Op deze wikiwijspagina vind je lesmateriaal over warmte en lucht. Onder leerdoelen vind je de te behalen leerdoelen bij dit onderdeel. Onder het kopje theorie wordt ingegaan op:
wat is lucht?
wat is warmte?
de afgifte van warmte
warmteopwekking
wat is ventilatie?
duurzame energie
Vervolgens vind je verwerkingsopdrachten om te kijken of je de beschreven theorie begrijpt en de leerdoelen voldoende beheerst.
Veel plezier met het bekijken van deze wikiwijspagina!
Leerdoelen
Aan het eind van deze les weten de leerlingen:
De samenstelling van lucht
Op welke manier warmte zich kan verplaatsen;
Tenminste drie soorten duurzame energie;
Aan het eind van deze les hebben de leerling kennis opgedaan over:
Lucht
Warmte
Ventilatie
Duurzame energie
Wat is ventilatie eigenlijk?
Ventilatie betekent: “luchtverversing”
Ventilatie in de vorm zoals wij deze kennen, kan het beste omschreven worden als:
“Het min of meer continue vervangen van de vervuilde (binnen)lucht door schone(re) (buiten)lucht”
De belangrijkste reden om de ventileren is om de luchtkwaliteit positief te beïnvloeden. Iedereen heeft dan ook wel eens geventileerd of is hier indirect mee in aanraking gekomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn; een raam openzetten (spuien van lucht), ventileren via raamroosters of ventilatoren.
Ventileren
Belangrijk voor uw gezondheid
Elke dag komt er ongeveer 10 liter vocht bij in de lucht van ons huis. Vaak in de vorm van stoom. Door te douchen, te koken of te wassen, bijvoorbeeld.
Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. Bovendien versterkt het allergieën en luchtwegproblemen. Met goede ventilatie wordt er meer vocht afgevoerd en houdt u uw huis gezond.
Goed voor de portemonnee
In een goed geventileerd huis verbruikt u minder energie. Frisse, droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Er hoeft dus minder hard te stoken om uw huis aangenaam te maken en dat scheelt op de energierekening.
Ook bij nieuwbouw ventileren
Sinds 1984 zijn ventilatiesystemen verplicht in nieuwbouwwoningen. Dat komt omdat deze woningen zo goed geïsoleerd zijn, dat een raam open doen niet genoeg is om de lucht te verversen. Is uw woning van na 1984? Laat dan zeker uw ventilatiesysteem goed onderhouden Zo zorgt u voor voldoende frisse lucht in huis.
Hoe werkt ventilatie?
Hoe werkt ventilatie?
Ventilatie kan op een natuurlijke manier worden gereguleerd. De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht wordt dan veroorzaakt door temperatuur- en drukverschillen. Hoe groter deze verschillen, hoe meer lucht er wordt ververst. Het nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het gepaard gaat met tocht en koude lucht in huis, met name in de winter. Hierdoor ventileren mensen vaak minder dan zou moeten.
Vroeger kwam frisse ook via kieren en gaten de huizen binnen. Omdat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, krijgen nieuwe woningen mechanische ventilatie. Bij deze gemotoriseerde systemen wordt vervuilde lucht afgevoerd met een gemotoriseerd systeem. Afhankelijk van het systeem wordt frisse lucht aangevoerd via luchtkanalen of luchtroosters in de gevel en ramen.
Welke systemen zijn er?
Systeem A
Systeem A:
Dit is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is.
De aanvoer van verse lucht gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters zijn manueel aan te passen.
Vervuilde lucht wordt afgevoerd via een verticale schacht in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).
Voordelen
Nadelen
Goedkoop
Makkelijk te installeren
Weinig onderhoud
Minst energiezuinig
Beperkt regelbaar
Niet alle systemen zijn akoestisch isolerend
Systeem B
Systeem B
Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd mogelijk wegens teveel omgevingslawaai, kamers zonder ramen of omdat de te verluchten ruimte zit ingesloten in een appartementsgebouw. Dan is de mechanische aanvoer van verse lucht een optie. Daarbij wordt een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht via een ventilator doorheen de woning gestuwd.
Voordelen
Nadelen
Gecontroleerde aanvoer van verse lucht
Interessante oplossing in lawaaierige omgeving
Keuze qua plaats van de luchttoevoer
Energieverbruik van de ventilatoren
Systeem C
Systeem C
Systeem C:
Natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer
Indien u uw woning al grondig hebt gerenoveerd, is een natuurlijke luchtafvoer niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u een ventilatiesysteem met mechanische luchtafvoer plaatsen. De vochtige en vervuilde lucht wordt dan aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer.
Bij het klassieke 'C'-systeem gebeurt de luchtaanzuiging continu. Het 'C+'systeem is zelfregelend en ververst de lucht op basis van het vocht- of CO2-gehalte.
