Introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam

Intro

Inleiding

Welkom bij de mediatheekintroductie van Hogeschool Rotterdam. In deze digitale mediatheekintroductie krijg je o.a. antwoord op de vragen uit de intro.

Na het volgen van deze introductie weet je hoe je optimaal gebruik kunt maken van de mediatheekfaciliteiten, zowel on- als offline, om literatuur/bronnen te vinden die je nodig hebt tijdens je opleiding.

Aan het eind van deze training kan je een toets aanvragen via het tabblad edubadgetoets om te kijken of je alles hebt begrepen. Rond je de toets met een voldoende af, dan kun je een digitale badge aanvragen, een Edubadge.

De hogeschool heeft diverse bronnen van informatie

De belangrijkste bronnen binnen de hogeschool zijn:

START - START staat voor STudy And Research Tool. Start is het begin van je zoektocht naar informatie. Voor nog betere resultaten zoek je verder in de databanken - hier kun je specifiek zoeken op onderwerp of type informatie. Zie het onderdeel databanken van deze introductie voor meer informatie.

Informatiebronnen per opleiding - Online bronnen geselecteerd voor voor jouw opleiding, gericht op jouw vakgebied. Bevat zowel databanken als relevante websites en de lijst met verplichte en aanbevolen literatuur.

Via de mediatheekwebsite heb je toegang tot deze bronnen. Je kunt ze ook vanuit huis of vanaf je stageplaats raadplegen, op voorwaarde dat je bent ingelogd op het netwerk van Hogeschool Rotterdam. Je kunt ook de Lean Library plugin installeren, dan hoef je maar één keer in te loggen.

 

library access(c) geralt, Pixabay Content License.

Mediatheek

Via de mediatheek heb je via de website: hr.nl/mediatheek toegang tot informatie die je tijdens je opleiding nodig hebt. Denk daarbij aan boeken en tijdschriften, maar ook aan digitale materialen zoals e-books en artikelen.  

Je kunt voor informatie en ondersteuning ook terecht op onze fysieke locaties.

 

START

Bijna al onze materialen, gedrukt en digitaal, vind je via één zoeksysteem: START.

 

Digitale collectie

Met START kun je in heel veel databanken tegelijk zoeken, al zijn er bepaalde uitzonderingen. Je vindt er o.a. e-books, artikelen uit (wetenschappelijke) tijdschriften en literatuurverwijzingen, maar geen marktrapporten e.d.

Als je erg veel zoekresultaten krijgt of je wilt specifieker zoeken, dan kun je gebruik maken van de filteropties aan de linkerkant. Daarmee kun je bijvoorbeeld op materiaalsoort of publicatiejaar filteren. Bij geavanceerd zoeken scherm zie je rechts in welke databanken er wordt gezocht.

Soms vind je een boek of artikel waar je vanuit de mediatheek geen toegang toe hebt. Wil je zo'n een boek of artikel toch graag lezen? Dan kun je het aanvragen via het InterBibliothecair Leenverkeer (IBL). Als je 'volledige tekst' aanvinkt (onder 'Toon alleen') krijg je alleen resultaten te zien waar je vanuit de mediatheek wel toegang toe hebt.

 

Fysieke collectie

START gebruik je ook om gedrukte boeken in de mediatheek te zoeken. Je kunt met de filters bij 'Materiaalsoort' doormiddel van de filteroptie 'Gedrukt boek' aangeven dat je gedrukte boeken zoekt. In de filteropties kun je ook een locatie aanvinken. Je ziet dan meteen welke boeken die locatie heeft en of ze uitgeleend zijn. Als je geen locatie geselecteerd hebt zie je van alle locaties of ze het boek hebben.

Zoek je een boek dat de mediatheek niet heeft? Dan kun je het aanvragen via het InterBibliothecair Leenverkeer (IBL).

 

Lenen, verlengen en reserveren

Lenen in de mediatheek doe je via de selfservice. Om een boek te lenen heb je je studentenkaart of de MijnHR app nodig.

Je kunt via de selfservice ook de uitleentermijn verlengen en boeken inleveren. Verlengen kan ook online via je START-account.

Op de mediatheekwebsite vind je meer informatie vind over lenen, verlengen en reserveren.

Meer informatie over de fysieke mediatheken vind je op de website van de mediatheek bij het onderdeel mediatheeklocaties.

 

Databanken

Je kunt in een databank heel gericht zoeken.
Onderstaande video -met geluid- geeft het verschil aan tussen zoeken in zoekmachines en in databanken.

 

Databanken van de mediatheek

De mediatheek biedt toegang tot heel veel databanken. Sommige daarvan zijn ook via START te doorzoeken, maar vaak heeft de databank zelf meer zoek- en filteropties waardoor je gerichter kunt zoeken.

Door de Lean Library extensie aan je browser toe te voegen, heb je makkelijker toegang tot relevante informatie en minder frustratie met betaalmuren en inloggen.

Het ‘Invulformulier Zoekstrategie’ of het ‘Logboek voor marktonderzoek’ kun je gebruiken om bij te houden met welke zoektermen je in databanken hebt gezocht en informatie hebt gevonden.

 

Databanken per opleiding

Vind je het moeilijk om te kiezen welke databank je nodig hebt? Kijk dan bij Informatiebronnen per opleiding, en zoek je instituut/opleiding. Daar vind je de databanken - en andere bronnen - die het meest relevant zijn voor je eigen opleiding. Hier vind je ook de boekenlijst van jouw opleiding.

