Itslearning: Basis Knoppen navigatie

Itslearning: Basis Knoppen navigatie

Inleiding

In deze wiki wordt de basis uitgelegd van het werken met Itslearning.

Itslearning is een elektronische leeromgeving (ELO).

Docenten van Noorderpoort kunnen een vak laten aanmaken door een team- of schoolbeheerder. De beheerders zorgen ervoor dat de docenten en studenten toegang krijgen tot de ELO.

Mogelijkheden van de docent

Docenten hebben verschillende mogelijkheden om het onderwijs vorm te geven binnen Itslearning. Zij kunnen bijvoorbeeld informatiebronnen plaatsen of verschillende soorten activiteiten voor de studenten klaarzetten.

Door de verschillende instellingen en het kunnen toekennen van rechten aan een bijvoorbeeld een opdracht, kan een docent differentiëren in het onderwijsaanbod voor studenten. Zo kunnen studenten die extra aandacht nodig hebben of studenten die een andere leerstijl hebben apart worden bediend.

Mogelijkheden van de student

Een student kan/moet opdrachten maken die een docent opgeeft om te maken. Een student kan niet zelf uit een vak stappen, maar kan wel uit een project gaan wanneer hij dit wil. Studenten kunnen berichten sturen naar de docent om vragen te stellen over bijvoorbeeld projecten. Op Itslearning kunnen zij links, testjes en notities van de docent vinden en die bekijken.

 

 

 

Leerdoelen

  • Docent kan inloggen in Itslearning
  • Docent kan het verschil uitleggen ten aanzien van het gebruik van het Overzicht, de Planner en de Bronnen
  • Docent kan aangeven welke functionaliteiten er aanwezig zijn op het Overzicht
  • Docent weet hoe hij makkelijk in de Planner kan navigeren
  • De docent kan de Planner weergeven in tabel of lijst
  • Docent weet hoe hij een onderwerp en een plan kan aanmaken in de Planner
  • De docent kan aangeven op welke wijze de datum van een plan kan worden ingezet op het overzicht
  • De docent kan een opdracht klaarzetten voor de student en de opties instellen van de opdracht
  • Docent kan een gemaakte opdracht nakijken en de resultaten terugvinden in de Status en follow-up
  • Docent kan benoemen wanneer een opdracht wel of niet zichtbaar is voor een student
  • De docent kan in beeld brengen wat de student kan zien in itslearning en wat de docent ziet
  • De docent weet welke gegevens hij moet aanleveren bij de teambeheerder of schoolbeheerder om een vak te laten aanmaken

 

Manier van werken

Wanneer je het onderwijs in een ELO omgeving gaat plaatsen is het belangrijk dat de docent zich realiseert dat de werkwijze van de docent een andere is dan die van de student.

In Itslearning wordt er gewerkt met:

  • Overzicht
  • Planner
  • Bronnen
  • Staus en Followup
  • 360 rapporten

Advies werkwijze:

Student werkt met Overzicht en planner. De bronnen zijn niet zichtbaar voor de student.

Docent werkt in bronnen en zorgt ervoor dat de informatie uit de bronnen klaar worden gezet in de planner. De meest actuele activiteiten maakt de docent zichtbaar in het overzicht.

 

Inloggen Itslearning

Hieronder wordt uitgelegd hoe je als docent van Noorderpoort naar de ELO omgeving van Itslearning kunt gaan.

Stap 1 Ga naar de Apps op de Noorderportal. Als Itslearning nog niet is toegevoegd aan je Apps klik dan op het tandwieltje rechtboven de Apps en voeg het tegeltje van Itslearning toe aan je Apps.

 

Stap 2 Als je op de App hebt geklikt opent zich het volgende veld, zie afbeelding hiernaast. Kies 'aanmelden met uw docenten en leerlingen account'. Dit zijn dezelfde inlog gegevens die je gebruikt voor de Noorderportal.

 

Stap 3

Nadat je bent ingelogd kom je automatisch op de startpagina van Itslearning. Daar tref je een overzicht van alle vakken waar jij als docent of student aan bent toegevoegd.

