Inleiding
Dag studenten,
Veel van jullie willen graag uitstromen met twee diploma's. Daarvoor moet je examens maken die voor beide profielen van toepassing zijn en dus een overlap met elkaar hebben. Er zijn echter drie MZ examens die jullie niet in de kraamzorg kunnen afnemen. Daarom is het van belang dat je de onderstaande infomatie goed doorleest zodat je wel een dubbel gekwalificeerd diploma kunt ontvangen.
Studenten die kiezen voor een enkel gekwalificeerd diploma en dus uitstromen in de VVT, is deze informatie niet van toepassing.
Het betreft de drie bovenstaande examen en daarvoor moet je een aparte 'stage' hebben om de opdrachten van deze examens te kunnen uitvoeren.
Bij examen 17 (MZ-P2-K1-W2: Begeleidt specifieke doelgroepen en hun naastbetrokkenen bij dagelijkse activiteiten) is het de bedoeling om een groep cliënten te begeleiden en bij examen 10 (MZ-B-K1-W4: ondersteunt de cliënt bij dagbesteding) ga je in de praktijk een cliënt begeleiden. Examen 15 (P2-K1-W3: Ondersteundt de cliënt gericht op zelfmanagement en/of maatschappelijke participatie) laat je vooral zien hoe jij een cliënt ondersteunt en stimuleert om deel te nemen aan de maatschappij.
Deze examen kun je niet aan elkaar koppelen, het moeten afzonderlijke activiteiten zijn. Een mogelijkheid is wel om uit de groep cliënten één cliënt te kiezen waar je je verder in gaat verdiepen en het examen 10 bij uit gaat voeren. Je richt je hierbij vooral op huishouden, wonen en ADL. Start dus eerst met examen 17 en daarna examen 10!
Om deze examens af te ronden mag je gebruik maken van een stageplaats/organisatie die dagbesteding organiseren:
die jijzelf heb gezocht hebt
of
je maakt gebruik van de mogelijkheden die via school geboden gaan worden.
Daarover informeren wij je verderop in deze wiki.
Uitleg examen 15: P2-K1-W3
In dit examen ga je met een cliënt op zoek naar naar hij zelf nog wil en kan om deel te nemen aan de maatschapplijk, invulling van het dagelijks leven en bij huishouden en wonen. Het zelfmanagement en/of de maatschappelijke participatie van de cliënt wordt versterkt doordat de cliënt zelf kan bepalen en beslissen. Kortom de regie over zijn eigen leven. Jij geeft daarbij passende ondersteuning.
Lees vooral de opdracht en de criteria in het examen goed door!
Het tweede deel van het examen bestaat uit een examengesprek. Tijdens het gesprek leg je uit hoe jij de cliënt ondersteuning hebt geboden bij het voeren van de regie over zijn persoonlijke verzorging, wonen en huishouden of bij deelname aan de maatschappij.
Uitleg examen 17: MZ-P2-K1-W2
In dit examen staat de groep zorgvragers centraal. Met en voor een groep zorgvragers ga je een activiteit organiseren.Daarna schrijf je een verantwoordlingsverslag.
Om tot een activiteit te komen is het van belang eerst op onderzoek uit te gaan.
- Met welke doelgroep heb ik de maken?
- Welke kenmerken, mogelijkheden en beperkingen hebben mijn doelgroep?
- Wat is de visie van de organisatie en wat voor activiteit past er dan bij de doelgroep en de organisatie?
- Wat voor soort begeleidingsmethodes zijn er en welke sluit het best aan bij mijn doelgroep?
- Welk gedrag zet ik en laat ik zien om de doelgroep te motiveren, te werken aan groepsdynamiek en het creëren van een veilige sfeer.
Deze hulpvragen kun je meenemen in een verslag en in je verantwoordingsverslag.
Om dit examen goed te kunnen uitvoeren is het nodig dat:
- je de mogelijkheid hebt om een activiteit voor een groep cliënten te ontwikkelen en uit te voeren
- er naastbetrokkenen aanwezig zijn
- er een groep van minimaal twee personen beschikbaar is, die samen een maaltijd nuttigen of een andere activiteit doen.
Uitleg examen 10: MZ-B-K1-W4
Let op! Het kan zijn dat je dit examen al in het tweede jaar van de opleiding afgerond hebt. Dan hoef je dit examen niet nog eens te doen!
Lees de opdracht in het examen goed door en beschrijf in je werkplanning van alle criteria hoe jij dit laat zien in de praktijk. Wat doe je, wat zeg je etc.
Opdracht
Ondersteun de cliënt en (indien aanwezig) naastbetrokkenen bij activiteiten op het
gebied van werk, scholing of vrije tijd.
Coach (lees ook begeleidt, stimuleer of activeer) de cliënt in het voeren van zijn eigen regie.
Resultaat
De cliënt is ondersteund bij het realiseren van zijn doelen t.a.v. werk, scholing en/of vrije tijd. Er is in afstemming met de cliënt invulling gegeven aan de activiteiten uit het plan van aanpak.
Extra
Dit examen voer je zelfstandig uit. Kies daarvoor één cliënt en voer dit examen maximaal acht dagendelen uit.
Voor de uitvoering/activiteit kun je denken aan;
- tuinieren, dierenverzorgen, bakken of werk
- sporten,knutselen of spelletje doen
Hoe kom ik aan een stageplaats/organisatie
Raadzaam is dat je zelf, mogelijk met een medestudent, een stageplaats gaat zoeken. Dit heeft als voordeel dat je in je eigen woonomgeving kunt gaan werken en je de examens kunt uitvoeren bij een organisatie van je voorkeur. Mocht dit niet lukken dan kun je gebruik van de contacten via school.
Contact: Elisabeth Ploeg
Tijdens de les op 21 oktober gaan we inhoudelijke uitleg geven en we verwachten dat je in vijf weken deze examens hebt kunnen afronden.