Colofon
Het arrangement 10.4 Dekolonisatie Nederlands-Indië v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-05-27 11:50:03
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
De opdracht 'Dekolonisatie: Nederlands Indië' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO in opdracht van Stichting VO-content.
Fair Use
In de Stercollecties van VO-content wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use.
Meer informatie: Fair use
Vragen
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de
helpdesk van VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Deze les valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor geschiedenis voor havo, leerjaar 4 en 5. Dit is tijdvak 10 met het onderwerp: Dekolonisatie Nederlands-Indië. Het dekolonisatieproces van Nederlands-Indië versnelde toen de Japanners gingen samenwerken met de nationalistische partij onder Soekarno. Na de capitulatie van Japan in 1945 riep Soekarno twee dagen later de onafhankelijkheid uit, wat leidde tot gewelddadige gebeurtenissen tussen Nederland, Indonesische jongeren en de nationalisten zelf. De periode van 'Bersiap' was het gewelddadigst, waarbij duizenden mensen omkwamen. Er vonden onderhandelingen plaats, zoals de Malino conferentie en het Akkoord van Linggadjat. In 1947 besloot Nederland tot een grootscheeps militair optreden en stuurde troepenversterkingen naar Indonesië. Deze eerste ‘politionele actie’ was voor Nederland in militair opzicht een succes, maar moest al begin augustus onder druk van de Verenigde Staten worden beëindigd. Tijdens een tweede succesvolle 'politionele actie' werden Republikeinse leiders als Soekarno en Hatta gearresteerd. Toch waren beide acties politiek gezien mislukkingen en er kwam internationeel veel kritiek en Nederland moest weer onderhandelen. In december 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaats, behalve voor Nieuw-Guinea, dat Nederland voorlopig behield. Het materiaal bespreekt ook het onderwerp Nederlandse militairen tegen Indonesische vrijheidsstrijders op West-Sumatra (in Indonesië). Begrippen die verder horen bij deze les zijn: Koude Oorlog, hegemonie, onafhankelijkheidsstrijd, Partai Nasional Indonesia (PNI), Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en "Kwestie Nieuw Guinea".
- Leerniveau
- HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
- Leerinhoud en doelen
- De tijd van televisie en computer (vanaf 1950); Geschiedenis;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 6 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- "kwestie nieuw guinea", arrangeerbaar, dekolonisatie nederlands-indië, geschiedenis, koninklijk nederlands indisch leger (knil), onafhankelijkheidsstrijd, partai nasional indonesia (pni), soekarno, stercollectie, v456
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content Geschiedenis. (2021).
10.4 Dekolonisatie Nederlands-Indië h45
https://maken.wikiwijs.nl/100781/10_4_Dekolonisatie_Nederlands_Indi__h45