0. Info startweek
Inhoud en eXplore miles
Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?
- Je bent geïnteresseerd in digitale technologie
- Je wilt eigenlijk wel iets lezen maar dan het liefst non-fictie
- Je vindt het belangrijk dat we nadenken over hoe we digitale techniek gebruiken of staat daar voor open
eXplore miles
Deze quest levert jou 15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert. Het aantal miles komt vooral door het boek dat je voor deze quest leest.
1. Jij begint
1a. Motivatiemotor
Motivatiemotor
In de motivatiemotor zet je alles goed om aan de quest te beginnen en denk je na waarom je deze quest zou willen doen.
1. Maak een tegel aan
(ICT - Mijn digitale balans) in Egodact
quest challenge monitor.(Als je dat al hebt gedaan hoeft dat natuurlijk niet nog een keer.)
2. Vul de motivatiemotor in: beschrijf je motivatie om deze quest te doen in Egodact onder het kopje (Voorbereiding - "WAAROM wil ik dit gaan doen").
Er zijn allerlei redenen te verzinnen om deze quest te willen doen, zoals:
- Je bent geïnteresseerd in digitale technologie
- Je wilt eigenlijk wel iets lezen maar dan het liefst non-fictie
- Je vindt het belangrijk dat we nadenken over hoe we digitale techniek gebruiken of staat daar voor open
3. Vul ook de overige antwoorden op de vragen in (bij Voorbereiding: dus de wat hoe en wanneer vragen).
4. Planning
Bedenk tevens wanneer je aan deze quest wil gaan werken. Wanneer begin je en wanneer wil je hiermeer klaar zijn?
1b. Verderkijker
Verderkijker
➜ Je begint deze quest door het werkboekje te downloaden en in keynote uit te werken. Klik op de link hieronder als je het werkboekje nog niet hebt.
2. Onderzoek
In de onderzoeksfase lees je één van de zes ebooks die hieronder staan.
➜ 1. Kies één van de ebooks uit en lees het ebook helemaal door. Zet dit ebook in je werkboekje letterlijk in the spotlights.
➜ 2. Vertel in de speciale tekstwolk in je werkboekje hoe/waarom dit boek de digitale balans van mensen kan of wil veranderen/verbeteren. Neem de ruimte, maak de wolk groter of gebruik meerdere wolkjes. Je kunt dit alleen goed vertellen als je ook aangeeft waar het boek over gaat. Let op je spelling, zinsbouw en taalgebruik. Laat je tekst ook lezen door iemand anders en vraag om feedback.
De ebooks
De ebooks zitten achter een inlogmuur (je gebruikelijke HVC-account). Misschien moet je het boek twee keer aanklikken om het goed op je iPad te krijgen. Open het boek in de boeken-app. Je mag het boek alleen lezen, niet verder verspreiden.
Het lukt mij niet het goede boek op mijn iPad te krijgen: geef dit aan bij meneer Oppelaar via Teams. Hij helpt je alsnog aan het goede boek.
Ik ben dyslectisch: Omdat het ebooks zijn kun je makkelijk een voor jou zo prettig leesbaar mogelijk lettertype instellen. Een aantal van de onderstaande boeken zijn ook als luisterboek beschikbaar. Wil je daar gebruik van maken? Geef dit ook even aan bij meneer Oppelaar via Teams. Hij helpt je aan het luisterboek via de service 'Passend Lezen'. Die is wel alleen bedoeld voor dyslecten!
Welk niveau moet ik kiezen: kijk vooral of de inhoud je aanspreekt. Het niveau zegt iets over de lengte van het boek, de moeilijkheid van de woorden en de manier waarop het geschreven is. Zit je in het eerste jaar en heb je een mavo-ambitie? Dan ligt één pepertje voor de hand. Als je in het derde jaar zit met een vwo-ambitie, dan zou je aan moeten kunnen. Maar het hangt er ook wel vanaf of je al veel leest of niet. Het belangrijkste is dat je het boek interessant vindt.
Ik lees liever een echt, papieren boek: als je dit echt liever wilt, dan kun je kijken of je het boek in je bibliotheek kunt vinden. Meneer Oppelaar heeft nog enkele andere 'echte' boeken, maar dat zijn er lang niet genoeg voor iedereen. Je kunt het hem vragen via Teams.
