Introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam

Introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam

Intro

Kan ik dit boek lenen bij de mediatheek? HOe verdien ik mijn eerste edubadge? Waar vind ik betrouwbare informatie voor schoolopdrachten? Hebben jullie de verplichte literatuur? Ook digitaal?

"Kan ik dit boeken lenen bij de mediatheek?"

"Hoe verdien ik mijn eerste edubadge?"

"Waar vind ik betrouwbare informatie voor schoolopdrachten?"

"Hebben jullie de verplichte literatuur? Ook digitaal?"

 

Inleiding

Welkom bij de mediatheekintroductie van de Hogeschool Rotterdam. In deze digitale mediatheekintroductie krijg je o.a. antwoord op de vragen uit de intro.

Na het volgen van deze introductie weet je hoe je optimaal gebruik maakt van de mediatheekfaciliteiten –online en offline- om literatuur/bronnen te zoeken. Je kan de kwalitatieve bronnen vinden die docenten van je vragen. Je bent je ervan bewust dat je voor het beste resultaat bij je eerstvolgende onderzoeksopdracht van het onderwijs, gebruik maakt van de mediatheek.

Aan het eind van deze training kan je een toets aanvragen om te kijken of je alles hebt begrepen. Rond je de toets met een voldoende af, dan kun je een digitale medaille aanvragen, een edubadge. Houd je wel van een uitdaging, vraag dan de toets aan via het tabblad edubadgetoets!

De hogeschool heeft diverse bronnen van informatie

De belangrijkste bronnen binnen de hogeschool zijn:

START - START staat voor STudy And Research Tool. Start is het begin van je zoektocht naar informatie. Voor nog betere resultaten zoek je verder in de databanken - hier kun je specifiek zoeken op onderwerp of type informatie, zie het onderdeel databanken van deze introductie.

Informatiebronnen per opleiding - Vakgericht zoeken in databanken specifiek voor jou opleiding, maar in veel gevallen ook verwijzingen naar de verplichte of aanbevolen literatuur en relevante websites.

Je krijgt toegang tot deze bronnen via de mediatheekwebsite. Je kunt de bronnen ook thuis gebruiken of vanaf je stageplaats, op voorwaarde dat je bent ingelogd op het netwerk van de Hogeschool Rotterdam. Je kunt ook de Lean Library plugin installeren, dan hoef je maar één keer in te loggen.

 

library access

Mediatheek

De mediatheek zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot informatie die je voor je studie nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan boeken en artikelen maar ook digitale materialen zoals e-books.

De mediatheek maakt de informatie toegankelijk via de website: hr.nl/mediatheek.
Je kunt voor informatie en ondersteuning ook terecht op onze fysieke locaties.

 

START

Bijna al onze materialen, papier en digitaal, vind je via één zoeksysteem: START.

 

START - STudy And Research Tool

Digitale collectie

Met START zoek je in heel veel databanken tegelijk. Je vindt er o.a. e-books, artikelen uit (wetenschappelijke) tijdschriften en literatuurverwijzingen.

Op het geavanceerd zoeken scherm zie je rechts in welke databanken gezocht wordt. Je kunt ze daar ook apart aan- en uitzetten.

Als je erg veel zoekresultaten krijgt kun je gebruik maken van de filteropties aan de linkerkant. Beperk je resultaten bijvoorbeeld tot alleen e-books van de afgelopen 5 jaar, door 'eBook' en 'laatste 5 jaar' aan te vinken.

Soms vind je een verwijzing naar een boek of artikel waar de mediatheek geen toegang toe heeft. Als je 'volledige tekst' aanvinkt (onder 'inhoud') krijg je alleen resultaten die je ook echt kunt lezen.

Wil je een boek of artikel waar de mediatheek geen toegang toe heeft toch graag lezen? Dan kun je het aanvragen via het InterBibliothecair Leenverkeer (IBL).

