MANP introductie psychiatrie

MANP introductie psychiatrie

Introductie psychiatrie

bron trouw
bron trouw

Welkom bij deze digitale introductie van de psychiatrie. In deze wiki geven we een beknopte uitleg wat nu eigenlijk een psychiatrische aandoening is, hoe we deze kunnen herkennen en wat de aanknopingspunten zijn voor de begeleiding/behandeling?

Aanvullend zijn meerdere leuke filmpjes die extra informatie geven over deze onderwerpen. Doelstelling is dat jullie de wiki doornemen en vervolgens nagaan tegen welk probleemgedrag jullie aanlopen in de dagelijkse praktijk. Neem deze casussen mee naar de les, waarin we deze met elkaar gaan bespreken.

Wij hopen dat jullie veel plezier beleven aan deze digitale ondersteuning.

Bas Baris en Dennis Verwoert

Wat is normaal?

Gedrag wordt vaak bestempeld door de omgeving als normaal of afwijkend. Dit roept bij ons een hoop vragen op.  Wat is nu eigenlijk normaal?  Wanneer spreken we van afwijkend gedrag? Wanneer wordt gedrag een probleem? Wanneer spreken we nu eigenlijk over een psychiatrische stoornis?

Het volgende flitscollege gaat in op dit thema.

Wat is psychiatrie?

Diagnostisering

We hebben nu meer zicht gekregen wanneer we spreken over een psychiatrische stoornis. Maar hoe kunnen we een psychiatrische stoornis nou herkennen en hoe gaat het diagnostische proces binnen de psychiatrie? Het volgende flitscollege geeft hierover een introductie!

Diagnostisering binnen de psychiatrie

Open bestand Leidse Zakkaartje

Onbegrepen gedrag

Onbegrepen gedrag is gedrag waar we allemaal wel eens met te maken krijgen. In onze dagelijkse praktijk of dat nu de psychiatrie, het ziekenhuis, de thuiszorg of de ouderenzorg is krijgen we veel te maken met onbegrepen gedrag. Wat is nu eigenlijk onbegrepen gedrag? Welke factoren kunnen daar van invloed op zijn? Kan ik probleemgedrag in een vroeg stadium herkennen en interventies toepassen zodat het gedrag geen grote gevolgen heeft? In dit hoofdstuk bespreken we bovenstaande vragen aan de hand van een flitscollege en is er voor extra informatie een opname van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) toegevoegd.   

Onbegrepen gedrag

Onbegrepen gedrag (uitleg deskundige CCE Gert-Jan de Haas)

Wie zijn de docenten

Mijn naam is Bas Baris.

Sinds 2004 gediplomeerd verpleegkundige en werkzaam binnen de psychiatie. Ik heb op verschillende afdelingen gewerkt, maar de langste tijd op een acute psychiatrische afdeling. Sinds 2013 mag ik mij Verpleegkundig Specialist GGZ noemen en heb in de functie van regie behandelaar tot 2017 gewerkt binnen de ouderen psychiatrie.

Sinds 2017 ben ik overgestapt naar het onderwijs. Ik richt mij voornamelijk op de onderwerpen psychiatrie, klinisch redeneren en pedagogiek. Voor vragen kunnen jullie mij bereiken onder het volgende mail adres. b.baris@hr.nl

 

 

 

 

 

 

 

Mijn naam is Dennis Verwoert

In 2002 heb ik mijn verpleegkunde diploma gehaald in de psychiatrie. In de loop van de jaren heb ik gewerkt op opnameafdelingen en in een fact-team. Tijdens het ambulant werken heb ik de opleiding sociaal psychiatrisch verpleegkundige afgerond. Na enige jaren ambulant werken ben ik begonnen met de opleiding tot verpleegkundig specialist. Als verpleegkundig specialist heb ik gewerkt in de ouderenpsychiatrie, verslavingspsychiatrie en poliklinische behandeling bij autisme. In 2021 ben ik begonnen als docent op de Hogeschool Rotterdam bij de opleiding HBO-V.