Je kent de regels m.b.t. auteursrecht en Creative Commons licenties.
Je houdt je aan de regels die gelden bij auteursrecht.
Je weet waar je kunt zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen.
Het is lastig om álle regels van auteursrecht uit je hoofd te leren. Twijfel je ergens aan? Ga dan naar de websites: https://www.onderwijsenauteursrecht.nl en zoek uit wat wel/niet mag.
Lees onderstaande publicatie voor meer informatie.
Op onderstaande websites kun je zoeken naar auteusrechtvrije afbeeldingen:
Cognitieve multimediatheorie
Leerdoelen multimedia theorie:
Je kan een presentatie ontwikkelen en geven die voldoet aan Mayers ontwerpprincipes voor het leren met multimedia.
Je kan aan de hand van Mayers ontwerpprincipes voor het leren met multimedia een presentatie verbeteren.
Vanuit de cognitieve multimediatheorie van Mayer zijn een aantal ontwerpprincipes gekomen.
Je kan hieronder:
controleren of je de ontwerpprincipes al kent via PowerPoint.
de ontwerpprincipes oefenen met Quizlet.
de ontwerpprincipes goed doornemen via de tabel.
een korte video bekijken over de multimediatheorie en de ontwerpprincipes.
de checklist van ontwerpprincipes downloaden die je kan gebruiken om je eigen werk, of werk van iemand anders, te beoordelen.
Onderstaande informatie is gebaseerd op onderzoek van Richard Mayer, hoogleraar Psychologie en onderwijspsycholoog.
Je kan m.b.v. ICT een leerling/student willekeurig uitkiezen.
Je weet dat je m.b.v. ICT inzicht kan krijgen in het leren en denken van zowel een individu als heel de groep tegelijkertijd.
Vroeger kon je m.b.v. bijvoorbeeld lollistokjes met namen erop willekeurig een leerling uitkiezen. Tegenwoordig zijn hier leuke apps voor, zoals de Wheel of Names, of Classroomscreen.com.
Om zicht te krijgen op wat het individu of de hele groep al wel of niet weet kan je gebruik maken van verschillende digitale toepassingen, waaronder Socrative Teacher/Student, Quizizz en Google/Microsoft Forms.
Het TPACK model
TPACK staat voor Technological Pedagogical and Content Knowledge. De basiscomponenten van TPACK-model zijn vakinhoudelijke kennis,
didactische kennis en technologische kennis. Wanneer deze deels geïntegreerd worden krijg je de volgende componenten: technologische, didactische kennis (TPK), technologische, vakinhoudelijke kennis (TCK) en didactische, vakinhoudelijke kennis (PCK) (Zie figuur) In het midden van het model vindt de integratie plaats van alle drie de componenten: Technological Pedagogical and Content Knowledge.
Bekijk de video's indien je een begrip wilt hebben van de diverse termen.
Blended learning
Blended learning? Wat is dat nu precies? En is het wel effectief?
Onder 'Presentatietoepassingen' vind je toepassingen die je kan gebruiken om datgene dat je wilt presenteren aan een leerling, aan een klas of aan een team kracht bij te zetten. Sommige toepassingen voegen zelfs interactie toe!
Onder 'Verwerkingstoepassingen' vind je toepassingen die je kan toewijzen aan de leerlingen of met de klas kan uitvoeren. Het gaat hier om het verwerken of consolideren van de zojuist opgedane kennis. Dit kan in de vorm van een digitale vragen (die zichzelf nakijken), maar ook in de vorm van een woordzoeker, kruiswoordpuzzel, interactief spel, of multiple-choice quiz.
Let op: Het doel gaat altijd voor de tool. Als je een bepaalde activiteit eenvoudiger én beter op papier of via een andere manier kan doen, doe dat dan altijd. Gebruik technologie niet om de technologie, maar om de meerwaarde die het biedt t.o.v. het niet gebruiken ervan.
Presentatietoepassingen
We pretenderen niet dat deze lijst met presentatietoepassingen volledig is. Er zijn nog veel meer sterke presentatietoepassingen die veel gebruikt worden. Weet jij er ééntje? Laat het ons gerust weten.
De ene toepassing is niet beter dan de andere. Elke tool kan een ander doel dienen. Om die reden hebben wij de toepassingen op alfabetische volgorde gezet.