 

Google Scholar

Via Google Scholar kun je onder andere zoeken naar wetenschappelijke artikelen. In Google Scholar vind je zowel links naar gratis 'Open Access' content als naar artikelen waarvoor je moet betalen.

Als je Google Scholar via de link op de mediatheekwebsite gebruikt, of je de Lean Library Access extensie hebt geïnstalleerd, dan kun je ook artikelen vinden waar Find@Hogeschool Rotterdam achter staat. Deze links gaan naar de volledige versie van een artikel in één van databanken waar de mediatheek een abonnement op heeft.

 

Zoektips

Tot slot een aantal tips om efficiënter te zoeken in START of in de afzonderlijke databanken.

Meer informatie over zoekmethoden vind je in ons Stappenplan Literatuuronderzoek.

 

loep

Booleaanse operatoren

Met de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT kun je zoektermen combineren, op meerdere termen tegelijk zoeken of juist termen uitsluiten.

AND De AND-operator laat je zoektermen met elkaar combineren. Als je AND tussen twee zoektermen gebruikt, geeft de databank je alleen resultaten waarin beide woorden voorkomen.

OR De OR-operator zorgt ervoor dat je resultaten vindt die het ene óf het andere woord bevatten, of beide. Handig voor synoniemen, afkortingen en verwante termen! Let op: Plaats zoektermen die met OR zijn gecombineerd altijd tussen haken.

NOT De NOT-operator zorgt ervoor dat je resultaten weg kunt laten.

Truncatie

Trunceren is het vervangen van één of meer letters in je zoekterm door een jokerteken, bijvoorbeeld *. Door gebruik te maken van trunkatie kun je in één keer op spellingsvarianten, meervoudsvormen en woordvarianten van die zoekterm zoeken.

Bijvoorbeeld: onderzoeksg* geeft ook resultaten waarin het woord 'onderzoeksgids' of 'onderzoeksgegevens' voorkomt.

 

 

Geavanceerd zoeken-pagina

Via de geavanceerd zoeken-pagina in START en de meeste databanken heb je de optie om gericht te zoeken, bijvoorbeeld op trefwoord, auteur of (een woord uit de) titel. Je kunt deze termen ook met elkaar combineren.

 

LiteratUurtje

Loop je vast bij het zoeken naar bronnen voor je opdracht, scriptie of onderzoek? Geen paniek! Via de mediatheek kun je een afspraak maken voor een zogeheten LiteratUurtje. Tijdens dat LiteratUurtje krijg je maatwerkadvies met betrekking op jouw specifieke vraag rondom literatuur- en/of bronnenonderzoek.

Kijk hier voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Edubadgetoets

Maak de toets en verdien een edubadge!

Klassikale toetsing (aanvraag door docent):

Studenten kunnen klassikaal deelnemen aan een digitale toets waarmee ze een edubadge kunnen verdienen. De organisatie van die toets kan alleen in overleg met de mediatheek. Neem hiervoor contact op met infova@hr.nl. Meer informatie zie onze website.

Individuele toetsing (aanvraag door student):

Je kunt een edubadge verdienen door de toets te maken die bij deze training hoort. De toets wordt via het toetssysteem ANS afgenomen en staat een vaste periode voor je open. Vraag de toets minimaal een week voor de hieronder aangegeven toetsweek aan via deze link.


Toetsmomenten 2024-2025:
11-11 / 17-11 (week 46)
03-02 / 09-02 (week 6)
21-04 / 27-04 (week 17)
07-07 / 13-07 (week 28)

Let op:

  • De toets - inclusief 2 herkansingen -  staat een week voor je klaar.
  • Je hebt 60 minuten om de toets te maken. Als je de toets geopend hebt, gaat de tijd lopen tot de 60 minuten voorbij zijn, ook als je het toetsprogramma sluit. Je moet het dus in één keer maken.
  • Wanneer je de toets klassikaal gemaakt hebt kun je deze niet meer individueel maken en andersom. Houd hier rekening mee!

Afsluiting

Je bent nu klaar met de introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam.

Je weet nu:

  • Waar je de fysieke mediatheken vindt

  • Waar je de digitale collectie vindt

  • Hoe en waar je zoekt in de digitale collectie

  • Hoe en waar je fysieke materialen vindt

  • Hoe je leent, verlengt en reserveert

  • Wat de toegevoegde waarde is van de databanken van de mediatheek vs Google Scholar

  • Dat je efficiënter kan zoeken in zoekmachines of databanken van de mediatheek

Wil je meer weten? Bekijk dan ook het Stappenplan literatuuronderzoek op de website, of doe de Training literatuuronderzoek op Wikiwijs.

Kom je er desondanks niet uit of wil je graag nog meer weten? Stuur gerust een mail, stel je vraag via de chat, of kom langs!

  • Het arrangement Introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-09-13 15:06:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Na het volgen van deze introductie weet je hoe je optimaal gebruik maakt van de mediatheekfaciliteiten –online en offline- om literatuur/bronnen te zoeken, ben je bekend met het belang van de mediatheek en ben je je ervan bewust om bij de eerstvolgende onderzoeksopdracht van het onderwijs gebruik te maken van de mediatheek.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    informatievaardigheid

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Informatievaardigheid Hogeschool Rotterdam. (z.d.).

    Mediatheekinstructie Hogeschool Rotterdam

    https://maken.wikiwijs.nl/164136/Mediatheekinstructie_Hogeschool_Rotterdam

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.