Ik ging OFFLINE en overleefde ⇱
|
In 'Ik ging offline en overleefde’ deelt Johan van Houten zijn ervaringen met de lezer en geeft handige tips hoe je zelf je on- en offline leven kunt bepalen.
|
Niveau (inschatting):
(geen luisterboek beschikbaar)
|
Hersenhack ⇱
|
Waarom zijn we gevoelig voor nepnieuws, kunnen we de verleidingen van gamen, social media en eten niet weerstaan, lijkt angst te regeren, en hoe komt het dat groepen zo makkelijk tegen elkaar op te zetten zijn? Margriet Sitskoorn geeft in het boek antwoord.
|
Niveau (inschatting):
Luisterboek beschikbaar voor dyslecten
|
Ik maak het uit ⇱
|
Catherine Price beschrijft in “Ik maak het uit!’ de gevolgen van je smartphonegebruik op je brein, geheugen en aandacht, en biedt een stappenplan om een gezonde relatie met je telefoon op te bouwen.
Lees de recensie van Rhea Flohr op mediawijzer.net ⇱
|
Niveau (inschatting):
Luisterboek beschikbaar voor dyslecten
|
Superverslavend ⇱
|
Adam Alter beschrijft hoe het komt dat meer dan de helft van de westerse bevolking inmiddels minimaal één digitale verslaving heeft. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van nieuwe technologieën, zoals smartphones, wearables en social media, zijn namelijk geen toeval.
Lees de recensie van Denise Bontje op mediawijzer.net ⇱
|
Niveau (inschatting):
(geen luisterboek beschikbaar)
|
Het internet is stuk ⇱
|
In ‘Het internet is stuk’ onderzoekt Marleen Stikker wat er misging en hoe we die digitale soevereiniteit kunnen terugwinnen door de mens en niet de economie centraal te stellen, onze data te beschermen, en onze technologieën te doorgronden.
Lees de recensie van Karin van Dorsselaer op mediawijzer.net ⇱
|
Niveau (inschatting):
Luisterboek beschikbaar voor dyslecten
|
AI - alsmaar intelligenter ⇱
|
In AI: Alsmaar intelligenter neemt Buijsman ons op zeer toegankelijke wijze mee langs alle pluspunten en valkuilen van kunstmatige intelligentie. De beloftes en de gevaren van die techniek hangen volledig van ons af.
Lees de recensie van Martijn Bos op mediawijzer.net ⇱
|
Niveau (inschatting):
(geen luisterboek beschikbaar)
|
3. Verwerking
In de verwerking van deze quest maak je een poster om andere mensen bewust te maken van hun digitale balans. Scroll naar onderen voor wat inspiratie.
➜ 1. Ontwerp je eigen poster. Dat mag digitaal of op papier, leef je uit. Maar zorg ervoor:
- Dat de poster iets te maken heeft met het boek dat je gelezen hebt.
- Dat de poster een krachtige boodschap overbrengt.
- Dat de poster de aandacht trekt.
Zet je poster in je werkboekje (screenshot of foto) en beantwoord de vragen die erbij staan.
➜ 2. Laat je poster kritisch bekijken door tenminste vier andere mensen, waarvan zeker twee volwassenen. Vraag ze daarbij het volgende:
- Komt de poster goed over?
- Wordt de boodschap begrepen?
- Wat zou er nog verbeterd kunnen worden?
Verwerk de reacties in je werkboekje.
4. Terugkijker
Tot slot is het tijd voor de terugkijker.
➜ 1. Beantwoord de vragen op de terugkijker van je werkboekje zo zorgvuldig mogelijk. Besteed er tijd en aandacht aan.
➜ 2. Controleer je werkboekje of je alles gedaan hebt. Daarna is het tijd om je werkboekje als pdf in SeeSaw te zetten en daarna te koppelen aan je egodact-tegel. Informeer de begeleidende docent dat je quest af is!
4a. Assessment
In de eXpoweek lever je bewijs door het volledige werkboekje in SeeSaw en egodact te zetten. Je krijgt de miles toegekend als je alle onderdelen uit je werkboekje zorgvuldig hebt gedaan.
Download het werkboekje eventueel hieronder als je het nog niet gedaan hebt en werk de quest door vanaf de motivatiemotor.