Planeten

Planeten

START

Verkennen!

Je hebt vast wel eens naar boven gekeken in het pikkedonker. Dat pikkedonker noemen we ook wel de ruimte of het heelal. Enne... die glimmende grijswitte bal noemen we natuurlijk de maan! Maar hoe zit het met de andere planeten in ons zonnestelsel? De ESA (European Space Agency) is opzoek naar nieuwe astronauten. Dan moet je natuurlijk wel iets weten over al die planeten. In duo's ga je vandaag onderzoek doen naar een planeet. Dit doe je om goed voorbereid te zijn op je sollicitatie bij de ESA. Na het bekijken van de video onder deze afbeelding kun je verder gaan bij het doorlezen van de opdracht. Succes!

 

De opdracht

Je wil een echte ruimte reiziger worden! Na het aanmelden bij de ESA mag je op sollicitatiegesprek komen. De ESA zoekt voor elke planeet een specialist. Om goed voorbereid te zijn op de sollicitatie maak je een poster over een planeet uit ons zonnestelsel. Deze poster kun je gebruiken als geheugensteuntje tijdens de sollicitatie. De juf of meester zal briefjes uitdelen. Op dat briefje staat jouw planeet. Je bedenkt een eigen onderzoeksvraag. Wat wil je weten over deze planeet? Overleg met je duo wat je verwachting zal zijn over de uitkomst van je onderzoeksvraag. Dit noemen we ook wel een hypothese. Verdeel de taken. Wie zoekt informatie op? En wie checkt of de informatie klopt?

 

Voer de stappen uit om onderzoek te doen naar jouw planeet:

Stap 1: Teken de planeet na op een zwart vel papier met krijt of wasco. Probeer de planeet zo goed mogelijk na te tekenen!

Stap 2: Hoe groot is de planeet? Hoe groot is de aarde? Schrijf deze informatie op je poster en teken naast de planeet onze aarde in verhouding. Is de planeet groter dan de aarde? Dan teken je de aarde kleiner naast de planeet. En andersom.

Stap 3: Uit wat voor materiaal bestaat de planeet?

Stap 4: Is de planeet met het blote oog te zien? Of heb je een telescoop nodig?

Stap 5: Welke planeten staan voor en na de planeet?

Stap 6: Hoe zit het met de zwaartekracht?

Stap 7: Hoe lang duurt een reis naar deze planeet?

Stap 8: Onderzoek je eigen onderzoeksvraag.

Stap 9: Bereid je sollicitatiegesprek (presentatie) voor in je groepje.

Stap 10: Presenteer je kennis!

BELANGRIJK: Je werkt netjes en verzorgd en gebruikt de bronnen op deze webquest.

Bronnen

Voor de docent

Doelgroep: Groep 8

Doel van de Webquest: Tijdens deze webquest gaan de kinderen op onderzoek naar de verschillende planeten binnen ons zonnestelsel. Dit doen ze op een onderzoekende en ontwerpende manier. Tijdens het ontwerpen van deze les stond de cyclus van het onderzoekend leren centraal. Deze webquest moet er voor zorgen dat de leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen. Jij als leerkracht biedt ze een ondersteunende en begeleidende rol. De leerlingen gebruiken hun laptops om informatie op te kunnen zoeken. In de webquest zijn al betrouwbare bronnen te vinden, maar daag de leerlingen ook uit om kritisch te kijken naar wat andere bronnen zeggen. Een aanvulling op deze webquest is een thematafel. Richt een hoekje in de klas in die uitnodigt om nieuwe informatie over het onderwerp te ontdekken. Kies voor informerende maar ook verhalende boeken. Dit is een mooie kans om zo het onderwerp alvast aan te rijken. Zorg dat de leerlingen zoveel mogelijk worden gemotiveerd middels verschillende beeldvormende middelen op de thematafel. Verder hebben de leerlingen posterpapier, zwart papier en wasco/krijt nodig.

Door deze webquest zijn de doelen voor de kinderen helder uitgelegd in verschillende stappen. De doelstelling is voor de leerkracht meetbaar, omdat van te voren al vast staat wat er op de poster moet staan. Het niveau is acceptabel, omdat de geselecteerde bronnen uitdagend zijn en geselecteerd op een groep 8 niveau. Het doel is realistisch en past binnen de belevingswereld van de kinderen. De kinderen krijgen ongeveer een uur de tijd voor de opdracht.

Deze les is gemaakt vanuit een thema van IPC 'onze plek in de ruimte'. De les wordt dus binnen een thema aangeboden vanuit de veschillende zaakvakken. Echter is de les ook buiten IPC te gebruiken als een losstaande les. Echter onthouden de leerlingen het meest wanneer het in samenhang wordt aangeboden.

Koppel de opdracht terug door de posters met elkaar te bespreken. Op deze manier leren de kinderen begrijpend te luisteren. Tijdens de opdracht is het begrijpend lezen al beoefend. De posters kunnen worden opgehangen als 'muurkrant'. Zo kunnen de leerlingen ook gedurende week nog nieuwe informatie op doen.

 

  • Het arrangement Planeten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Anne-Ruth Tuasela Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-07-28 15:40:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Klik hier voor het nieuws!
    https://jeugdjournaal.nl/artikel/2367934-astronauten-gezocht-wie-wil-er-naar-de-maan.html
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.