Onderwijsproject Atlantikwall

Onderwijsproject Atlantikwall

Onderwijsproject Atlantikwall

Schoolplaat over de Atlantikwall
Schoolplaat over de Atlantikwall

Als je door de duinen wandelt, zie je soms nog Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn onderdelen van de Atlantikwall: de verdedigingslinie die van Noorwegen tot Spanje werd aangelegd om het Duitse Rijk te beschermen tegen aanvallen van de Geallieerden over zee. De Atlantikwall is in totaal meer dan 5000 kilometer lang. De bouw ervan had grote gevolgen voor de bewoners langs de kust, zeker in dichtbevolkte gebieden, zoals in Den Haag of Hellevoetsluis. Huizen, straten of delen van wijken werden gesloopt en grote groepen mensen moesten evacueren.

Klik hier om het lesmateriaal te bekijken.

 

Onderwijsproject

Het onderwijsproject Verborgen Grens is gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit Zuid-Holland en bestaat uit drie onderdelen. De voorbereidende en verwerkingsles kunnen door de docent op school worden gegeven, o.a. met de educatieve film over de bouw van de Atlantikwall en de consequenties voor bewoners langs de Zuid-Hollandse kust. De kernles bestaat uit een bezoek aan een Atlantikwallmuseum (zie voor locaties lager op deze pagina). Tijdens de museumles wordt aandacht besteed aan de slimme en efficiënte bouw van bunkers, maar ook aan het dagelijks leven in Sperrgebiet tijdens oorlogstijd.

Bij dit lesproject is een nieuwe, extra filosofieles ontwikkeld die gegeven kan worden na een bezoek aan een Atlantikwallmuseum. Deze les is door de docent te geven en laat leerlingen nadenken over vragen die zij zelf formuleren, bijvoorbeeld: waarom hielpen Nederlanders mee om de bunkers te bouwen? Kun je bewondering hebben voor de slimme bouw van de bunkers? Is het belangrijk om deze overblijfselen van de oorlog te bewaren of kunnen ze beter opgeruimd worden? Met deze les krijgen leerlingen meer inzicht in verschillende perspectieven op geschiedenis.

Colofon

Het arrangement Onderwijsproject Atlantikwall is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Iris Brandts Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-08-09 14:14:07
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Het onderwijsproject Verborgen Grens is gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 uit Zuid-Holland over het verhaal van de bunkers langs de kust.
Leerniveau
PO groep 8; PO groep 7;
Leerinhoud en doelen
Landschappen (en menselijke activiteit); Duitse bezetting; Landschapzones; Duitse bezetting en de Jodenvervolging; Burgerschap; Aardrijkskunde; Landschappen in Nederland en de wereld; Filosofie; De tijd van de wereldoorlogen en Holocaust; Geschiedenis;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
atlantikwall, bunker, bunker zuid holland, bunkers, erfgoed zuid holland, geschiedenis bunker, geschiedenis tweede wereldoorlog, tweede wereldoorlog, zuid holland

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open