 

e-book

Fysieke collectie

START gebruik je ook om gedrukte boeken in de mediatheek te zoeken. Naast de lijst met zoekresultaten kun je een locatie aanvinken. Dan zie je meteen welke boeken die locatie in bezit heeft, en of ze aanwezig of uitgeleend zijn.

Ook kun je het filter 'Gedrukt boek' aanvinken onder 'materiaalsoort' (soms moet je eerst op 'meer weergeven' klikken). Als je geen locatie geselecteerd hebt zie je van alle locaties of ze het boek in bezit hebben.

Zoek je een boek dat de hogeschool niet heeft? Via de mediatheekwebsite kun je dit boek te leen aanvragen.

 

gedrukt boek

Lenen, verlengen en reserveren

Lenen in de mediatheek gaat met behulp van selfservice. Om te lenen heb je je studentenkaart nodig.

Je kunt via de selfservice ook boeken verlengen en terugbrengen. Verlengen kan ook online via je START-account.

Op de mediatheekwebsite vind je meer informatie vind over lenen, verlengen en reserveren.

Meer informatie over de fysieke mediatheek vind je op de website van de mediatheek bij het onderdeel mediatheeklocaties.

 

lenen, verlengen en reserveren

Databanken

Je kunt in een databank heel gericht zoeken.
Onderstaande video -met geluid- geeft het verschil aan tussen zoeken in zoekmachines en in databanken.

 

Databanken mediatheek

De hogeschool beschikt over toegang tot heel veel databanken. Sommige daarvan zijn ook via START te doorzoeken, maar vaak heeft de databank zelf meer zoek- en filteropties waardoor je gerichter kunt zoeken.

Door de Lean Library extensie aan je browser toe te voegen, heb je overal eenvoudig toegang tot de databanken van de mediatheek, ook als je niet op het netwerk van de Hogeschool zit.

Als je goed wilt bijhouden in welke databases je hebt gezocht en welke zoektermen je hebt gebruikt, kun je gebruik maken van het 'Invulformulier zoekstrategie

 

databanken

Databanken per opleiding

Zoals je hebt gezien, beschikt de hogeschool over toegang tot heel veel databanken.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken welke databank je nodig hebt? Kijk dan bij Informatiebronnen per opleiding, en zoek je instituut/opleiding. Daar vind je de databanken - en andere bronnen - die het meest relevant zijn voor je eigen opleiding.

Bij veel opleidingen staat hier ook een lijst met de beschikbaarheid van de verplichte literatuur (bij het tabblad boekenlijst).

 

databanken per opleiding

Google Scholar

Via Google Scholar kun je zoeken naar wetenschappelijke artikelen. In Scholar vind je zowel links naar gratis 'Open Access' content als naar artikelen waarvoor je moet betalen.

Gebruik je Google Scholar via de link op de mediatheekwebsite, of heb je de Lean Library Access extensie geïnstalleerd, dan zul je ook artikelen vinden waar Find@Hogeschool Rotterdam achter staat. Deze links gaan naar de volledige versie van een artikel in één van databanken waar wij een abonnement op hebben.

 

google scholar

Zoektips

Tot slot een aantal tips om effectiever te zoeken in START of in de afzonderlijke databanken.

Meer informatie over zoekmethoden vind je in ons Stappenplan.

 

loep

Trunkeren

Trunkeren is het vervangen van één of meer karakters aan het einde van je zoekterm (en in sommige databases - b.v. Proquest databases - ook middenin een zoekterm). Door gebruik te maken van trunkatie kun je met een zoekvraag/zoekterm zoeken op meervoudsvormen of variaties van die zoekterm.

Bijvoorbeeld: praktijkg* geeft ook resultaten waarin het woord praktijkgericht of praktijkgids voorkomt.

In onderstaand voorbeeld is gezocht op praktijkg* als woord in titel.

 

trunkeren

 

Geavanceerd zoeken

Op de geavanceerd zoeken-pagina heb je meer opties om gericht te zoeken, bijvoorbeeld op trefwoord, auteur of (woord uit de) titel.