Klik op het plusje onder de presentatietoepassing voor meer informatie. Gebruik je oordopjes als je in de klas zit, omdat er dan ook geluid afspeelt. Onderstaand figuur met presentatietoepassingen is gemaakt in de toepassing "Thinglink".
Verwerkingstoepassingen
We pretenderen niet dat deze lijst met verwerkingstoepassingen volledig is. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer sterke verwerkingstoepassingen die veel gebruikt worden. Weet jij er ééntje? Laat het ons gerust weten.
De ene toepassing is niet beter dan de andere. Elke tool kan een ander doel dienen. Om die reden hebben wij de toepassingen weer op alfabetische volgorde gezet.
Hieronder vind je de volgende informatie:
Een lijst met verwerkingstoepassingen, met webadres.
Een lijst met verwerkingstoepassingen, met webadres en een korte beschrijving.
Prachtige worksheets maken die digitaal ingevuld kunnen worden.
Artikelen m.b.t. devices in de klas
Artikelen m.b.t. devices in de klas
Hier vind je een aantal artikelen die je kan gebruiken bij het vormen van je visie over het omgaan met devices in de klas. Je mag uiteraard ook zelf artikelen zoeken en je visie daarop baseren. Kijk dan wel altijd goed naar de betrouwbaarheid van die artikelen.
Ga altijd kritisch om met informatie die je tegenkomt. Is het de mening van één persoon? Is het de ervaring van een groepje docenten? Is het wetenschappelijk onderbouwd? Etc.
Onderstaande artikelen staan op alfabetische volgorde.
Argumenten voor en tegen laptops en smartphones in de klas
Een kennisclip is een korte video (max. 10 minuten) waarin bondig één specifiek onderwerp wordt behandeld. Kennisclips maken het mogelijk het onderwijs anders vorm te geven. Steeds meer docenten kiezen ervoor om een instructie, een uitleg van een opdracht of toets of een introductie van een nieuw onderwerp door middel van een kennisclip te doen. Zelfgemaakt materiaal of videomateriaal van anderen kan daarvoor gebruikt worden. Een ideale manier bijvoorbeeld om te differentiëren in of buiten de les waarbij leerlingen/studenten zelf kiezen wanneer ze behoefte hebben aan een instructie of uitleg. Kennisclips maken is, met enige aandacht, prima zelf te doen.
Het gebruiken van kennisclips om leerstof overgebracht te hebben vóórdat de les begint, noemen we ook wel 'Flipping the classroom'. De insteek hiervan is dat de docent tijdens de les meer tijd heeft om vragen te beantwoorden en de leerstof in te oefenen.
Aandachtspunten maken kennisclip
De cognitieve multimediatheorie van Mayer en de 12 ontwerpprincipes
Richard E. Mayer heeft veel onderzoek gedaan naar instructiemateriaal waarin beeld, woord en geluid gecombineerd worden. Dit onderzoek heeft hij samengevat in 12 principes. We verwachten dat je in jouw kennisclip rekening houdt met deze principes. Jouw kennisclip wordt namelijk ook beoordeeld op deze principes.
Hieronder de aandachtspunten bij het maken van een goede kennisclip:
Stappenplan kennisclip maken
Een vast omrand kader voor een goede kennisclip of weblecture is moeilijk te maken, dit hangt mede af van de doelgroep en de boodschap die je wilt verkondigen. Wel is een aantal richtlijnen te formuleren. Het vervaardigen van een kennisclip verloopt doorgaans volgens de volgende stappen:
Voorbereiden van de inhoud
Evalueren
Voorbereiden van de kennisclip
Opnemen van de kennisclip
Publiceren van de clip
Hogeschool Saxion heeft dit stappenplan verder uitgewerkt. In 23 stappen word je naar een perfect eindresultaat geleid. Klik op de link om de stappen te ontdekken en zie diverse tips en aandachtspunten. Klik hier om naar het stappenschema Kennisclips van Saxion te gaan
Opnemen van clips
In een instructievideo geef je uitleg over een bepaald onderwerp, zodanig dat het als vervanging kan dienen voor wat je anders in de les zou vertellen. Handig voor een leerling die de les heeft gemist, de uitleg nog een keer wil zien en handig als je Flipping the Classroom wilt toepassen.
