Aan het einde van Oktober zijn er een aantal feestdagen die verschillend worden gevierd in verschillende landen. De dagen worden korter, de herfst is begonnen en iedereen begint zich voor te bereiden op de koude winter. Zo ging dat vroeger. Ook in onze tijd kunnen we er iets van herkennen. Het is een periode waarin mensen gaan denken aan hun eindigheid. Sommigen worden er een klein beetje somber van. Er zijn zo veel leuke dingen geweest in de zomer en nu komt de kou en het duister op hen af. Gelukkig is het allemaal niet zo somber, maar het betekent wel dat we aan het denken worden gezet.
Een van die denkers was Blaise Pascal (1623-1662). Hij probeerde uit te rekenen hoe groot de kans was dat er na de dood nog een ander leven was. Bijvoorbeeld een hemel of een hel. Hij zag hoe dingen ineens mis konden gaan. Hij dacht na over de vraag wat het betekende voor het leven dat we nu leven. In de onderstaande video zie je eerst hoe dingen mis kunnen gaan en hoe Pascal dacht wat je beste kon doen.
Volgens Blaise Pascal konden we de gedachten aan onze eindigheid maar beter niet onderdrukken, maar nadenken over wat het betekent in ons leven nu.
Halloween
Poempoenen die kinderen hebben gemaakt
Op 31 oktober wordt er in veel landen Halloween gevierd. Het is een dag waarin veel kinderen zich verkleden op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld als een heks of een geest. Het is een heel oud feest, dat al eeuwen bestaat. Halloween betekent "All Hallow's Eve", dat vertaald betekent de Avond voor Allerheiligen. Oorspronkelijk werden de mensen op deze dag herinnerd aan een leven dat buiten het normale leven valt. Gestorven mensen worden worden na hun dood een geest. Al die geesten leven dan nog voort in het hiernamaals, of dat nu een hemel, een hel, of iets anders is.
Inmiddels is Halloween geworden tot iets gezelligs, waar de in een boos hoofd gesneden pompoenen een hoofdrol spelen. In verschillende landen werden de gesneden pompoenen verschillend uitgelegd. In het ene land vertegenwoordigde het gesneden hoofd de overledene die niet in de hemel kon komen. Het moest iedereen aanzetten om te bidden voor die persoon. In andere landen waren ze bedoeld om boze geesten te verdrijven. Ruim 1000 jaar geleden hadden Keltische volkeren speciale vuren op 31 oktober.Dit werden "bonfires"genoemd, ofwel vuren met beenderen. Waarschijnlijk ging het om menselijke offers die voor de goden werden gebracht.
Halloween. Duivels, commercieel of iets anders?
Allerheiligen
Beeld van Willibrord in Utrecht
Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. Halloween zou een voorbereiding moeten zijn op deze dag. Waar op Halloween de nadruk ligt op geesten die in het leven na de dood het minder goed hebben, ligt bij Allerheiligen de nadruk op de heiligen die wel een goed leven hebben geleefd. Vooral in de Katholieke Kerk wordt gevraagd of zij iets kunnen doen voor al die mensen die het niet zo goed hebben getroffen. Bovendien zijn katholieken erg dankbaar voor het vele goede werk dat de heiligen hebben gedaan voor de anderen. Veel van die heiligen hebben hun hele leven opgeofferd om het leven van anderen beter te maken. Dat deden ze zonder er iets voor terug te vragen. Deze heiligen gaven hun leven aan God, bijvoorbeeld door zieken te verplegen, of door iedereen proberen te laten lezen en schrijven. Of door aan iedereen te vertellen over Jezus en over het leven na de dood.
Een voorbeeld van zo een heilige is Willibrord. Voor de Nederlanders is hij zelfs zo belangrijk dat er op 7 November ook een Willibordusdag is. Willibrord leefde bepaald niet in een gemakkelijke tijd. Kijk daarvoor de onderstaande video:
Allerzielen
In sommige landen worden allemaal lichtjes aangestoken vlak voor het donker wordt op Allerzielen
Na Halloween en Allerheiligen volgt Allerzielen op 2 November. Op deze dag worden alle overledenen herdacht. Veel mensen bezoeken dan de graven waar deze mensen liggen. Of ze gaan naar een plek die belangrijk is geweest voor deze overledene. Ze gaan dan bidden voor de overledene.
Katholieken gaan dan soms ook naar een kerkdienst. In die kerkdienst wordt dan iedereen herdacht die in de kerk of daaraan verbonden plaats, een begrafenis heeft gehad in het afgelopen jaar. In sommige kerken hangen er kruisjes met de naam van de overledene op een speciale plaats. Vaak is het een plaats waar ook een kaars kan worden aangestoken. Aan het einde van de viering mogen de nabestaanden dan het kruisje meenemen. De kerkdienst geeft vaak troost, omdat het voor nabestaanden een moeilijk jaar is geweest. Ook komen ze dan anderen tegen die ook hun dierbare zijn verloren.
De kerkgangers denken dan na over het leven na de dood. Ze weten immers dat er een dag komt dat ze zelf ook dood gaan. Vaak bidden ze dan ook naar Jezus.
Het arrangement 5. Halloween, Allerzielen en Allerheiligen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Pieter van Stiphout
Laatst gewijzigd
2024-10-06 18:13:17
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.