Mini-MEP 4 vwo

Mini-MEP 4 vwo

Introductie MEP

MEP staat voor Model European Parliament en is een simulatie voor scholieren van het Europees Parlement. Het wordt jaarlijks gespeeld in alle lidstaten van de EU. Nationale winnaars dringen uiteindelijk door tot de internationale conferentie, die afwisselend in één van de lidstaten wordt gehouden.

Het CCC doet ook dit jaar weer mee aan de Overijsselse voorronde van het MEP. Leerlingen kruipen in de huid van een parlementariër en proberen door middel van debat en resoluties anderen te overtuigen van hun ideeën. Politiek en debat, lobbyen en netwerken: dat is MEP!

 

Vind je debatteren leuk? Dan is het MEP misschien wat voor je. Met deze module kom je daar achter.

Nieuwsgierig naar de website? Klik hier

 

Doelen

Wat kan ik als ik deze module gevolgd heb?

  • Me verplaatsen in de rol van afgevaardigde in het Europees Parlement
  • Bronnenonderzoek doen over mijn onderwerp en daarvan een fact-sheet maken
  • Een visie ontwikkelen op mijn onderwerp en daar plannen en maatregelen aan koppelen
  • Die visie kort samenvatten in een pitch  
  • Lobbyen en debatteren

Studiewijzer

Werkwijze:

In de periode van 12 april - 23 april worden 2 lessen Nederlands en 2 lessen Maatschappijleer (1 per week) ingezet om je te laten werken aan deze mini-MEP.

Je werkt met het aangeleverde materiaal in Wikiwijs.

Vooraf worden Teams aangemaakt waarin je met je groepje kunt werken. Elk groepje krijgt een kanaal toegewezen waarin ook de docent het proces in de gaten kan houden.

Week 12-16 april:

Les 1:

- introductie, uitleg opdracht, indeling in kanalen (groepjes van 4)

- fact-sheet schrijven over het gekozen thema (vanuit de commissie)

Les 2:

- Een visie ontwikkelen en daaraan plannen en maatregelen koppelen

- Pitch voorbereiden, waarin je je visie en plannen uiteenzet.

 

Week 19-23 april

Les 1:

- Pitch houden

Elk groepje geeft 1 iemand het woord. De pitch mag maximaal  één minuut duren. Je mag je pitch ondersteunen met één ppt-slide.

- Lobbyen: je zoekt elkaar op in informele sfeer om steun te verwerven voor jouw plannen. Misschien kun je je plan aanpassen en samen een plan indienen voor de debatronde in de volgende les.

Les 2:

- Debatteren.

- Stemmen (Mentimeter)

 

Na afloop gaan docenten in overleg en geven aan wie zij graag naar MEP Overijssel willen zien gaan.

 

Wanneer welke les? Klik op het rooster hieronder!

 

De commissies

Het Europees Parlement kan onmogelijk in de Algemene Vergadering over alle onderwerpen vergaderen. Daarvoor zijn er gewoonweg te veel parlementariërs. Ook hebben niet alle parlementariërs van alle onderwerpen evenveel verstand. Daarom is het parlement opgedeeld in parlementaire commissies, die de onderwerpen voorbereiden en resoluties maken.  In een resolutie staan de plannen en maatregelen die de commissie wil aanbevelen.

Zo’n parlementaire commissie is natuurlijk nog niet het héle parlement. Daarom worden de plannen en maatregelen óók besproken in de Algemene Vergadering, die meestal éénmaal per maand in Straatsburg (Frankrijk) bijeen komt.

In het MEP ben jij lid van één van de twee parlementaire commissies. Samen met de andere leerlingen in deze commissie maak je fact-sheets, bedenk je plannen en maatregelen en bereid je een pitch voor.

 

Onderwerpen Mini-MEP

1. Commissie Energie

Deze commisie houdt zich bezig met de vraag hoe de EU op een duurzame manier in haar energiebehoefte moet voorzien. Valt het gebruik van kernenergie daar ook onder?

2. Commissie Voedsel

Deze commissie houdt zich bezig met de vraag hoe de EU op een duurzame manier in haar voedselbehoefte moet voorzien. Welk landbouw- en veeteeltbeleid moet gevoerd worden?

Factsheets

Om je goed in te kunnen leven als parlementariër, moet je natuurlijk het nodige weten over het onderwerp van je commissie. Daarom is het handig om fact-sheets te maken van maximaal één A4-tje over:

- Je commissie-onderwerp

- Het huidige beleid van de EU inzake je commissie-onderwerp

 

Voor het vinden van informatie kun je natuurlijk eindeloos surfen op het web, maar misschien zijn er handige websites die overzichtelijk alle informatie aanbieden. Een bijzonder rijke bron is de website Europa-NU van de Universiteit Leiden, met uitgebreide informatie over jouw commisie-onderwerp (beleid en toekomst) en de rol van de verschillende EU-organen (wie doet wat). 

 

Dit zijn maar een paar voorzetjes. Misschien vind je zelf nog wel veel meer informatie die beter is.  Maar bedenk wel: het gaat om bondige informatie die op één fact-sheet moet passen.

Policy Statement en pitch

Je bent nu ingelezen en je hebt de gevonden informatie kort en bondig weergegeven in fact-sheets. De volgende stap is het maken van een policy statement, waarin je in grote lijnen je ideeën uiteenzet over het te voeren beleid. Dat is handig, omdat het je dwingt om een doordacht basisidee te ontwikkelen voor je plannen.

Over je policy statement en over de plannen en maatregelen die je wilt voorstellen hou je een pitch van maximaal één minuut.

Speechen

Tijdens de debatten zul je moeten speechen. Dat is natuurlijk best eng, maar als je je goed voorbereidt, valt het allemaal best wel mee.

Ga naar het Youtubekanaal van het Nederlands Debat Instituut en bestudeer de tips en aanwijzingen die daar gegeven worden. Pas het geleerde toe op je eigen pitch.

Je mede-parlementsleden geven je feedback.

  • Het arrangement Mini-MEP 4 vwo is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ron Dekker Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-08 00:18:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze wiki oefenen leerlingen uit 4 VWO met debat als introductie op het Model European Parliament (MEP)
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    politiek debat eu

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Dekker, Ron. (2021).

    MEP Overijssel

    https://maken.wikiwijs.nl/44633/MEP_Overijssel

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.