Ondernemen(d) 2A PodStu B4L1: SNEL IN EXCEL

Ondernemen(d) 2A PodStu B4L1: SNEL IN EXCEL

SNEL IN EXCEL

Wegwijs met de basis van Excel

Algemeen

Excel is een rekenprogramma van Microsoft. Het is onderdeel van het pakket Office 365, waar Word ook in zit. Excel is bedoeld om 'op ruitjespapier' allerlei gegevens met getallen bij te houden.
Excel werkt hierdoor qua opstarten, opslaan en delen exact hetzelfde als Word en PowerPoint.
We gaan er bij deze even vanuit dat jij bekend bent met deze handelingen. Is dit niet het geval, dan kun je via de volgende link de basisinfo van Office 365 bekijken.

Gegevens invoeren in Excel

In elke cel kunt u gegevens typen; woorden of getallen. De getallen kunt u gebruiken in berekeningen. De berekeningen doet Excel aan de hand van formules. Die zijn heel gemakkelijk te gebruiken, en u kunt zelf aangeven welke getallen bij de berekening worden gebruikt.

Blad van naam veranderen

Elk blad met cellen heet een werkblad. Wilt u met meerdere werkbladen werken, volg dan deze stappen:

  • Klik onderaan naast 'Blad1' op het plusje.
    excel blad toevoegen
  • Het extra werkblad 'Blad2' opent.
  • Verander de naam van het blad door dubbel te klikken op de naam van het tabblad.
  • Typ een andere naam in en bevestig met de Enter-toets.
  • Het werkblad heeft nu een andere naam. In de oudere versies van Excel werkt dit hetzelfde. Het enige verschil is dat Excel begint met drie werkbladen in plaats van

 

Kolom of rij selecteren

In Excel kunt u met de muis navigeren door het werkblad. Selecteer een kolom door te klikken op de letter erboven. U selecteert een rij door te klikken op een getal.

excel rij selecteren

Het snijpunt van een kolom met een rij heet een cel. Elke cel heeft een naam, bijvoorbeeld A1. De letter verwijst naar de kolom waarin de cel staat, het getal verwijst naar de rij waar de cel in staat.

Formaat van cellen in Excel

Rijen en kolommen zijn in hoogte en breedte aan te passen, als u ze te klein vindt. Dat doet u met de muis. Zet hiervoor de muisaanwijzer op een zijrand, boven- of onderrand . De muisaanwijzer verandert in een streep met tegenovergestelde pijltjes. Houd de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de muis naar links, rechts, boven of onder. De hele rij of kolom wordt dan groter of kleiner. Laat de muisknop los als het formaat naar uw zin is.

Ongedaan maken

Als u in Excel iets doet wat niet de bedoeling was, dan kunt u dat ongedaan maken. Linksboven in beeld ziet u twee gedraaide pijltjes. De pijltjes zijn om de laatste actie ongedaan te maken (pijltje linksom) of om de laatste handeling te herhalen (pijltje rechtsom).

Getalnotatie

Met Excel kunt u allerlei soorten gegevens bijhouden, zoals percentages, data, telefoonnummers en bedragen. De bijbehorende notatie kunt u zelf instellen, dat is handig wanneer u met de getallen gaat rekenen. Bepaal bijvoorbeeld of u getallen als geldbedrag met een euroteken ervoor instelt, of bepaal hoeveel decimalen er achter de komma staan.

Excel wordt vaak gebruikt om percentages mee te berekenen. Zo stelt u de procentnotatie in:

  • Typ een getal in een cel, bijvoorbeeld '0,37'. Druk dan op Enter. Let op dat u komma's schrijft en geen punten. Getallen met punten herkent Excel niet als percentages.
  • Selecteer de cel met de muis.
  • Halverwege het tabblad 'Start' op het Lint staat de groep 'Getal' met daarboven een aantal pictogrammen. Klik op de knop voor Procentnotatie met pictogram %. Klik erop en het getal wordt nu als percentage weergegeven.

Decimalen en valuta

U kunt ook bedragen invoeren in Excel:

  • Typ een getal in een cel en selecteer de cel met de muis. Let op dat u punten schrijft als een bedrag decimalen heeft. Getallen met komma's herkent Excel niet als bedrag.
  • Boven de groep 'Getal' ziet u het pictogram 'Financiële getalnotatie' Excel 2019 - Financiele Getalnotatie. Standaard staat deze notatie ingesteld op euro's. Met het pijltje naast het pictogram kunt u andere valuta selecteren. Klik op het pictogram en het bedrag krijgt een euroteken.
  • Standaard zet Excel twee decimalen achter een bedrag. U kunt dit zelf aanpassen met de pictogrammen Excel 2019 - Meer decimalen'Meer decimalen' en 29-03-2019 Excel Pictogram - Minder decimalen'Minder decimalen'.

Datumnotatie

U kunt ook getallen als datum laten weergeven. Dat is handig als u bijvoorbeeld de meterstanden bijhoudt en graag de data van de opnames wilt gebruiken. Of als u een administratie bijhoudt en de data van uitgaven wilt noteren. Als u een datum intypt, zoals 01-10-2020 en op Enter drukt, wordt het getal doorgaans meteen goed weergegeven. Toch kunt u het nog verder aanpassen als u wilt. Dit doet u op de volgende manier:

  • Selecteer de cel met de datum erin.
  • Klik op het tabblad Start.
  • Klik in de groep 'Getal' op het pijltje naast 'Datum'. Als Excel de datum niet als zodanig herkent staat hier 'Standaard'.
  • Er opent een menu.
  • U ziet verschillende mogelijkheden. Kies voor 'Korte datumnotatie' of 'Lange datumnotatie'. Als u op een van deze mogelijkheden klikt, wordt het meteen aangepast.

