Als onderdeel van het beroepsgerichte van PIE (Produceren, Installeren en Electrotechniek) wordt regelmatig gekeken naar de techniek in een woonhuis. Je docent vraagt je dan om thuis eens te kijken naar bijvoorbeeld de meterkast, de leidingen of de CV-installatie. Letterlijk HUISWERK!
Deze periode heb je al heel wat geleerd over verschillende installaties bij jou in huis. Komende lessen gaan we ons eens wat meer verdiepen in het onderwerp 'ventilatie'.
Leerdoelen
De leerling kan het nut van ventileren benoemen
De leerling kent de basisbegrippen die van toepassing zijn bij een ventilatiesysteem in woningen en woongebouwen
De leerling kent de eisen die gesteld worden aan een ventilatiesysteem
De leerling kan enkele ventilatiesystemen herkennen
Over deze Wikiwijs
Stapje voor stapje neemt deze wikiwijs les jou mee door de leerstof over ventilatiesystemen. Aan de linkerzijde van deze pagina zie je een menubalk. In deze menubalk kun je verschillende onderwerpen over lucht en ventilatie vinden. Door op de menubalk te klikken kun je de inhoud van de leerstof bekijken. Elk theoriedeel word je gecontroleerd met een aantal interactieve vragen. Dit om te checken of je de lesstof begrepen hebt. Op het einde krijg je een eindtoets met 20 vragen over de gehele lesstof. Daarnaast is er ook een praktijkopdracht die je thuis moet uitvoeren.
Wat is ventileren?
Wat is ventileren eigenlijk en waarom ventileren we?
Ventileren is nodig voor je gezondheid; schone lucht het huis in, vuile lucht er uit!
De lucht in huis raakt namelijk op allerlei manieren vervuild. We ademen, koken, drogen de was en in sommige huishoudens wordt er ook nog binnen gerookt.
Wat is lucht eigenlijk?
Lucht zit overal om ons heen. We ademen lucht in, maar wat is dat eigenlijk? Lucht is een samenstelling van een hoop gassen, zie onderstaande afbeelding.
Een belangrijk onderdeel is lucht is zuurstof. Er zit 21% zuurstof in de lucht. Wanneer er minder zuurstof in de lucht zit kun je hoofdpijn krijgen. Bij minder dan 20% zuurstof kunnen we niet in leven blijven.
Verschil tussen ventileren en luchten
We luchten veel, maar we ventileren te weinig. Maar wat is dan het verschil tussen luchten en ventileren?
Wat is luchten?
Luchten betekent dat je ramen of deuren openzet, zodat vrijwel alle lucht in de ruimte wordt ververst. Dit is natuurlijk een zeer goede zaak. Je merkt meteen dat er lekker schone lucht binnenkomt.
Zodra je de ramen en deuren weer sluit, neemt dit effect echter in snel tempo af. En aangezien we de ramen en deuren maar een klein deel van de dag openhouden, zeker in de winter, betekent dit dat er het grootste deel van de dag geen schone lucht binnenkomt.
Wat is ventileren dan?
Bij ventileren zorg je ervoor dat de lucht in huis constant, dus 24 uur per dag, wordt ververst.
Het belang van ventileren
Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid. Als je allergisch bent of last hebt van je neus, longen of luchtwegen, krijg je daar meer last van als de lucht vervuild is.
Manieren van ventileren
Per dag worden tientallen liters vocht door mensen (maar ook door huisdieren en planten) geproduceerd. Warme binnenlucht houdt veel vocht vast en kan op koude oppervlakken condenseren. Dit heeft schadelijke schimmels tot gevolg.
Er zijn verschillende manieren om een goede ventilatie in uw huis te realiseren. In de afbeelding hieronder zie je een aantal mogelijkheden:
Duurzaamheid
Duurzame woningen zijn beter voor het milieu dan traditionele bouw. Duurzaam bouwen bespaart grondstoffen. Duurzame gebouwen zijn energiezuiniger in het gebruik. En vaak zijn ze gezonder voor bewoners en gebruikers.
Aan het (ver)bouwen en gebruik van woningen en andere gebouwen zijn bouwregels verbonden. In het Bouwbesluit staan de minimale bouwtechnische voorschriften waaraan gebouwen moeten voldoen. Dit zijn voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Mogelijkheden verduurzamen woning
Isolatieglas, spouwmuurisolatie en/of een HR-ketel/WTW-systeem?! Er zijn tal van mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Bekijk onderstaande video.
Verduurzamen woning
Subsidieregelingen!
Alle energie in je woning is met elkaar verbonden. De warmte die je radiators afgeven in de woonkamer zal door de beton- of balkenlaag de slaapkamers erboven verwarmen. De kieren en spleten in je dak geven de warmte van de slaapkamers of zolder weer af aan de buitenlucht. De energie die je opwekt met je zonnepanelen kan je inzetten voor het koelen van een ruimte met een airco of warmtepomp. De benodigde ventilatie trekt weer uit een of meerdere kamers warmteenergie welke door de vloerverwarming weer aangevuld moet worden. En ga zo maar door. Alleen door de hele woning als een compleet energie systeem te bekijken zal je de beoogde doelen en verwachtingen voor het verduurzamen van de woning gaan bereiken.
Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij.
Klik hier
Klik op bovenstaande link voor een overzicht van alle energiesubsidies
Opdracht ventilatie
Je gaat nu een huiswerkopdracht maken. Letterlijk een HUIS-werkopdracht!
Normaal maken we deze opdracht in groepjes op school. Jullie zouden door de school op zoek gaan naar ventilatiekanalen en samen met de concierge de technische ruimte aanschouwen. In verband met Corona voeren we deze opdracht individueel uit in je eigen woning. Vul al de gevraagde gegevens in. Sommige vragen zullen niet van toepassing zijn. Noteer dan de afkorting n.v.t. op het antwoordformulier. Vergeet niet om foto's te maken!
Het ingevulde formulier en de foto's lever je uiterlijk 28/05/2021, 17:00 uur in. Volg het pad; Jena3d --> periode 4 --> installatie --> opdracht ventilatie
Het arrangement Ventilatie woonhuis is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Hugo Pennings
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-05-20 17:14:29
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Formatieve toets ventilatie
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.