Ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen

Hoe werkt het?

Hoe werkt deze Wikiwijsles?

Stapje voor stapje neemt deze wikiwijsles jou mee door de leerstof over ventilatiesystemen. Aan de linkerzijde van deze pagina zie je een menubalk. In deze menubalk kun je verschillende onderwerpen over lucht en ventilatie vinden. Door op de menubalk te klikken kun je de inhoud van de leerstof bekijken. Elk theoriedeel wordt je gecontroleerd met twee interactieve vragen. Dit om te checken of je de lesstof begrepen hebt. Op het einde krijg je een eindtoets met 15 vragen over de gehele lesstof. Daarnaast is er ook een praktijkopdracht die je thuis moet uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

Wat gaan je leren?

Aan het einde van deze les:

  1. weet je wat ventileren is,
  2. kun je uitleggen waarom je een huis moet ventileren,
  3. kun je uitleggen op welke manieren je een huis kunt ventileren,
  4. kun je de verschillende ventilatiesystemen benoemen en in het kort de werking uitleggen,
  5. kun je uitleggen wat de voordelen zijn van het isoleren van een woning,
  6. kun je uitleggen wat het verschill is tussen ventileren en ontluchten.

Wat ga je deze les doen?

Ventilatie zorgt voor schone lucht in huis en dat is super belangrijk voor je gezondheid. In deze les ga je kennismaken met de verschillende soorten ventilatiesystemen. Ook het verschil tussen luchten en ventileren komt in deze les aan bod. Daarnaast worden de gevolgen van verduurzaming ten aanzien van ventilatie toegelicht.

Waarom ventileren?

Het is erg belangrijk om je huis goed te ventileren. Omdat er in woonhuis geleefd wordt ontstaat er vervuilde lucht. Je staat er misschien niet bij stil, maar dat ontstaat al bij koken, douchen, zweten en zelfs ademen. Bij mensen die hun huis niet goed ventileren, kunnen verschillende problemen ontstaan. Van een muffe lucht tot hele erge gevallen zoals het schimmels en zelfs bacteriën.

Om fijn en gezond te leven heeft een mens verse lucht nodig. Als een woning onvoldoende verse lucht aanlevert zal je dus steeds opnieuw dezelfde vuile lucht inademen. Door te ventileren wordt deze vochtige en vervuilde lucht uit de woning afgevoerd. Een goede ventilatie zorgt voor dus een beter binnenklimaat. Het voorkomt vocht- en schimmelplekken en onaangename "luchtjes" worden afgevoerd.

 

Soorten ventilatiesystemen

Voor het ventileren van een woning zijn er 4 verschillende vormen van ventilatie. Van natuurlijke verluchting tot volledig mechanisch gestuurd ventilatie. De verschillende systemen worden hierna een voor een verder toegelicht.

 

Systeem A

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Dat komt omdat er geen motor wordt gebruikt om dit systeem te laten werken. Zowel de instroom als afvoer van lucht gebeurt op een natuurlijke manier. De meeste huizen in Nederland maken gebruik van ventilatiesysteem A. In een huis met dit systeem stroomt de schone, droge lucht binnen via raamroosters en kieren. Vervolgens verlaat de vuile, vochtige lucht het huis via hoger gelegen raamroosters en andere openingen. Dit werkt goed, omdat deze vorm van ventilatie is gebaseerd op het natuurkundige principe dat warme lucht opstijgt.

Systeem B

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Bij ventilatietype B wordt schone lucht op een mechanische manier het huis toegevoerd. Deze aanzuiging vindt constant plaats en de hoeveelheid kun je zelf aanpassen. Deze aanzuiging gebeurt via roosters die vaak voorzien zijn van een filter. Zo worden schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten het huis gehouden. De afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier via ventilatieroosters en andere openingen in huis.

 

Systeem C

Ventilatiesysteem C is ook een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type  gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier het huis in.

Er wordt dus een systeem met een motor gebruikt om de vervuilde, vochtige lucht af te zuigen en via een buizenstelsel naar buiten te leiden. Deze vervuilde lucht wordt afgezogen uit natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Zo wordt er plaatsgemaakt voor schone en droge lucht. Deze schone lucht kan via ventilatieroosters en ramen in droge ruimtes, zoals de slaapkamer, naar binnen stromen.

