Leren werken met de snijplotter

Welkom!

Welkom bij deze zes lessen waarin jij leert hoe je zelfstandig kunt werken met de snijplotter en alles wat ermee te maken heeft.


Voordat je kunt gaan starten met deze lessenserie heb je het volgende nodig:

  • Een computer met daarop het software programma EasySign;
  • Een snijplotter met bijbehorende snijfolie én gereedschap;
  • Een plaatje multiplex van 400x300 milimeter (lxb). De dikte maakt niet zoveel uit;
  • Oordopjes om alle filmpjes te beluisteren;
  • Een kleur verf op waterbasis naar keuze;
  • Een tamponeerkwast.

Als je nu bij onderdeel 1 en 2 twijfelt of jullie op school dit allemaal wel hebben, bespreek dit dan met je docent.


Je kunt deze serie lessen zelfstandig doorwerken, maar je mag natuurlijk altijd hulp vragen van je docent. Veel plezier!


 

Les 1 - Introductie

In les 1 ga je alles leren wat je moet weten over de verschillende snijfolies, de kwaliteit ervan en waar ze allemaal kunnen worden gebruikt. Pak je oordopjes erbij en je kunt starten met het bekijken van deze eerste les. Na het bekijken van deze eerste les ga je zeven vragen beantwoorden over dit filmpje. Je slaat je bewijs van deelname aan deze vragenlijst daarna op als PFD-bestand en levert deze in op de manier die bij jouw op school gebruikelijk is.



 

Les 2 - Gereedschappen

In les 2 bespreek ik alle verschillende gereedschappen en speciale producten die je kunt vinden in de snijplotterruimte. Pak ook nu weer je oordopjes erbij en je kunt starten met het bekijken van deze tweede les. Na het bekijken van deze tweede les ga je weer zeven vragen beantwoorden over dit filmpje. Je slaat je bewijs van deelname aan deze vragenlijst daarna op als PFD-bestand en levert deze in op de manier die bij jouw op school gebruikelijk is.


Les 3 - Easysign Software

Je bent nu bij les drie! Maar, let op!

 

Ben je een BB leerling, vraag dan aan je docent of hij of zij dit onderdeel voor je uitvoert. Jij hoeft deze vaardigheid namelijk niet te kunnen voor het examen. Als je docent dit voor je heeft gedaan, dan kun jij verder met les vier!

 

Ben je een KB of MAVO leerling? Jij moet de vaardigheden die in deze les worden uitgelegd wel beheersen voor het examen.  

 

Voordat je verder gaat, zorg ervoor dat je de volgende twee punten klaar hebt voor gebruik:

  • Een computer met daarop het software programma EasySign;
  • Een snijplotter met bijbehorende snijfolie en een afbreekmesje;

 

Les 4 - Plotten

In deze les, les vier alweer, leg ik jullie uit hoe je een (nieuwe) rol snijfolie installeert in de plotter en gaan jullie zien hoe de twee onderdelen van ons werkstuk uit de snijplotter komen rollen. Mijn tip is: bekijk eerst rustig de hele les één keer af. Dan weet je precies wat er komen gaat. Daarna ga je samen met het filmpje het zelf proberen zodat ook jouw ontwerp straks uit de snijplotter bij jou op school komt.



Let op: twijfel je, of weet je toch iets niet zeker? Vraag dan je docent(e) om hulp. Een snijplotter is namelijk een dure machine.

 

Les 5 - Pellen, Appliceren en Monteren

Je bent alweer bij les vijf! Je bent super goed bezig.


Als het goed is heb je nu je eigen ontwerp kunnen plotten en heb je deze voor je. Tijdens deze les ga je alles leren over de vaardigheden pellen, appliceren en monteren. Nu weet je misschien nog niet wat deze vaardigheden zijn of wat je je erbij moet voorstellen, maar aan het einde van deze les kun jij er alles over vertellen. Ook voor deze les is het mijn tip om eerst rustig de hele les te bekijken. Dan weet je precies wat er komen gaat. Daarna ga je, samen met het filmpje die je dan af en toe op pauze kunt zetten, je eigen ontwerp pellen, appliceren en monteren.



Let op: twijfel je, of weet je toch iets niet zeker? Vraag dan je docent(e) om hulp.

En weet je, mocht het mis zijn gegaan? Gelukkig kun je je ontwerp altijd opnieuw plotten!

 

Les 6 - Restvorm

De laatste les in deze reeks: les 6. Tijdens deze les staat het begrip restvorm centraal.

 

Zorg ervoor dat je naast de tekst die je wilt gaan appliceren op je werkstuk, óók de verf en de tamponeerkwast klaar hebt liggen, want deze heb je in deze les nodig. Bekijk nu eerst de hele video, want dan weet je precies wat er komen gaat. Daarna ga je, samen met het filmpje die je dan af en toe op pauze kunt zetten, je eigen tekst pellen, appliceren, monteren en daarna: tamponeren.



Let op: twijfel je, of weet je toch iets niet zeker? Vraag dan je docent(e) om hulp.

 

Evalueren

Je werkstuk is klaar! Ben je tevreden met het resultaat? Hoe vond je het gaan? Wat zou je de volgende keer anders doen? Of wat ging juist heel erg goed? Al dit soort vragen komen aanbod in de volgende evaluatie. Vul deze evaluatie zelfstandig en serieus in. Je slaat je bewijs van deelname aan deze evaluatie daarna op als PFD-bestand en levert deze in op de manier die bij jouw op school gebruikelijk is.


 

  • Het arrangement Leren werken met de snijplotter is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Annick Roelofs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2021-04-10 11:32:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze lessenreeks leer je hoe je moet werken met de snijplotter. Profieldeel - Design en Decoratie. BB - KB - MAVO
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen over les 1

    Vragen over les 2

    Evaluatie

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.