Je kunt deze opties ook nog combineren met 'AND', 'OR' en 'NOT', de zogenaamde booleaanse operatoren.

Ook kun je aangeven of je een boek van een specifieke mediatheeklocatie zoekt.

Je kunt ook selecteren in welke specifieke databases je wilt zoeken.

 

geavanceerd zoeken

LiteratUurtje

Het LiteratUurtje is het spreekuur voor hulp bij literatuuronderzoek. Je kunt dan bij de mediatheek terecht met vragen over bronnen. Denk hierbij aan literatuur die je nodig hebt voor een onderzoeksopdracht. Het kan ook gaan om branchegegevens voor in je ondernemingsplan of nieuwsartikelen.

We geven je advies over het gebruik van databanken en catalogi. Ook voor het opzetten van een zoekstrategie of tips over verwijzen ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk voor meer informatie of het maken van een LiteratUurtje afspraak op Hr.nl/literatuurtje

Edubadgetoets

Maak de toets en verdien een edubadge!

Klassikale toetsing (aanvraag door docent):

Studenten kunnen klassikaal deelnemen aan een digitale toets waarmee ze een edubadge kunnen verdienen. De organisatie van die toets kan alleen in overleg met de mediatheek. Neem hiervoor contact op met infova@hr.nl. Meer informatie zie onze website.

Individuele toetsing (aanvraag door student):

Je kunt een edubadge verdienen door de toets te maken die bij deze training hoort. De toets wordt via het toetssysteem ANS afgenomen en staat een vaste periode voor je open. Vraag de toets aan via deze link.

Let op:

  • Tijdens de toetsperiode heb je 1 week de tijd om de toets te maken. In de week erna is de herkansing gepland en de 2e herkansing is in de 3e week gepland. Je hoeft de herkansingen niet aan te vragen. Bij een onvoldoende worden die automatisch voor je klaargezet.
  • Je hebt 60 minuten om de toets te maken. Als je de toets geopend hebt, gaat de tijd lopen tot de 60 minuten voorbij zijn, ook als je het toetsprogramma sluit. Je moet het dus in één keer maken.
  • Wanneer je de toets klassikaal gemaakt hebt kun je deze niet meer individueel maken en andersom. Houd hier rekening mee.

Afsluiting

Je bent nu klaar met de introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam.

Je hebt geleerd:

  • Waar je de fysieke mediatheek vindt

  • Waar je de digitale mediatheek vindt

  • Hoe en waar je zoekt in de digitale collectie

  • Hoe en waar je fysieke materialen vindt

  • Waar je vindt hoe je leent, verlengt en reserveert

  • Wat de toegevoegde waarde is van de databanken van de mediatheek vs Google

  • Dat je effectiever kan zoeken in zoekmachines of databanken van de mediatheek

Wil je meer weten? Bekijk dan ook het Stappenplan literatuuronderzoek op de website, of doe de Training literatuuronderzoek op Wikiwijs.

Kom je er desondanks niet uit of wil je graag nog meer weten? Neem gerust contact op met de mediatheek, stel je vraag via de chat, of kom langs!

  • Het arrangement Introductie mediatheek Hogeschool Rotterdam is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-03-12 10:07:24
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Na het volgen van deze introductie weet je hoe je optimaal gebruik maakt van de mediatheekfaciliteiten –online en offline- om literatuur/bronnen te zoeken, ben je bekend met het belang van de mediatheek en ben je je ervan bewust om bij de eerstvolgende onderzoeksopdracht van het onderwijs gebruik te maken van de mediatheek.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    informatievaardigheid

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Informatievaardigheid Hogeschool Rotterdam. (z.d.).

    Mediatheekinstructie Hogeschool Rotterdam

    https://maken.wikiwijs.nl/164136/Mediatheekinstructie_Hogeschool_Rotterdam