De rups en de vlinder

De rups en de vlinder

1. Inleiding

Beste leerlingen,

 

Vandaag gaan jullie onderzoek doen naar de rups en naar de vlinder. Wanneer jullie deze webquest gaan doorlopen, komen jullie meer te weten over de rups en de vlinder. Bijvoorbeeld fabeltjes als: "vlinders hebben toch geen lievelingskleur?" Maar er zijn ook leuke feiten over de vlinders. Wist je bijvoorbeeld dat sommige vlinders naar Noord-Afrika vliegen om te overwinteren?

 

Vlinders zijn nuttige dieren. Jullie gaan vandaag uitzoeken waarom vlinders nuttige dieren zijn. Ook onderzoeken jullie vandaag hoe een rups een vlinder wordt. Jij en je maatje zijn vandaag de onderzoekers. Onderzoekers naar het leven van de rups en de vlinder.

 

Voordat jullie samen gaan beginnen, probeer zelf eens vragen te bedenken. Wat zou je nou willen weten over de rups en de vlinder? Misschien ben je wel benieuwd hoeveel soorten vlinders er bestaan?

 

 

2. Opdracht

"Onder het kopje 4. “Informatiebronnen” in het linkermenu staan websites die je kunt gebruiken om antwoorden op de vragen te vinden. Achter sommige van de vragen, staat een naam van zo'n website. Bijvoorbeeld (VLINDERSTICHTING). Je kunt dan naar hun website gaan om die vraag te beantwoorden.

 

Rupsje nooitgenoeg

Hierboven zie je een filmpje over rupsje Nooitgenoeg. Ken jij dit liedje nog van vroeger? Is jou ook iets opgevallen tijdens het kijken van het filmpje?

Tijdens het kijken van dit filmpje, heb je misschien wel een paar vragen. Komt een rups uit een ei? Eten rupsen alles op?

In het onderstaande filmpje, krijg je antwoord op je vraag. Kan jij de antwoorden vinden?

Van ei tot vlinder

Nu hebben jullie al wat geleerd. Jullie weten nu dat een rups uit een ei komt. Had je dat verwacht? En heb je gezien hoe klein zo'n eitje is van een rups? 

Als jullie goed hebben opgelet, heb je stiekem al meer gezien. Hoe wordt een rups een vlinder? Dit is in het kort uitgelegd. Vandaag gaan jullie het volgende onderzoeken:

1. Jullie gaan onderzoeken hoeveel soorten vlinders er zijn & hoe je die kan herkennen.

2. Bij het stukje "anatomie" gaan jullie ontdekken welke delen we kunnen benoemen van een vlinder.

3. Soms zijn dieren giftig, maar zijn rupsen en vlinders ook giftig? Jullie gaan onderzoeken of er rupsen of vlinders zijn die giftig zijn

4. Als laatste, gaan jullie onderzoek doen naar de vrienden en vijanden van de rups en de vlinder. Wat eet een vlinder? Wie jagen er op de vlinders en hoe verdedigt een vlinder zich?

3. Werkwijze

Jullie gaan samen deze opdrachten maken. Schrijf de antwoorden op het papier die je hebt gekregen van je leerkracht. Aan het einde van de les, gaan jullie dit klassikaal bespreken. Tip: Weet je een vraag niet? Kijk dan bij de informatiebronnen. Kom je er nog niet uit? Vraag dan de leerkracht om hulp.

Wat gaan jullie onderzoeken?

Hoe wordt een ei een vlinder?

* Op het filmpje bij 2. opdracht hebben jullie kunnen zien hoe uit een klein eitje, een vlinder komt.

Opdracht 1: Zet de volgende 4 begrippen op goede volgorde en teken het op je papier.  Vlinder - Ei -Pop - Rups. (Van ei tot vlinder)

 

Familie's & soorten

Misschien zie je de vlinders wel eens voorbij fladderen. Zo ook in je tuin. Ga op zoek naar de top 10 meest voorkomende vlindersoorten in Nederland.

Opdracht 2: Zoek de top 10 meest voorkomende vlindersoorten in je achtertuin op. Schrijf de top 10 op. (top 10 vlinders)

Anatomie

Bij deze opdracht gaan jullie uitzoeken hoe we de delen van een rups noemen.

Opdracht 3: Zoek de bouw van een rups op, maak een tekening en benoem de delen. (bouw van een rups)

Giftig

Soms wordt er gedacht dat vlinders/rupsen giftig zijn, maar is dit eigenlijk wel waar?

Opdracht 4: Zijn rupsen en vlinders giftig? Ja of nee? Zo ja, wanneer zijn ze giftig? (Wikijunior)

Eten

Wat eten rupsen en wat eten vlinders? Zouden ze het hetzelfde eten of misschien totaal verschillende dingen? In de volgende opdracht gaan jullie dit onderzoeken.

Opdracht 5: Wat eet een rups? (Wikikids)

Opdracht 6: Wat eet een vlinder? Schrijf 3 dingen op. (0vlinders0)

Zelfverdediging

Net als alle dieren, moet de vlinder zich ook beschermen, maar hoe doet hij dat? Heb jij al enig idee?
Opdracht 7: Hoe verdedigt een vlinder zich? (Wikibooks)

Feitjes

Als laatste, zoek een paar leuke feitjes over de vlinder op. Welke vind jij het leukst?

Opdracht 8: Schrijf het leukste feitje op. (Tuinierenopzand)

4. Infobronnen

Open bestand Van ei naar Vlinder

Top 10 vlinders

Bouw van een rups

Wikijunior

Wikikids

0vlinders0

Wikibooks

Tuinierenopzand

5. Afsluiting

Als jullie dit lezen, hebben jullie alle opdrachten gemaakt over de rups & de vlinder op je werkblad. Bewaar dit werkblad, deze gaat de leerkracht met je bespreken.

Wat vond je van de les? Hoe vond je het om een webquest te maken? Denk hier alvast over.

Voor nu: Maak een tekening van een vlinder. Gebruik Google voor inspiratie. Vraag aan je leerkracht voor een leeg A4'tje. Als je op de link hieronder klikt, kom je bij een stappenplan.

Een vlinder tekenen: 8 stappen (met afbeeldingen) - wikiHow