Je bent nu op een E-learning beland in wikiwijs over de werking van woonhuis ventilatie.
Deze les werkt heel eenvoudig, eerst krijg je uitleg over wat ventilatie is en hoe het werkt. Daarna maak je een paar opdrachten zodat je erachter komt of je de uitleg hebt begrepen. Vervolgens neem je de informatie door over milieu en duurzaamheid. Als laatste maak je een eindtoets.
Het doel van deze les is dat je begrijpt hoe woonhuisventilatie werkt
Waarom is ventilatie nodig?
Schimmel in de badkamer
In iedere woning moet schone lucht worden toegevoerd daarnaast moet vocht en co2 worden afgevoerd, dit proces noemen we ventilatie. Ventilatie is nodig om een gezond binnenklimaat te realiseren. Badkamers en keuken zijn gevoelig voor vocht en schimmels. Met een goede ventilatie worden de vochtproblemen en schimmels voorkomen.
4 manieren om een woonhuis te ventileren
Systeem A
Systeem A is een manier die je tegen kan komen bij oudere woningen. De aanvoer en afvoer van lucht is op natuurlijke wijze geregeld, er wordt geen mechanische regeling toegepast. Je kan deze manier van ventilatie herkennen aan een luchtkanaal in bijvoorbeeld een schoorsteen voor de afvoer van de lucht of een aantal afvoerkanalen in de badkamer en keuken. De toevoer van lucht moet aangevoerd worden door roosters en openingen in de gevel.
Systeem B
Bij systeem B is er door middel van een ventilator gezorgd voor het inblazen van verse lucht vanuit buiten naar binnen. Vocht en CO2 vinden op een natuurlijke manier de weg naar buiten. Dit systeem komt niet veel voor.
Systeem C
Systeem C maakt gebruik van mechanische ventilatie om de gebruikte binnenlucht gecontroleerd af te voeren naar buiten. Je kan dit systeem herkennen aan een mechanische ventilator die meestal op zolder hangt. Op de mechanische ventilatie zijn kanalen vanuit de badkamer en keuken aangesloten voor het afvoeren van lucht en een buiskanaal vanaf de mechanische ventilatie door het dak naar buiten.
Dit systeem kan worden uitgebreidt met een snelheidsregeling zoals bijvoorbeeld een standenschakelaar of een afstandbediening. Tegenwoordig zijn de systemen veelal uitgevoerd met sensoren die reageren op CO2 of vocht. Aan de hand van de metingen met behulp van de sensoren kan het toerental van de ventilatie geregeld worden.
Systeem D
Bij een D systeem wordt verse buitenlucht mechanisch naar binnen gezogen en vervuilde lucht wordt mechanisch afgezogen. Je kan dit systeem herkennen aan de ventilatieroosters voor afvoeren van lucht in de keuken, badkamer en toilet. Maar vooral ook de toevoerventielen in bijvoorbeeld de woonkamer, keuken en op de diverse woonlagen.
Is ventilatie wel duurzaam en goed voor het milieu
Duurzaam ventileren en milieu
Wanneer er in een woning ventilatie wordt aangebracht welke vocht en onaangename geuren afzuigt en naar buiten transporteert wordt er tegelijkertijd veel warmte aan de woning ontrokken.
Deze warmte wordt dan weer bijgestookt met een verwarmingstoestel. Op deze manier gaat er veel warmte-energie de buitenlucht in en is nadelig voor het milieu en de duurzaamheid van energie.
Om de warmte-energie zoveel mogelijk te benutten en toch de woning goed te ventileren kan een mechanische ventilatie met een warmtewisselaar toepgepast worden.
Warmtewisselaar
Hoe werkt een warmtewisselaar in het ventilatiesysteem?
De vervuilde lucht wordt afgevoerd door een warmte terugwin unit (WTW) hierdoor warmt het metaal van de WTW op. Tegelijkertijd wordt er verse buitenlucht aangezogen en door de WTW gevoerd. In de WTW wordt de warmte van het metaal afgegeven aan de verse buitenlucht. De verse buitelucht warmt dus op en wordt de woning weer ingeblazen.
Doordat er met dit systeem minder warmte naar buiten wordt getransporteerd en de verse lucht al wordt opgewarmt voordat deze de woning inkomt is er minder warmte-energie nodig om het huis op de gewenste temperatuur te houden.
Het arrangement Woonhuis ventilatie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
M.C. Duijzer
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-07-08 16:47:23
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Ben jij een PIE-leerling op een vmbo (kader/basis) en wil je een duidelijke uitleg over de werking en het nut van woonhuisventilatie, volg dan deze wikiwijs.
Ben jij een PIE-leerling op een vmbo (kader/basis) en wil je een duidelijke uitleg over de werking en het nut van woonhuisventilatie, volg dan deze wikiwijs.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.