Met de Hongerwinter wordt de winter van 1944 tot 1945 bedoeld. Dit was een strenge winter met een groot tekort aan voedsel en brandstof aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waarin twintigduizend Nederlanders omkwamen door de honger en de kou.
Beelden van de Hongerwinter
Zelf nadenken
Brandstof
Er was in de hongerwinter dus een tekort aan brandstof. Je gaat erachter komen hoe dat komt en hoe ze dat hebben opgelost. Dit doe je aan de hand van het lezen van teksten en het kijken van filmpjes.
Tekort aan brandstof
Het gebrek aan brandstof zorde ervoor dat de stedelingen steeds opzoek waren naar materialen. Zo werden er zelfs geteerde houtblokjes die tussen de tramrails waren aangebracht, gesloopt. Ook werden bomen illigaal omgezaagd waardoor straten en parken ontbost raakten. Gas en elektriciteit waren niet voorhanden, hierdoor was er geen licht, geen verwarming en geen gelegenheid tot koken.
De voedselaanvoer over water kwam stil te liggen, doordat het water helemaal was dichtgevroren. Eerder kon brandstof ook door de trein vervoer worden. Maar doordat het treinpersoneel ging staken, werden er geen geen kolen meer vervoerd.
Benzine
In de oorlog hadden sommige mensen ook al een auto. Jullie weten dat een auto benzine of elektriciteit nodig heeft om te kunnen rijden. Vroeger kon dat alleen op benzine.
Jullie hebben net gelezen dat er een tekort was aan brandstof. Benzine is ook een brandstof en dus konden de mensen dat ook niet krijgen. Zou het kunnen dat de mensen zonder benzine alsnog hun auto konden blijven gebruiken? Dat gaan we uitzoeken!
Er komen nu paar links die je kunt gebruiken voor je onderzoekje. Als je hierop klikt, ga je naar de pagina waar je die tekst kunt lezen.
Lees in deze link alleen het stukje 'Inventief autorijden'.
Mensen konden dus autorijden met een gasgenerator. Je weet nu dat mensen hout, kolen of turf nodig hebben om te kunnen rijden met een gasgenerator. Maar hoe werkt een gasgenerator nou eigenlijk?
Je hebt nu geleerd dat auto's ook kunnen rijden zonder benzine. Je hebt kunnen lezen en zien waar dat mee gebeurt en hoe dat in zijn werk gaat. We gaan nu nog een kleine check doen om te kijken of we alles begrepen hebben!
Jouw eigen mening
Voor de leerkracht
De leerlingen leren met deze Webquest over auto's in de tijd van de oorlog. Ze doen zelf een onderzoekje naar hoe auto's rijden en de werking daarvan. De leerlingen kunnen hier zelfstandig, in tweetallen of in kleine groepjes mee aan de slag. De kinderen kunnen zelfstandig bezig zijn op een leuke en interessante manier.
De Webquest is gemaakt voor kinderen in groep 5. Je zou het een groep 4 of 6 ook kunnen laten doen. Voor de bovenbouw wordt het een beetje te makkelijk.
De les heb ik zelf gemaakt. Ik ben een tweedejaars Pabo student aan Hogeschool Windesheim. De les sluit aan bij kerndoel 44 en 45.
De kinderen kunnen hier dus zelfstandig mee aan de slag. Het zal ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag nemen. Kinderen hebben een Chromebook en eventueel oortjes nodig.
Het arrangement Brandstof in de oorlog 1944/1945 is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Rick Westenberg
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-05-17 15:51:04
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Je gaat eerst iets kleins leren over de hongerwinter. Je gaat leren wat het is en waar ze tekort aan hadden. Uiteindelijk gaan we het hebben over een ding waar ze tekort aan hadden. Hier gaan we meer over leren.
Je gaat eerst iets kleins leren over de hongerwinter. Je gaat leren wat het is en waar ze tekort aan hadden. Uiteindelijk gaan we het hebben over een ding waar ze tekort aan hadden. Hier gaan we meer over leren.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.