Slavernijverleden - vmbo34

Slavernijverleden - vmbo34

Slavernijverleden

Intro

In 2020 zijn meerdere onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat steden als Amsterdam en Rotterdam nauw betrokken waren bij de slavenhandel en slavenarbeid in de 17e en 18e eeuw. De steden verdienden met die betrokkenheid veel geld.

De Nederlandse regering noemde in 2020 het slavernijverleden een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Maar de premier vond het niet nodig om namens de huidige generatie excuses aan te bieden voor iets wat toen is gebeurd.

Ongeveer 55% van Nederlanders vindt ook dat de Nederlandse regering geen excuses hoeft aan te bieden voor de rol van Nederland in de slavernij. Als je kijkt naar wie wel en wie geen excuses wil aanbieden zijn er duidelijke verschillen te zien. Van de mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond bijvoorbeeld vindt rond de 80% dat Nederland wel excuses moet maken.

De stad Amsterdam heeft ondertussen besloten excuses te maken. Dat is gebeurd tijdens Keti Koti op 1 juli 2021, de dat waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

In deze opdracht kijk je naar welke rol het slavernijverleden speelt in het huidige Nederland.
Je vormt jezelf een mening over de vraag of het slavernijverleden nu nog een rol speelt.

Wat kan ik straks?

Aan het eind van de opdracht kun je:

  • de (westerse) slavernij in de periode 1500-1850 beschrijven.

  • de rol van Nederland (WIC) in de slavernij omschrijven.

  • discussiëren over de vraag of de Nederlandse staat haar excuses moet aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden.

 

Wat ga ik doen?

Activiteiten

Aan de slag
Stap Activiteit
Stap 1 Je bestudeert informatie over het slavernijverleden van Nederland.
Stap 2 Je leert wat Ketikoti is en maakt hier een collage over.
Stap 3 Je leest over hoe Rotterdam betrokken was bij de slavernij?
Stap 4 Je bekijkt een video over excuses en vormt je een mening over het belang van excuses voor het slavernijverleden van Nederland.
Afronding
Onderdeel Activiteit
Begrippenlijst Hier vind je begrippen die aansluiten bij deze opdracht.
Eindopdracht Je doet mee aan de discussie over de stelling 'Nederland moet zijn excuses maken voor het slavernijverleden'.
Terugkijken Terugkijken op de opdracht.
Extra Je vindt hier meerdere voorbeelden van slavernij, ook nog in de huidige tijd.


Benodigdheden
Geen bijzonderheden.

Tijd
Voor deze opdracht inclusief debat heb je ongeveer 3 uur nodig.


 

Aan de slag

Stap 1: Slavernij (±1637-1863)

Er is een tijd geweest dat mensenhandel heel gewoon gevonden werd. Ook Nederlandse kooplieden hebben meegedaan aan die handel. De Nederlandse slavenhandel begon in 1621. Toen werd de West-Indische Compagnie (WIC) opgericht.

Op slavernij gebaseerde samenlevingen zijn extreem ongelijk en gewelddadig. De slavenhouders hebben de wet aan hun kant en passen terreur toe om met een kleine minderheid de controle te houden. Er is voortdurend klein en groot verzet.

In 1795 vindt op Curaçao een opstand plaats onder leiding van verzetsstrijder Tula. Hij eist met mede-opstandelingen de vrijheid. Hij is geïnspireerd door de idealen van de Franse Revolutie. De Nederlandse koloniale machthebbers slaan Tula’s opstand in hetzelfde jaar neer. Tula en zijn medestrijders worden gemarteld en geëxecuteerd.

Eind achttiende eeuw neemt de verontwaardiging over de slavenhandel toe. Na de geslaagde opstand op Saint-Domingue besluiten de Fransen de slavernij af te schaffen. De Engelsen verbieden de slavenhandel in 1808 en zetten koning Willem I in 1814 onder druk om de slavenhandel ook te verbieden. Afschaffing van de slavernij volgt pas in 1860 voor Nederlands-Indië en op 1 juli 1863 in de Atlantische kolonies.

