Toekomstige woning

Toekomstige woning

Verwonderen

Voor iedereen ziet de toekomst er anders uit. Een verschillend beroep, een verschillende woonplaats en ook een verschillend huis. Met behulp van deze webquest gaan jullie je toekomstige huis ontwerpen. Voordat jullie het ontwerp gaan maken gaan jullie onderzoek doen naar jullie toekomstige huis. Waar staat het huis? Van welk materiaal is het gemaakt? Hoe groot is het? Is het vrijstaand huis of een appartement in een flat?

Dit gaan jullie uitzoeken met behulp van deze webquest.

Verkennen

Voor ieder onderzoek heb je een onderzoeksvraag nodig. Voor dit onderzoek is de onderzoeksvraag:

  • Hoe ziet mijn toekomstige huis er uit?

 

Voordat je dit gaat onderzoeken schrijf je de ideeën op die je nu al hebt. Je hoeft geen rekening te houden met geld. Als jij later in een penthouse in New York wilt wonen is dat je eerste idee voor deze opdracht.

Schrijf je ideeën op in het woordweb.

Open bestand Leeg woordweb toekomstige huis

Onderzoek uitvoeren

Je gaat onderzoeken hoe jouw toekomstige huis eruit ziet. Dit ga je doen door naar verschillende aspecten van een huis te kijken. Je leest ieder hoofdstuk en kijkt naar de opties voor jouw toekomstige huis. De opties schrijf je op in je woordweb. De mogelijkheden die je tijdens je onderzoek ontdekt schrijf je met een andere kleur dan de ideeën die je al had. Je maakt nog geen definitieve keuze, deze maak je pas als je je huis daadwerkelijk gaat ontwerpen.

Woningtypen

Er zijn veel verschillende soorten en type huizen. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam wonen veel mensen. Het is hier niet mogelijk om allemaal in een vrijstaand huis met een grote tuin te wonen. Hier wonen veel mensen in een appartement. In een dorp zijn vaak rijtjes huizen te vinden en in de buitengebieden staan vaak vrijstaande huizen.

In wat voor huis zou jij willen wonen? Houd rekening met de plaats waar je wilt wonen en het type woning wat hier bij past. Ga in onderstaande bronnen opzoek naar het huis wat bij jou en je wensen past.

 

Schijf de type woningen die bij jou passen op in je woordweb.

Lijst van woningtypen - Wikipedia
Op deze website is een lijst van alle woningtypen te vinden. Als je op de naam gaat staan komt er meestal een foto van het type woning tevoorschijn.

Woningtypen
Op deze website is ook een lijst gegeven met type woningen, maar hier staan alleen de meest voorkomende soorten woningen op. Op deze website staan er geen afbeeldingen bij, maar wel een duidelijke omschrijving.

 

Tip: Weet je niet hoe een woning type eruit ziet? Ga naar google afbeeldingen en vul de naam van het type woning in. Zo krijg je een beeld bij dit type woning.

Google afbeeldingen
Via deze link kun je een afbeelding opzoeken van het type woning.

Dak

Naast dat er veel verschillende type huizen zijn, zijn er ook veel verschillende soorten daken. Op een vrijstaand huis kunnen veel verschillende vormen daken zitten. Maar een appartement heeft vaak een plat dak, omdat er weer een ander appartement bovenop gebouwd is. Je gaat kijken welke dakvorm past bij het type woning wat je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een woning waarbij je zelf geen dak kunt kiezen omdat je bovenburen hebt? Kijk naar de mogelijkheden voor het dak van het gehele gebouw.

 

Schrijf de mogelijkheden voor jouw type woning op in je woordweb.

Dakvorm - Wikipedia
Op deze website staan alle vormen van daken die voor komen. Bij iedere vorm is een voorbeeld getekend.

 

Als je de dakvorm hebt gekozen is het belangrijk om naar de dakbekleding te kijken. Dakpannen zien er heel anders uit dan riet, maar er zijn nog veel meer opties! Kijk ook naar de mogelijkheden van de soorten dakbedekking. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een plat dak met riet te bedekken.

Ga opzoek naar de dakbekleding die bij jou wensen past en schrijf dit op in je woordweb.

Soorten dakbedekking
Scroll eerst een stukje naar beneden. Hier staan de verschillende soorten dakbedekking met uitleg en een afbeelding.

Soorten dakbedekking en eisen hiervoor
Op deze website kun je lezen welke dakbedekkingen er zijn en op wat voor daken welk soort dakbedekking kan. Zo is het niet mogelijk om een plat dak met riet te bedekken.

Muren

Er zijn veel verschillende muren. Hoge, lage, rechte en ronde muren. Het bestaat allemaal. Hier ga je onderzoeken wat voor muren jouw toekomstige huis krijgt.

