Economie VWO Jaar 4 periode 1 & 2: Geldzaken

Economie VWO Jaar 4 periode 1 & 2: Geldzaken

Introductie

Introductie:

Wat leuk, dat jullie gekozen hebben om eindexamen te gaan doen in het vak economie. Hoewel het voor jullie misschien nog ver weg lijkt (het examen is pas in 2024) zetten jullie met deze quest over Geldzaken jullie eerste stap op weg naar dit examen.

Veel plezier!

Tijdbesteding

Je zult ongeveer 4 uur per week aan economie werken om goed voorbereid  je eerste toetsen te kunnen gaan maken.

De studielast van deze quest komt op 30 XM per periode

Begeleiding

Economie is een mooi vak, maar soms wat lastig. Het gaat om een combinatie van redeneren en rekenen. Als je vragen hebt zoek mw. Cornelissen dan op, dan gaat het vast lukken om goede antwoorden (en misschien zelfs weer nieuwe vragen!) te vinden.

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Deze quest kent een toets aan het einde van periode 1 en aan het eind van periode 2. De stof komt allemaal terug op jouw eindexamen in mei 2024. In deze quest vind je ook een weekschema. Als je je hieraan houdt, dan gaat het helemaal goed komen.

SE voorbereiding:

Het (school)examen is niet alleen maar begrippen kennen, maar (vooral) kunnen argumenteren, uitleggen en berekenen. Dát kun je trainen! Hoe kan ik dat het best leren? Je wordt beter in het maken van (school)examens door heel veel te oefenen!

  • Maak eigen aantekeningen tijdens het doorwerken van de modules en neem alle aantekeningen nog een keer door.
  • Bouw aan je eigen economische woordenlijst tijdens de modules en oefen of je de begrippen kent.
  • Maak van elk module nog een keer de examenopgaven. Zorg dat je ze goed nakijkt! Zo kun je zien welke onderwerpen je al beheerst en waar je meer in moet oefenen.
  • Maak minstens vier oude examens en kijk ze goed na!

Attitude:

Bij het maken van deze quest train je alle spieren van de Building Learning Power.

Voor de hele quest geldt, dat je goed moet plannen (=Reflectie) Er zijn opdrachten waarbij er van je gevraagd wordt om logisch te redeneren (Vindingrijkheid), maar bovenal heb je doorzettingsvermogen (Veerkracht) nodig om tot een mooi resultaat te komen.

SE maken:

Wat is er belangrijk tijdens het (school)examen?

  • Neem rustig de tijd.
  • Het (school)examen is altijd onderverdeeld in een stuk of acht verhaaltjes, waar telkens meerdere vragen bij horen. Neem tussen elk verhaaltje voor jezelf even een halve minuut pauze om weer fris aan de volgende te kunnen beginnen.
  • Lees de vragen goed!! Kijk bijvoorbeeld heel goed of bedragen per week of per maand zijn en of hoeveelheden in kilo’s of tonnen aangegeven staan. Er zitten altijd wel een paar instinkers in!
  • Let op afronden bij rekenvragen! Procenten op 1 decimaal en geld op 2 decimalen tenzij er in de vraag staat dat je anders moet afronden. Rond je verkeerd af, moet ik een punt aftrekken!
  • Schrijf netjes, iedereen moet het kunnen lezen!
  • Sla steeds één regel over tussen alle opgaven, dat staat wel zo netjes.
  • Geef bij een meerkeuzevraag altijd antwoord. Weet je het niet; gok dan gewoon!

 

Hoe moet ik mijn antwoorden op het examen opschrijven?

  • Antwoord op het (school)examen altijd met een volledige zin, welke dus begint met een hoofdletter en eindigt met een punt.
  • Begin altijd met het herhalen van een deel van de vraag, geef dan antwoord en eindig met je conclusie.

 

Voorbeelden:
Vraag: Leg uit hoe gratis kinderopvang een oplossing kan zijn voor krapte op de arbeidsmarkt.
Fout antwoord: “Zo kunnen ze makkelijker aan het werk”
Goed antwoord: “Gratis kinderopvang kan een oplossing zijn voor krapte op de arbeidsmarkt, omdat ouders dan sneller hun kinderen naar de opvang zullen brengen. Hierdoor kunnen zij aan het werk gaan, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt zal verminderen.”