Jaarlijks wordt in Nederland op 1 juli met het bevrijdingsfeest Keti Koti – Surinaams voor 'Ketenen gebroken' – de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.

Canonvenster

De Slavernij is één van de vijftig canonvensters. Bezoek het canonvenster op de site Entoen.

Lees de tekst. Er zijn links voor meer informatie. Je ziet links naar videoclips, links naar afbeeldingen met een omschrijving en een link naar een vensterplaat.
Bekijk in ieder geval:

 

Stap 2: Ketikoti

Ketikoti (of Keti-koti of Keti Koti) is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam betekent Ketenen Gebroken.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De stad Amsterdam, historisch verbonden met de slavenhandel de aanzet om de herdenking van het gruwelijke slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij een brede en nationale basis te geven.

Met een jaarlijks terugkerende Nationale herdenking en het Ketikoti-Festival op 1 juli staat Nederland stil bij het verleden en kijkt vooruit naar de toekomst; we vieren vrijheid, gelijkheid en verbondenheid.

Bekijk de video.

Opdracht
Op internet zijn heel veel kleurrijke foto's te vinden over Ketikoti.
Maak een collage over Ketikoti. Doe het zo dat duidelijk is wat er gevierd wordt.

Collage maken

Een collage bestaat uit knipsels die op een ander papier geplakt zijn en samen een nieuwe afbeelding vormen.

 

Stap 3: Rotterdam

Lees het bewerkte artikel van Nasrah Habiballah over de betrokkenheid van Rotterdam bij de slavernij.

31 oktober 2020
'Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij'

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders. Dat is meer dan welke stad in Nederland ook. Toch waren er geen boeken volledig gewijd aan het koloniale verleden en slavernijverleden van Rotterdam. Tot vandaag. Twee jaar lang werd er onderzoek gedaan met drie boeken als resultaat. Vandaag zijn die overhandigd aan burgemeester Aboutaleb en wordt duidelijk dat Rotterdam tot over zijn oren in de slavernij zat.

Rotterdam komt er niet goed vanaf. De boeken laten zien dat bestuurders en ondernemers eeuwenlang nauw betrokken waren bij slavernij en kolonialisme. De handelselite had nauwe banden met het stadsbestuur en de koloniale belangen werden stevig behartigd in het stedelijke beleid.
Rotterdam was partner in de VOC en de WIC en actief in slavenhandel en slavernij. Veel meer mensen dan alleen kooplieden, regenten en plantage-eigenaren waren volgens het onderzoek bij het slavernijsysteem betrokken. "Burgemeesters, bestuurders, ondernemers en zeevaarders, ze deden allemaal mee aan systeem van slavenhandel. Vrijwel niemand gaf blijk van ethische bezwaren", zegt een van de onderzoekers. Een boek over het slavernijverleden sluit dan ook af met de zin: 'Rotterdam zat tot over zijn oren in de slavernij'.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam overweegt zijn excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Het stadsbestuur zegt ook met Amsterdam en het Rijk te spreken over excuses op nationaal niveau. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb riep het kabinet twee jaar geleden al op met excuses te komen. De regering gaf aan die oproep geen gehoor. Tot nu toe heeft het kabinet alleen "diepe spijt en berouw" getoond: tot daadwerkelijke excuses kwam het niet. `Excuses' is een beladen term omdat Nederland hierdoor mogelijk ook juridisch aansprakelijk kan worden gesteld. Daaruit zouden eisen tot herstelbetalingen voort kunnen komen.

Maak de opdracht.

Stap 4: Excuses?

Mensen verschillen van mening of Nederland wel of geen excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden.

Bekijk de volgende video.

Zoek op internet naar meer meningen over het wel of niet aanbieden van excuses voor het slavernijverleden.

Maak de opdracht.

Afronding

Begrippenlijst

Abolitionisme
Het streven naar afschaffing van de slavernij.
In Nederland werd in 1863 de slavernij afgeschaft.

Mensenrechten
Dit zijn rechten die voor alle mensen gelden, ongeacht herkomst, nationaliteit, overtuiging, geslacht, wettelijke status of andere kenmerken.