Voordelen
Nadelen
Betere ventilatie dan systeem A
Keuze in de plaatsing van de luchtafvoer
Duurder dan systeem A
Energieverbruik van de ventilator
Systeem D
Systeem D
Systeem D mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer
Dit systeem is van begin tot einde volledig automatisch gestuurd omdat zowel aan- als afvoer van de lucht via ventilatoren gebeurt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verspreidt deze lucht langs ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen.
Ook hier kan de ventilatie vraaggestuurd gebeuren met behulp van sensoren (vocht, CO2).
Voordelen
Nadelen
Mogelijkheid tot warmteterugwinning uit afgevoerde lucht (met behulp van een warmtewisselaar)
De luchtstromen zijn in balans
Filters zuiveren de lucht (stof, pollen)
Keuze in de plaatsing van de luchttoevoer en
-afvoer
Energieverbruik van de ventilatoren
Vraagt meer onderhoud dan de andere systemen
Mogelijke geluidshinder
Ventilatie en Corona
Luchtverversing tegen corona
In de strijd tegen corona horen we steeds vaker de term aerosolen voorbijkomen. Aanvankelijk werd gedacht dat alleen de grote druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen en spreken zorgen voor besmetting. Deze grote druppels vallen snel en binnen 1,5 meter op de grond.
Aerosolen zijn hele kleine druppeltjes die erg lang in de lucht kunnen blijven hangen, zeker als een ruimte slecht geventileerd is. De rol van aerosolen bij het overbrengen van het coronavirus is inmiddels door experts en adviesorganen bevestigd. Aerosolen verspreiden zich door hoesten en niezen maar ook door praten en zingen.
Het belang van goede ventilatie in publieke ruimtes wordt met klem onderstreept. Als het gaat om de strijd tegen corona is 1,5 meter afstand alleen niet genoeg. Goede luchtverversing in gebouwen is minstens zo belangrijk.
Ventilatie en renovatie
Waarom ventileren in een gerenoveerde woning
Het gebeurt steeds vaker dat mensen grondig renoveren met aandacht voor isolatie en luchtdichtheid zonder te denken aan voldoende verluchting. Dit heeft als gevolg dat de luchtkwaliteit bijzonder slecht is tijdens de winter wanneer ramen en deuren gesloten zijn. Kortademigheid, vuile geurtjes en zuurstofgebrek in de slaapkamers zijn hierbij de belangrijkste symptomen.
Een bijkomend probleem is dat zonder ventileren het vocht de woning veel minder snel kan verlaten. Hierdoor gaat het vocht zicht opstapelen en condenseren op de koudste punten in huis. Deze zijn vaak terug te vinden aan de buitenmuren waar sprake is van koude bruggen. Hierdoor kunnen er schimmelvlekken ontstaan op de muur wat slecht is voor de gezondheid en je pas gerenoveerde woning ook schade kan aanbrengen.
Het kiezen tussen een systeem C of D zal vooral afhangen van de beschikbare ruimte. Hoewel een systeem C op het eerste zicht goedkoper uitkomt zal je bij het uitrekenen van de extra kosten voor de ventilatieroosters vaak op hetzelfde prijsniveau uitkomen van balansventilatie.
Duurzame energie
We weten dat het van belang is om zo min mogelijk energie te gebruiken. Dat doen we onderandere door energie besparende maatregelen te nemen. Zoals isoleren van het huis, lage temperatuurverwarmings- en WTW installaties toe te passen. Desondanks is het niet te voorkomen dat we energie verbruiken. Het is daarom van groot belang om goed na te denken over de verschillende manieren die je kunt gebruiken om energie op te wekken.
Duurzame energie is energie die is opgewekt op een milieu vriendelijke manier. Deze energie wordt ook wel groene energie of hernieuwbare energie genoemd.
Volgens deskundigen zullen er in 2030 meer dan 8,3 miljard mensen rondlopen op aarde. Daarom wordt duurzame energie steeds noodzakelijker om onze aarde leefbaar te houden voor de komende generaties.
Omdat duurzame energie dus steeds belangrijker aan het worden is voor onze maatschappij, zijn er steeds meer manieren ontwikkeld om op een duurzame manier energie op te wekken.
De meest gebruikte vormen van duurzame energie zijn:
waterkracht (energie die wordt opgewekt doormiddel van water)
windenergie (energie die wordt opgewekt doormiddel van wind)
biomassa (energie waarbij plantaardig en dierlijk (rest)materiaal wordt gebruikt
zonne-energie (energie die wordt opgewekt door de zon)
Het arrangement Ventilatie is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Bert van Boxtel
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-05-23 01:38:02
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Verwerkingstoets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.