Vraag: Leg uit op welke manier hogere werkloosheid oorzaak kan zijn van een toename van de overheidsuitgaven.
Fout antwoord: “Dat kost veel geld voor uitkeringen”
Goed antwoord: “Hogere werkloosheid kan de oorzaak zijn van een toename van de overheidsuitgaven, omdat deze mensen een uitkering zullen ontvangen die door de overheid moet worden betaald. Daarom zullen de overheidsuitgaven dus toenemen”

Routeplanner

Deze routeplanner kun je gebruiken om te kijken welke opdrachten je per week moet afronden, zodat je op tijd klaar bent voor de toetsen, onderdeel van het PTA (=programma van toetsing en afsluiting).

Let op: het is van groot belang dat je alle opdrachten maakt, omdat je dan oefent met de stof en dit zorgt ervoor dat je goede toetsen kunt maken.

In de onderstaande tabel zie je welke onderdelen je per week moet maken om je goed te kunnen voorbereiden. Laat jouw leren zien door het inleveren van opdrachten uit de onderdelen in Seesaw

Je mag er natuurlijk ook altijd voor kiezen om "een eigen route" te maken, mits deze voldoet aan de leerdoelen die je in Egodact kunt vinden, natuurlijk altijd in overleg met mevrouw Cornelissen.

Kijk voordat je jouw opdracht inlevert goed of jouw post voldoet aan de eisen die wij hieraan hebben gesteld.

Week Data HUISWERK BloX Laat jouw leren zien in Seesaw
1 30/08 Opg. Werken met Cumulus Intro economie

 

2 06/09 Opg. Procenten en indexcijfers Procenten/Indexcijfers

 

3 13/09 Opg. Procenten en indexcijfers Inflatie  
4 20/09 Opg. Procenten en indexcijfers Consumentenpijstindex (CPI)  
5 27/09 Opg. Koopkracht Koopkracht

 

6 04/10 Opg. Sparen en lenen Levensloop/ruilen over de tijd/ Sparen of lenen?/Samengestelde interest  
7 11/10 Toets voorbereiden Toets  
8 01/11 Opg. Pensioenen AOW/Bedrijfspensioen/Dekkingsgraad  
9 08/11 Opg. Intertemporele budgetlijn Intertemporele budgetlijn  
10 15/11 Opg. Particuliere verzekeringen Moral hazard/Averechtse selectie  
11 22/11 Opg. Patriculiere verzekeringen Zorgverzekering/cijferverzekering/particuliere verzekering  
12 06/12 Opg. Sociale zekerheid Sociale zekerheid  
13 13/12 Herhaling stof Herhaling stof  
14 20/12 Toets voorbereiden Toets  

Reis(blog)

PTA beschrijving Geldzaken De kandidaat kan in contexten analyseren dat beperkte middelen en ongelimiteerde behoeften dwingen tot het maken van keuzes.

De kandidaat kan, binnen de contexten van gezinshuishoudingen, bedrijfs- en overheidshuishoudingen, analyseren dat ruil niet alleen op één moment in de tijd plaatsvindt, maar ook over de tijd. De prijs die deze intertemporele ruil coördineert is de rente.

De kandidaat kan in contexten analyseren dat gezinnen en bedrijven bij het maken van keuzes informatie verzamelen ten einde onzekerheid te verkleinen. Aangezien de informatie vaak een beperkt karakter zal hebben moeten transactiepartijen een inschatting maken van mogelijke gebeurtenissen (risico) en de mate waarin transactiepartners gebeurtenissen beïnvloeden of informatie achterhouden die relevant is voor het tot stand brengen van een transactie (asymmetrische informatie).

De kandidaat kan in contexten analyseren waarom er sprake is van korte termijn schommelingen in economische activiteiten en welke mogelijkheden en grenzen er zijn voor conjunctuurbeleid. Markten laten zich niet gemakkelijk reguleren mede door toedoen van rigiditeiten.

Cumulus is de website waar alle theorie, leerdoelen, opgaves, video's, begrippen en samenvattingen staan. Daarnaast heb je het Cumulus werkboek waarin je zelf alle opgaves gaat maken.

Voor Cumulus wordt je uitgenodigd in mail door mw. Cornelissen. Je kunt daarna inloggen en krijgt daarmee toegang tot alle stof die je nodig hebt.