De Amerikaanse Burgeroorlog
De Verenigde Staten verschilden van mening over of slavernij mocht worden ingevoerd in de nieuwe staten. In het noorden was veel industrie. Het gebied was rijk. In het zuiden waren veel plantages van de rijke telers van katoen en tabak. In het zuiden wilde men de slavernij behouden. De verschillende meningen over de slavernij van Noord en Zuid leidden tot de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

John Brown
John Brown was een militaire tegenstander van slavernij. Hij leidde een groep abolitionisten (tegenstanders van de slavernij). Dit is hem uiteindelijk fataal geworden, hij werd gearresteerd en schuldig bevonden aan verraad om vervolgens ter dood veroordeeld te worden.

De Negerhut van Oom Tom
Het boek de Negerhut van Oom Tom (1852) gaat over het leven ven een aantal slaven op een Amerikaanse plantage. Het maakte grote indruk op de lezers, maar slavenhouders in de zuidelijke staten waren het er niet mee eens.

The Liberator
Op 1 Januari 1831 verscheen het eerste nummer van de krant, 'De bevrijder'. In de krant van William Lloyd Garrison stonden afschuwelijke verhalen over slaven.
Zo lazen mensen dat slavernij niet goed was.

De Cotton Gin
Een machine die katoenvezels van zaden scheidt. Uitgevonden in 1783. De vezels worden verwerkt tot kleding of katoengoederen. De productie van katoen steeg hierdoor in de zuidelijke staten van de VS.
Het gevolg was dat er veel slaven kwamen te werken.

Eerste Afrikaanse slaven in Virginia
In Virginia werd veel winst gemaakt met de tabaksplant. De plantages werden uitgebreid. Er waren steeds meer arbeiders nodig. Door de plantagehouders werden al snel slaven uit Afrika ingevoerd. In 1619 werden de eerste slaven uit Afrika verkocht.

De Verlichting
De 'Verlichting' was een periode in de 18e eeuw.
Er ontstond een nieuwe manier van denken. Mensen hielden zich bezig met gelijke rechten voor iedereen.
De wetenschap ontwikkelde zich. Men streed tegen misstanden door de kerk en de staat.

Eindopdracht: Discussie

Je gaat je nu voorbereiden op een discussie/debat.
Het debat gaat over de volgende stelling.

Stelling:
Nederland moet zijn excuses maken voor het slavernijverleden.

Bedenk nu zoveel mogelijk argumenten vóór en tegen de stelling.
Schrijf de argumenten op een kladblaadje.

Lees nu eerst de Gereedschapskist hieronder door.

Debat voeren

Bij een debat hebben twee of meer mensen een verschillende mening over een onderwerp. Deze standpunten worden helder in beeld gebracht door argumenten voor het eigen standpunt te geven, of door de argumenten van de ander met tegenargumenten te bestrijden.

 

Ga met drie andere leerlingen in debat.

Twee spelen 'voorstander' en twee spelen 'tegenstander'.
Geef elkaar commentaar op de inhoud. Let ook op elkaars houding.
Zorg dat één iemand de voorzitter is.

Evalueer samen het debat. Maak hierbij gebruik van het Juryformulier.

Tijdens het debat kijkt en luister je docent mee.
Bij de beoordeling van het debat let hij/zij op het volgende:

  • De standpunten werden duidelijk overgebracht.
  • De argumenten werden goed onderbouwd.
  • Bij de argumenten werden voorbeelden gegeven.
  • Er werd duidelijk gesproken.
  • De lichaamstaal paste bij de toon van het debat.


Succes!

Terugkijken

Intro

  • Lees de intro van deze opdracht nog eens door.
    Wist je na het lezen van de intro wat je ongeveer te wachten stond?

Kan ik wat ik moet kunnen?

  • Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
    Probeer bij ieder leerdoel een vraag te stellen en die vraag te beantwoorden.

Hoe ging het?

  • Tijd
    Bij de activiteiten stond dat je ongeveer 3 uur met de opdracht bezig zou zijn.
    Klopt dat?
  • Inhoud
    Was de inhoud van de opdracht nieuw voor je of wist je het meeste al?
    Schrijf op wat nieuw voor je was.
  • Eindopdracht
    Hoe verliep de discussie? Hoe kijk je terug op je eigen rol in de discussie?
    Wat zou je een volgende keer graag anders doen?