Er zijn meerdere tools die je hierbij een handje helpen en we bespreken er kort een paar:
Een eenvoudige optie is om via Microsoft PowerPoint je dia's in te spreken en dit te exporteren naar een filmpje. Het voordeel: Je kunt elke dia apart inspreken en ook elke dia achteraf opnieuw inspreken (als je bijv. iets verkeerds hebt gezegd). Achteraf kan je ook nog de tekst van de dia aanpassen, zonder dat je je ingesproken stem kwijtraak.
Screencasting is ook een manier om een instructievideo te maken. Wat de docent ziet op het beeldscherm wordt tegelijkertijd met de stem van de docent opgenomen. Het resultaat hiervan is een filmpje (kennisclip). Het programma Screencast-O-matic is een goed voorbeeld hiervan. Met screencast-o-matic kan je niet achteraf nog terug om bijv. tekst op slides aan te passen.
ExplainEverything: Dit is een tool die je kunt zien als een whiteboard, waarop jij informatie laat verschijnen. Dat kan schrijvend, typend, je kunt er een plaatje op laten verschijnen, daar iets op tekenen, tegelijkertijd of achteraf kun je er gesproken tekst aan toevoegen, etc. Je kunt meerdere 'dia's' maken en het resultaat exporteren als een filmpje. Dat filmpje kun je dan bijvoorbeeld via wikiwijs of de ELO van jouw school aanbieden of op YouTube plaatsen.
ExplainEverything is er voor de iPad, Android en Windows tablets. Het resultaat is een filmpje (kennisclip) en daardoor op elk device afspeelbaar. Een alternatief voor het Windows platform is iXplain.
Google heeft ook een eenvoudig te leren en goed werken screencast-tool, genaamd screencastify.com. Het is een add-on voor Chrome, dus je moet dan wel met die browser werken en een Google account hebben, zodat je de filmpjes in de Google Cloud op kunt slaan.
Verder zijn er ook andere opties om kennisclips te maken, bijvoorbeeld met behulp van animatie.
Screencast-o-matic
Screencast-O-Matic is een applicatie voor het opnemen van screencasts.
Met dit online programma maakt u razendsnel uw eigen tekenfilm of bewegende kaart, compleet met (Nederlands) gesproken teksten, bewegende lippen, speciale effecten
Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent!
Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent!
Weet jij nog andere leuke tools? Laat het dan zeker weten aan je docent!
Publiceren
Voor het publiceren van een eigen video/kennisclip wordt over het algemeen 'YouTube' gebruikt. Hier kiezen wij ook voor. Er bestaan ook andere platformen om video's/kennisclips aan te bieden, zoals Vimeo of Microsoft Video. Als je opneemt via Screencast-O-Matic kan je ook je video op hun server plaatsen.
Om een video op YouTube te plaatsen, moet je eerst een eigen kanaal aanmaken.
De laatste stap is het toevoegen van jouw kennisclip aan je digitale les. Succes!
Extra: Flipping the classroom
Kennisclips maken het mogelijk het onderwijs anders vorm te geven. Hierbij wordt vaak het onderwijsconcept 'Flipping the classroom' genoemd. Dit is een ander onderwijsmodel dan dat we traditioneel gewend zijn. Dit model gaat verder dan het gebruik van kennisclips. In onderstaande informatievideo's wordt uitgelegd wat we verstaan onder 'Flipping the classroom' en de mogelijke meerwaarde van Kennisclips in het onderwijs.
FLIPPING THE CLASSROOM;GESCHIEDENIS, DEEL 1
FLIPPING THE CLASSROOM-DEEL 2
Opnemen van video
Programma's
Bij het opnemen van een video kan je meerdere digitale toepassingen gebruiken. We bespreken er kort een aantal:
Een eenvoudige optie is om via Microsoft PowerPoint je dia's in te spreken en dit te exporteren naar een filmpje. Het voordeel: Je kunt elke dia apart inspreken en ook elke dia achteraf opnieuw inspreken (als je bijv. iets verkeerds hebt gezegd). Achteraf kan je ook nog de tekst van de dia aanpassen, zonder dat je je ingesproken stem kwijtraakt.