Examentips Economie VWO

Top 10 examentips Economie VWO

Examentip Economie #1: Zorg dat je vraag en aanbod begrijpt

Vraag en aanbod zijn erg belangrijk op het examen Economie. Je moet weten welke factoren van invloed zijn op vraag en aanbod, en je moet welke rol de prijs hier in speelt. Als een fabrikant bijvoorbeeld een grote marketingcampagne lanceert naar een product, kan dit invloed hebben op de vraag naar dat product. Ook moet je een vraag- en aanbodcurve kunnen tekenen.

Examentip Economie #2: Zorg dat je economische vraagstellingen kent

Veel economische vraagstellingen hebben zowel een aanbodzijde als een vraagzijde. Lees goed in de vraag op het examen welke zijde wordt bedoeld. Lees de vraag dus goed. Soms geeft een enkel woord al aan welke richting je op moet.

Examentip Economie #3: Zoek online enkele huidige wisselkoersen op

Het is belangrijk dat je het onderwerp wisselkoersen goed begrijpt. En dat gaat beter als je kijkt hoe het er in de praktijk aan toegaat. Zo krijg je een beter beeld bij actuele wisselkoersen en gaat dit onderwerp meer leven.

Examentip Economie #4: Noteer bij elk antwoord een conclusie op de vraag

Noteer altijd een conclusie op de vraag bij je antwoord, zodat het antwoord in het context van de vraag wordt gezet. Als je dit niet doet, dan kan het je punten kosten!

Examentip Economie #5: Let op de eenheden

Let altijd goed op in welke eenheden cijfers staan. Soms staat er bijvoorbeeld eenheden keer 1000 onder een tabel.

Examentip Economie #6: Zorg dat je de verschillende marktvormen kent

Op het examen dien je de verschillende marktvormen te kennen, alsmede de specifieke kenmerken die daarbij horen. De marktvormen zijn volkomen concurrentie, monopolistische concurrentie, oligopolie en monopolie. De kenmerken die je moet kennen zijn aantal aanbieders, aantal vragers, soort product (homogeen of heterogeen), doorzichtigheid van de markt en de mogelijkheid tot toetreding tot de markt.

Examentip Economie #7: Zorg dat je het verschil kent tussen het omslagstelsel en het kapitaaldekkingsstelsel

Het omslagstelsel houdt in dat alle mensen die werken iedere maand een premie betalen aan de overheid, waarmee de AOW van ouderen wordt gefinancierd. De werkenden van nu werken dus eigenlijk voor de AOW van de ouderen. Daarnaast is er het kapitaaldekkingsstelsel. Hiermee worden bedrijfspensioenen en aanvullende pensioenen gefinancierd. Dit wordt door werknemers zelf opgespaard: werkende mensen betalen maandelijks via hun werkgever een pensioenpremie aan een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij. Het pensioenfonds belegt de betaalde pensioenpremie. De pensioenpremie plus opbrengsten uit de beleggingen vormen later de basis voor het uitbetalen van de pensioenen.

Examentip Economie #8: Zorg dat je de speltheorie kunt toepassen

De speltheorie analyseert menselijk gedrag in situaties waar beslissingen moeten worden genomen. Op het examen moet je opbrengstenmatrices kunnen analyseren, om zo aan te kunnen geven wat de dominante strategie is. Je moet in een gevangenendilemma kunnen aangeven wat spelers het beste kunnen doen. Zorg dat je dit onderdeel goed oefent!

Examentip Economie #9: Kijk op websites van verzekeraars, om te zien hoe ze omgaan met risico

Het verzekeren van risico's is onderdeel van de examenstof. Om te zien hoe dit er in de praktijk aan toegaat, kun je websites van enkele grote verzekeraars bezoeken en lezen over hoe zij hiermee omgaan. Zo gaat dit onderwerp meer leven.

Examentip Economie #10: Zorg dat je de conjunctuurcyclus begrijpt

Soms gaat het economisch goed, en soms gaat het economisch slecht. Als het bovengemiddeld goed gaat met de economie, is er sprake van hoogconjunctuur. Als het slecht gaat, is er sprake van laagconjunctuur. Op het examen moet je goed weten welke facoren van invloed zijn op de conjunctuurcyclus, en welke gevolgen de conjunctuur heeft voor overige macro-economische variabelen, zoals de werkloosheid en de belastingen.

  • Het arrangement Economie VWO Jaar 4 periode 1 & 2: Geldzaken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-07-28 16:12:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    VWO Geldzaken
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2021).

    Economie Havo SE 1: Geldzaken

    https://maken.wikiwijs.nl/178806/Economie_Havo_SE_1__Geldzaken

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.