weet hoe je een serie en parallel schakeling moet maken gaan onderzoeken wat het voor of nadeel kan zijn als we zonnepanelen in serie of parallel met elkaar schakelen.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.