 

Schrijf de mogelijke muren op voor jouw huis op in je woordweb.

Soorten muren
Op deze website word duidelijk uitgelegd welke soorten muren er zijn en wanneer je deze gebruikt.

Glazen ruiten

Ieder huis heeft ruiten. Er komt licht door naar binnen en je kunt naar buiten kijken. Maar aan welke kant moeten die ruiten? En wat wat voor glas moet er in deze ruiten? Daar kom je achter met behulp van onderstaande bronnen.

 

Schrijft de informatie die je kan gebruiken voor je toekomstige huis op in je woordweb.

Plaats van ramen in woning
Op deze website kun je lezen aan welke kant van het huis je het beste je ramen kunt plaatsen in verband met de warmte.

Afmetingen woning

Naast het type woning, de muren, het dak en de ruiten is het handig om te weten hoe groot de woning ongeveer moet zijn. Dit ga je uitzoeken met behulp van funda.nl. Dit is een website waar huizen op staan die te koop zijn. Bij al deze huizen is een plattegrond toegevoegd. Op deze plattegrond staat hoe groot de huizen zijn. Deze informatie kun je gebruiken bij het ontwerpen van je huis. Je gaat opzoek naar de type woning die je hebt gekozen en de plaats waarin je wilt wonen. Dit doe je door via onderstaande link opzoek te gaan naar huizen in de woonplaats waar jij later wilt wonen. Binnen deze woonplaats en/of omgeving, ga je opzoek naar het type huis wat jij hebt uitgekozen. In onderstaande bronnen staat een voorbeeld van een huis in Dwingeloo of een apppartement in Amsterdam. Via de algemene website van Funda kun je zoeken op alle plaatsnamen.

De hoogtes van woningen verschillen ook enorm. Een vrijstaand huis is hoger dan een chalet, maar veel lager dan een flat met acht verdiepingen. Hoe hoog een woning ongeveer is kun je vinden in de onderste twee bronnen.

 

Noteer de afmetingen van de type huizen die mogelijk zijn voor jouw toekomstige huis in je woordweb. Denk ook om de hoogte.

Funda - Appartement Amsterdam

Funda - Vrijstaand huis Dwingeloo

Funda - Startpagina
Via deze link kun je zelf opzoek gaan naar woningen.

Nokhoogte en goothoogte

Plafondhoogte

Concepten uitwerken en selecteren

Je hebt nu alle stappen van het onderzoek doorlopen. Nu is het tijd om keuzes te maken voor jouw toekomstige huis. Denk goed na welke onderdelen bij elkaar passen.

 

Zet een rondje om de onderdelen van je woordweb die je gaat gebruiken voor je ontwerp. 

Prototype maken

Nu je alle onderdelen heb onderzocht en gekozen is het tijd om je toekomstige woning te ontwerpen. Je gaat jouw toekomstige woning tekenen op een a4 papiertje en je werkt met potlood. Probeer dit in perspectief te doen. Op deze manier krijg je diepte in je tekening en wordt het realistischer. Denk ook om de afmetingen van het huis en hoe je dit tekent. Hierbij kun je werken met een schaal. Begin met het maken van een schets en werk deze stap voor stap uit. Kijk goed hoe je de gevonden informatie verwerkt in je tekening. Denk aan de verschillende technieken en kleuren om materialen duidelijk te maken. Een rieten dak kun je bijvoorbeeld heel mooi tekenen met lichtbruine kleur en door allemaal korte streepjes te maken.

 

Heb je gekozen voor een appartement? Maak dan een ontwerp voor de gehele flat.

 

 

Maak een tekening van jouw toekomstige woning.

Testen en optimaliseren

Als je het prototype af hebt is het belangrijk om te kijken of het aan alle eisen voldoet en of je misschien iets aan moet passen. Dat ga je in deze stap doen.

 

Eisen:

  • Woningtype is duidelijk zichtbaar
  • Dakvorm en dakbedekking is duidelijk zichtbaar
  • Er is duidelijk van welk materiaal de muren zijn gemaakt
  • De ruiten zijn duidelijk weergegeven
  • De woning is in verhouding getekend en er is rekening gehouden met realistische afmetingen.

 

Controleer of je ontwerp aan alle eisen voldoet en pas aan waar nodig.

 

Ben je helemaal klaar? Laat het de leerkracht zien!

 

 

Presenteren

Je ontwerp is nu helemaal klaar. Jouw toekomstige woning staat op papier en voldoet aan alle eisen. Nu ben je op het punt gekomen waarbij je het ontwerp gaat presenteren aan de klas. Dit doe je door aan de klas te vertellen wat je hebt getekend en hoe je aan de eisen van het ontwerp hebt voldaan. Dit vertel je in maximaal 2 minuten.

 

Bereid een korte presentatie voor.