 

Systeem D

Ventilatiesysteem D is geheel mechanisch. Dat wil zeggen dat zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor. De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Ventilatiesysteem D zorgt echter niet alleen voor een leefruimte met schone lucht, maar ook voor warmtebehoud in je woning. Het systeem gebruikt de warmte van afgezogen lucht om frisse lucht van buiten voor te verwarmen en vervolgens naar binnen te blazen.

Ventilatiesysteem D wordt ook wel een WTW unit of balansventilatie genoemd.

Luchtverplaatsing

Verse lucht komt de woning binnen via roosters of open ramen en gaat ook naar buiten via roosters en open ramen. Doorstroming van lucht in de woning gebeurt door openingen of rooster onder de deur. Dat gebeurt op natuurlijke wijze, door schoorsteenwerking en door wind die tegen de gevel blaast. Hierdoor ontstaat een luchtstroom door de woning die zorgt voor frisse lucht.

 

 

Ventileren vs luchten

Verschil tussen verluchten en ventileren

We luchten veel, maar we ventileren te weinig. Maar wat is dan het verschil tussen luchten en ventileren?

Wat is luchten?

Luchten betekent dat je ramen of deuren openzet, zodat vrijwel alle lucht in de ruimte wordt ververst. Dit is natuurlijk een zeer goede zaak. Je merkt meteen dat er lekker schone lucht binnenkomt.

Zodra je de ramen en deuren weer sluit, neemt dit effect echter in snel tempo af. En aangezien we de ramen en deuren maar een klein deel van de dag openhouden, zeker in de winter, betekent dit dat er het grootste deel van de dag geen schone lucht binnenkomt.

Wat is ventileren dan?

Bij ventileren zorg je ervoor dat de lucht in huis constant, dus 24 uur per dag, wordt ververst.

 

 

 

Duurzame woning vs ventilatie

Duurzame woning

Een gemiddeld gezin produceert iedere dag tussen de 10 en 20 liter vocht. Vocht is schadelijk voor het huis. Door te ventileren wordt het vocht af naar de buitenlucht afgevoerd. De huizen in Nederland worden steeds beter geïsoleerd waardoor we minder energie verbruiken. Dat is natuurlijk goed nieuws voor het milieu en onze portemonnee want we verbruiken minder energie. Maar goed isoleren kan ook voor problemen met de luchtkwaliteit zorgen wanneer we niet voldoende ventileren. In het Bouwbesluit staan de eisen die worden gesteld aan de ventilatievoorziening van een woning.

Isolatie en milieu

In Nederland wordt al langer gestuurd voor het beter isoleren van woningen en gebouwen. Isolatie is namelijk een belangrijke eerste stap op het gebied van energie besparen. Door goed te isoleren blijft de warmte in de winter binnen en is het binnen in de zomer juist weer heerlijk koel. Door teveel te focessen op isolatie kan de kwaliteit van het binnenklimaat in het gevaar komen. Het ventileren van woningen en gebouwen wordt te vaak vergeten. En dat terwijl ventileren belangrijk is voor comfortabel wonen en een goede gezondheid.

Als er niet voldoende geventileerd wordt in een woning, ontstaat een slecht binnenklimaat en een krijg je bacteriën en schimmels. Dat levert gezondheidsklachten op als benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, concentratieverlies en hoofdpijn. Ouderen en kleine kinderen zijn het meeste vatbaar voor deze klachten door hun verminderde afweersystemen. Omdat mensen gemiddeld 85% van hun tijd binnen zijn, waarvan 70% in hun eigen woning, is een fris en gezond binnenmilieu ontzettend belangrijk.

Checklist lesdoelen

Je hebt nu de gehele lesstof over ventilatiesystemen doorgenomen. Aan het begin van de les hadden we enkele doelen beschreven. Ga met de onderstaande checklist na welke lesdoelen je nu  al beheerst.

 

Praktijkopdracht

Je gaat nu een praktijkopdracht maken. Deze opdracht voer je uit aan de woning van je ouders. Denk aan het maken van foto's. De foto's kun je via magister naar je docent sturen.

Eindtoets

Toets: Eindtoets

Start

  • Het arrangement Ventilatiesystemen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Abdel Moussati Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-05-12 02:31:36
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Ventilatiesystemen in en om het huis
    Leerniveau
    VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Instalektro; Installatietechniek;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    duurzaamheid, luchten, luchtverplaatsing, ventilatie, ventilatiesystemen