Een tabel maken

Om op een praktische manier te laten zien hoe u gemakkelijk cellen opmaakt en eenvoudige berekeningen uitvoert, maken we een kleine tabel. Zo'n tabel kunt u zelf ook maken voor uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld uw maandelijkse vaste lasten. Typ in cel A1 Vaste lasten.

Laat eronder een cel leeg en typ in A3, A4 enzovoort Huur, Gas/stroom, Water, Boodschappen. Helemaal daaronder tikt u 'Totaal'. In de cellen B2, C2 en verder naar rechts typt u de maanden van het jaar. Maak de kolommen zo nodig wat breder om de woorden goed te kunnen zien.

Cellen samenvoegen in Excel

De tabel begint al ergens op te lijken. Het zou mooi zijn als de cel met 'Vaste lasten' in de hele breedte van de tabel zou komen staan. Dat kan door cellen samen te voegen.

  • Selecteer daarvoor de cellen A1 tot en met M1. Klik in vakje A1 > druk de Shift-knop in > klik in vakje M1.
  • In het tabblad 'Start' staat de groep 'Uitlijning'.
  • Klik op Samenvoegen en centreren.
    161215_formules
  • De cellen worden één geheel met de tekst in het midden (zie afbeelding hierboven)
  • Als u alleen cellen wilt samenvoegen zonder centreren, klik dan op het driehoekje rechts van deze optie. Klik op Cellen samenvoegen.

Cellen een kleurtje geven

Met verschillende kleuren is de tabel wat overzichtelijker. Zo kunt u cellen een mooie kleur geven:

  • Selecteer cel A1.
  • Klik in tabblad 'Start bij' de groep 'Cellen' op Opmaak.
  • Klik onderaan in het uitklapmenu op Cellen opmaken.
  • Het venster genaamd 'Celeigenschappen' of Çellen opmaken' verschijnt.
  • Selecteer dan het tabblad 'Opvulling'.
  • Kies een opvulkleur, bijvoorbeeld geel. Het vak Voorbeeld toont de kleur.
  • Klik op OK. De cel is nu geel.

We maken de linkerkant op dezelfde manier groen, net als de maanden. De rij met de toekomstige totaalbedragen maken we oranje. Zo ontstaat er langzaam een mooie tabel.

211015_Celeigenschappen

Meer opmaak

In de stap hiervoor opende u het venster ‘Celeigenschappen’ Daar vindt u niet alleen het tabblad ‘Opvulling’ voor gekleurde cellen, maar nog veel meer mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens op het tabblad ‘Rand’ om een of meerdere cellen te voorzien van een zichtbare rand. Of kies een andere letter op het blad ‘Lettertype’. De mogelijkheden om cellen naar uw eigen zin vorm te geven zijn erg groot!

Rekenen met Excel

Nu gaan we rekenen. In de tabel vullen we de bedragen van onze vaste lasten in voor de maand januari, in dit voorbeeld 500, 100, 50, 250. Excel kan deze bedragen voor u optellen. In dit voorbeeld is dat niet zo’n moeilijke berekening maar als u het principe begrijpt, kunt u ook ingewikkelder berekeningen uitvoeren.

Een eenvoudige formule

Selecteer de cel B7, waarin de uitkomst van de som moet staan. Boven de cellen staat een lege witte balk met links daarvan 'Fx'. Dat is de formulebalk, waar u formules kunt selecteren voor berekeningen.

  • Klik op Fx. Het venster 'Functie invoegen' verschijnt.
  • Klik in het deelvenster op Som. Dat is de formule voor eenvoudige berekeningen.
  • Klik dan op OK.

Er verschijnt een nieuw venster. Daarin staat 'B3:B6'. Dat betekent niet 'B3 gedeeld door B6', maar 'de som van B3 tot en met B6'. Dat is precies de som die we willen weten! Klik op OK. In de cel B7 staat nu het antwoord op de berekening.

Kop 2,2

Effectief aan de slag met Microsoft Excel

Ik wil mijn Excel-vaardigheden versterken

In steeds meer functies is een goede dosis Excel-vaardigheden nuttig. Excel is het bekendste spreadsheetprogramma ter wereld en bestaat al sinds 1985. Waar je ook komt te werken overal wordt gebruik gemaakt van Excel. Daar waar het oorspronkelijk bedoeld is als rekenprogramma, wordt het door bedrijven veelvuldig gebruikt om grafieken in te maken of om adresgegevens bij te houden. Excel is dus een onmisbaar hulpmiddel en mensen die goed met het programma overweg kunnen zijn vaak schaars. Een investering in het vergroten van je kennis over Excel is dan ook vooral een lange termijn investering in jezelf.

De basics

Tips and Tricks

  • Het arrangement Ondernemen(d) 2A PodStu B4L1: SNEL IN EXCEL is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MJC van Iersel
    Laatst gewijzigd
    2021-04-20 11:53:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De basishandelingen om wegwijs te worden in Excel
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    De basics
    https://www.seniorweb.nl/artikel/excel-opmaak-en-formules
    Link
    Tips and Tricks
    https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-use-excel-tips
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.