Extra: Slavernij

Urmila Chaudhary

Urmila Chaudhary
In het boek 'Kinderen die de wereld hebben veranderd' staan verhalen over kinderen van wie de rechten zijn geschonden.

Urmila Chaudhary (1991) uit Nepal is zeven als ze door haar broer wordt verkocht als huisslaaf.
Vader is ziek en het gezin heeft geld nodig. Ze werkt tien jaar lang in gezinnen van rijke mensen; zonder school, zonder vrienden, ver van haar familie.

Sinds haar zeventiende is ze vrij. Nu probeert ze te voorkomen dat andere kinderen slaaf worden.
Slavernij is verboden in Nepal, maar toch komt het daar veel voor.

Bekijk de volgende aflevering uit de NTR-serie Leven in de Frontlinie.

Download en lees nu het verhaal uit het boek 'Kinderen die wereld hebben veranderd': Urmila Chaudhary.

Kinderrechten
Mensenrechten zijn in wetten en verdragen (afspraken) vastgelegd.
Ze gelden in Nederland en in de rest van de wereld - voor iedereen en voor altijd.
Door deze rechten kunnen mensen een goed bestaan opbouwen.

Er bestaan ook kinderrechten. Niet overal wordt er netjes met deze rechten omgegaan.
Ga naar de website klikplaat mensenrechten en bekijk welke mensenrechten er zijn.
Klik op de verschillende afbeeldingen en lees de informatie.

Slavernij
Vroeger werd er in slaven gehandeld. Dat vond men heel gewoon.
Ook Nederlandse kooplieden deden mee aan die handel. De slavenhandel heeft een paar honderd jaar geduurd.
Langzamerhand protesteerden steeds meer mensen tegen de slavenhandel.
In de negentiende eeuw kwamen er wetten die de handel in slaven verboden.

Tegenwoordig is slavernij verboden door internationale verdragen. Toch is het nooit verdwenen.
Nog steeds bestaat er slavernij en zijn er omstandigheden die erop lijken. Slavernij is veel moeilijker zichtbaar dan vroeger.

  • Het arrangement Slavernijverleden - vmbo34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2023-11-08 12:23:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor VMBO KGT leerjaar 3 en 4. Deze les valt onder het thema Cultureel-mentale ontwikkelingen. Het onderwerp van de les is Slavernijverleden. Mensenhandel en slavernij werd in de eeuwen geleden heel gewoon gevonden. Geweld en ongelijkheid was groot en langzamerhand kwamen er meer opstanden tegen de slavernij. Begin 19de eeuw werd de slavernij in Engeland afgeschaft, in Nederland gebeurde dat in 1860. Op 1 juli wordt in Nederland jaarlijks deze bevrijding gevierd met het nationale feest Keti Koti. Hier wordt vrijheid, gelijkheid en verbondenheid gevierd. In 2020 komt naar voren dat Rotterdam veel te maken heeft gehad met slavernij in het verleden. Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam overweegt zijn excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Ook de regering is gevraagd excuses aan te bieden voor het verleden met slavernij maar tot nu toe heeft het kabinet alleen "diepe spijt en berouw" getoond: tot daadwerkelijke excuses kwam het niet. Echter, de meningen over het wel of niet bieden van excuses wisselen. Begrippen die belangrijk zijn voor deze les zijn: abolitionisme, mensenrechten, Amerikaanse Burgeroorlog, John Brown, De Negerhut van Oom Tom, The Liberator, De Cotton Gin, eerste Afrikaanse slaven in Virginia en de Verlichting.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Burgerlijk bestuur en stedelijke cultuur in Nederland; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    abolitionisme, arrangeerbaar, excuses, geschiedenis, keti koti, mensenrechten, slavernijverleden, stercollectie, suriname, vmbo-kgt34

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Geschiedenis. (2023).

    Slavernijverleden

    https://maken.wikiwijs.nl/175948/Slavernijverleden

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.