2019 OA - P11 BO Socratische gespreksvoering

2019 OA - P11 BO Socratische gespreksvoering

Introductie

Bij socratische gespreksvoering gaat men ervan uit dat de antwoorden op veel belangrijke vragen opgeslagen liggen in onze ervaring. Deze methode is gericht op onderzoek naar die ervaring, dus op zelfonderzoek. Vanuit de concrete ervaring wordt  gezamenlijk gezocht naar ieders dieper liggende waarden en principes.

Een socratisch gesprek is geen debat, geen wedstrijd in gelijk krijgen, maar een dialoog. Dus een gesprek waarin ruimte is voor ieders inbreng en twijfel. Het gesprek ontleent zijn naam aan Socrates, de leermeester van Plato. Hij probeerde iemand tot inzicht te brengen door hem vragen te stellen, door hem voorbeelden te laten verzinnen en door ervaringen met hem te analyseren. Zijn uitgangspunt was dat je inzicht niet verwerft door het voorgeschoteld te krijgen, maar alleen door zelf na te denken.

Socrates zette mensen aan tot zelf denken in plaats van afgaan op de mening van anderen.

De socratische gespreksmethode leidt tot betere gesprekken, doordat het oordelen wordt uitgesteld, gesprekken concreet blijven en er goed wordt geluisterd. Dit leidt tot een betere uitwisseling van informatie, beter begrip van elkaars perspectief, beter contact en beter denken.

De socratische gesprekshouding zorgt voor beter contact tussen professionals en leidt tot het doorbreken van vaste denkpatronen en tot confrontatie en verdieping van argumentaties. Op deze manier kun je via het socratisch gesprek komen tot nieuwe inzichten.

Na alle lessen omtrent communiceren, vergaderen en samenwerken hebben jullie als beginnend beroepsbeoefenaar de vaardigheden in jullie om middels de socratische gesprekvoering tot een nog professioneler informatie uitwisseling te komen.

Colofon

Het arrangement 2019 OA - P11 BO Socratische gespreksvoering is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Pedagogisch werk Onderwijs assistent Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
2019 OA - P11 BO Socratische gespreksvoering
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Onderwijs assistent, Pedagogisch werk. (2021).

2018 OA - P11 BO Socratische gespreksvoering

https://maken.wikiwijs.nl/172024/2018_OA___P11_BO_Socratische_gespreksvoering

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open