 

Iedere (nieuwe) docent van Noorderpoort is toegevoegd als student aan de vakken:

  • E-training docent Itslearning
  • E-learning IBP

Let op!

Om in Itslearning te kunnen werken moet jouw schoolbeheerder een vak voor je aanmaken en de studenten toevoegen.

Wat moet de schoolbeheerder van je weten:

  • Je naam
  • Onder welke naam moet de schoolbeheerder een vak in Itslearning voor jou aanmaken?
  • Welke studenten (klascodes) moeten toegang tot dit vak krijgen.

Zodra je een bericht van de schoolbeheerder krijgt dat het vak is aangemaakt, kun je aan de slag.

 

 

 

 

 

Indeling vak

 

Overzicht Bevat recente updates, mededelingen, taken of follow-up taken. Daarnaast kunnen 'de plannen van de dag/ week/ maand' getoond worden als de docent hiervoor kiest.
Planner

De plek waar het onderwijs overzichtelijk kan worden neergezet.

Er bestaan verschillende manieren. Een interessante training die je kunt volgen via de Noorderpoort academie (NPA) is 'Itslearning: Hoe bouw ik een vak op?'

Bronnen

Dit is de 'archiefkast' van het vak. Hier komen automatisch de 'bronnen en activiteiten' terecht die vanuit de planner kunnen worden toegevoegd door de docent.

Een docent kan er ook voor kiezen om bij de bronnen zelf de 'bronnen en activiteiten' te maken. Hij zal er dan alleen voor moeten zorgen dat deze weer geplaatst worden in de planner.

Praktijk: Docenten laten regelmatig studenten werken vanuit de bronnen. De student werkt dan met een mappenstructuur die door de docent daar is neergezet.

Advies: Het is handiger voor studenten om te werken vanuit het tablad 'Overzicht'. De student hoeft dan niet een bron of activiteit op te zoeken in de mappenstructuur. Hij kan direct zien wat hij moet doen voor het vak en in zijn lijst met taken wordt aangegeven wanneer er een deadline is.

Status en Follow-up

Bevatten de resultaten die een student heeft behaald binnen het vak.

De docent moet wel bij de opdrachten/ toetsen enz. aangeven dat de opdracht/ toets moet worden opgenomen in de status en followup. (Zie ook 'Opdracht maken')

360 graden Op dit tabblad kun je als docent verschillende dingen zien. Bijvoorbeeld heeft de student de opdracht gehaald, bekeken en de voortgang binnen het vak.
Meer

Dit tabblad wordt beheerd door de teambeheerder en de schoolbeheerder. Vanuit beheer worden de docent verzocht dit tabblad niet te begruiken.

Nadrukkelijk verzoek vanuit beheer Noorderpoort: 'Willen docenten niet handmatig studenten toevoegen aan een vak. Als een student ontbreekt in een vak graag melden bij de team- of schoolbeheerder'.

 

Tip werken met een vak

Om te voorkomen dat de ELO omgeving alleen gebruikt wordt als één grote inlevermap is het verstandig om van te voren na te denken over de wijze waarop het vak kan worden opgebouwd.

Praktijk: Docenten kiezen binnen hun eigen vak een structuur. Als er binnen het docententeam van de opleiding geen afspraken worden gemaakt over de structuur, is de kans groot dat de student bij elk vak, binnen dezelfde opleiding, een andere structuur krijgt voorgeschoteld. Dit wordt door studenten niet altijd gewaardeerd.

Advies: Overleg binnen je team welke structuur het beste past binnen jullie opleiding en bij de studenten.

 

 

Tabblad Overzicht

Wat ziet een docent?

Wat ziet een docent?

Deze tijdinstelling is door de docent gemaakt in het plan. Deze ingevoerde tijd bepaalt hoelang een plan zichtbaar is op het overzicht. Daarover  meer uitleg bij het 'Tabblad Planner'.

 

Als je hier klikt krijg je in beeld welke activiteiten en bronnen er klaar zijn gezet door jou in dit plan. Het plan heet hier 'Proefexamens'.

 

Hier zie je een overzicht van het ingeleverde werk van studenten. Achter elk item staat een cijfer. Dit cijfer geeft aan hoeveel studenten het hebben ingeleverd. Wanneer je op het item klikt kom je direct bij de opdracht/toets/taak enz. en kun je aan de slag.