Screencasting is ook een manier om een instructievideo te maken. Wat je op je scherm ziet wordt tegelijkertijd met je stem opgenomen. Het resultaat hiervan is een video. Het programma Screencast-o-maticis een goed voorbeeld hiervan. Met Screencast-o-matic kan je niet achteraf nog terug om bijv. tekst op je slides aan te passen. Je kan wel, als je een fout maakt, een paar seconden terugspoelen en daar dan overheen verder opnemen.
Met OBS studio (iets geavanceerder) heb je heel veel verschillende opties voor het opnemen van je scherm.
Met de camera van je mobiele telefoon en bijvoorbeeld een statief kan je ook video's opnemen. Be creative!
Geluidskwaliteit
Goed geluid is heel belangrijk. Voor zo rond de 100-150 euro heb je een kwalitatieve goede studio microfoon waarmee je (semi-)professioneel geluid kan opnemen. Dat is natuurlijk geen vereiste voor je eindopdracht. Een bijkomend voordeel is dat je zo'n microfoon ook kan gebruiken om online lessen te geven. Wellicht kan je via je stageschool (of werkgever) zo'n aankoop zelfs wel declareren. De microfoons van 'Blue Microphones' worden ook door professionele YouTubers en Twitch-Streamers gebruikt.
Heb je een (relatief) nieuwe laptop/computer? De nieuwste laptops komen regelmatig met hogere kwaliteit microfoons en webcams.
Heb je geen microfoon of is het geluid van jouw opnameapparaat echt te slecht? Probeer dan op te nemen via de oordopjes die bij je mobiele telefoon zitten. De officiële Apple/Samsung oordopjes hebben ook een ingebouwde microfoon. De geluidskwaliteit daarvan is vaak al beter dan van een verouderde laptop of webcam. Oordopjes met microfoons zijn vaak te koop voor rond de 15 euro. Een bijkomend voordeel van de microfoons van je oordopjes is dat omgevingsgeluid over het algemeen minder wordt opgepikt dan bij andere microfoons.
Luister maar eens naar de kwaliteit van de volgende opnames.
Hoor jij verschil? Naar welk geluid luister jij liever een paar minuten? Vind jij het belangrijk?
Een opname met de "Blue Yeti" microfoon (+-120 euro)
Een opname met de ingebouwde microfoon van een Microsoft Surface Pro 7
Een opname met oordopjes van Apple (+-15 euro)
Bewerken en montage
Ben je toevallig amateur (of professioneel) YouTuber en kan je heel goed overweg met het editen van video's? Top! Je kan die vaardigheden ook gebruiken om een sterke video in elkaar te zetten. De meerderheid van de docenten of studenten kan dit echter niet zomaar. Dat is helemaal niet erg. Hier geven we je enkele tips:
Bereid het opnemen van je video goed voor.
Lees nooit letterlijk alles voor dat op het scherm staat (zie de Multimediatheorie / Dual coding).
Probeer je video in 1x in te spreken. Verspreek je je een keer? Zeg je een keer "Uuuhhh"? Etc.? Geen probleem! Je video komt niet op het NOS journaal. Praat gewoon lekker door. Als je verspreking te hinderlijk is kan je ervoor kiezen om een klein stukje terug te spoelen en vanaf daar weer verder te gaan. Belangrijk is dat je niet te kritisch bent erover. Het gevaar is dat je uren kwijt bent aan het inspreken van een video en die tijd heb je simpelweg gewoon niet als je werkt in het onderwijs, toch?
Videobestanden
Is je filmpje klaar en is het een enorm groot of onwerkbaar bestand geworden? Je kan met het programma "Handbrake" je bestand omzetten naar een kleiner, bruikbaarder formaat.
Hieronder zie je vier voorbeelden van goedbekeken en zeer gewaardeerde kennisclips van docenten. Welke spreekt jouw het meeste aan? En waarom denk je?
De kennisclips verschillen allen van elkaar en worden allemaal goed bekeken. Ieder clip dient een ander doel. Het is zodoende lastig om strak omlijnde criteria voor een goede kennisclip te formuleren. Dit betekent niet dat er geen richtlijnen zijn. Voor het ontwerp van een goede kennisclip kan je het 5 stappenplan van Saxion gebruiken.
Het arrangement Digitale didactiek: Theorie en toepassing is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Robert Mol
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-09-18 11:39:08
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.