 

 

Wat ziet een student?

De weergave voor de student is net even iets anders dan die van de docent.

Op het overzicht van de student staat als het goed is de lesstof gepresenteerd die op dat moment wordt gegeven.

Het verschil met de weergave van de docent is dat de student een startknop heeft in het Plan dat actief is op het tabblad Overzicht.

Wanneer de student hierop klikt doorloopt hij de Bronnen en Activiteiten die de docent in het Plan heeft klaargezet.

 

Bij de taken ziet de student welke opdrachten hij moet maken voor het vak. De deadline wordt alleen zichtbaar als de docent deze aan de activiteit toevoegt.

Onderaan het plan staat de knop meerweergeven. Als de student daarop klikt komen de Bronnen en Activiteiten in beeld die zijn gekoppeld aan het Plan.

 

Naast de taken is dit de tweede mogelijkheid voor de student om vanuit het tabblad overzicht naar de opdrachten te gaan.

De docent kan hier direct communiceren met de studenten. Let op! Je communiceert hier met alle studenten die gekoppeld zijn aan dit vak.

 

Tabblad Planner

Het Onderwerp

In een Planner kun je verschillende Onderwerpen aanmaken waarin het onderwijs kan worden weggezet. Hieronder volgt een uitleg wat je kunt met een aantal knoppen.

 

Een plan toevoegen

 

 

 

 

Een plan bewerken

Bronnen & Activiteiten

Als je nij 'Bronnen & Activiteiten' klikt op 'Toevoegen' opent zich het onderstaande veld:

 

Kies dan 'Alles weergeven'. Er opent zich dan een overzicht van alle bronnen en activiteiten die je kunt toevoegen.

In het volgende hoofdstuk wordt uitgelegd hoe je een opdracht kunt aanmaken.

 

Opdracht aanmaken

Opdracht terugvinden

Je kunt de gemaakte opdrachten op verschillende manieren bereiken:

Via tabblad 'Start' kies 'Follow-uptaken
Via Follow-uptaken in tabblad 'Overzicht'
Via de opdracht die in de 'Planner' staat.

 

Opdracht nakijken

 

 

Als je op bij Follow-uptaken op de opdracht klikt, opent zich een overzicht met studenten die de opdracht hebben ingeleverd of niet.
Je klikt dan op 'Ingeleverd'. Het ingeleverde werk toont zich dan

Let op! Standaard staat de beoordeling op 'Voltooid'. Dit moet je aanpassen als je bij 'Beoordeling' een negatieve keuze hebt gemaakt. Doe je dat niet dan weet de student niet dat het 'Onvolledig' is.

 

Je kunt naast de feedback nog een bestand toevoegen aan de beoordeling. Je kunt er ook voor kiezen om de feedback in te spreken.

 

Vergeet niet om de beoordeling op te slaan.

 

Voorbeelden structuur Planner

Hieronder tref je 4 voorbeelden van een mogelijke opbouw binnen de Planner. Ook wordt er een overzicht gegeven van de voor- en nadelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden.

 

Tabblad Bronnen

Als je in de 'Planner' lesmateriaal in Bronnen & Activiteiten toevoegt komen deze automatisch bij de bronnen te staan.

Als je in de 'Bronnen' lesmateriaal toevoegt komt dit NIET automatisch in de planner.

Advies: Werk vanuit de planner en zet de Bronnen uit voor de studenten.

 

 

Tabblad Status en Follow-up

In het Tabblad 'Status en Follow-up' kun je een overzicht terugvinden van de gemaakte opdrachten. In een andere training leggen we uit hoe je dit kunt inrichten.

Kies tabblad Status en Follow-up, kies 'Beoordelingsrecord'.

Het rode driehoekje betekent dat de student het te laat heeft ingeleverd.

  • Het arrangement Itslearning: Basis Knoppen navigatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-07-13 09:52:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wiki wordt uitgelegd hoe je in de basis kunt werken met Itslearning
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    inloggen, inrichten planner, opdracht beoordelen, opdracht maken, status en follow-up, wat ziet een docent/ student, werkwijze
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.