Socialisatie
Gedurende je hele leven wordt je beinvloed door mensen.
Mensen nemen over en weer opvattingen en regels van anderen over. Dit proces van socialisatie begint al bij de geboorte.
Socialiseren is ook nodig om deel uit te kunnen maken van een gemeenschap.
Wat is socialisatie nu precies?
Hoe is jouw socialisatie verlopen ?
Socialisatie is het overnemen en verinnerlijken van opvattingen en gedragsregels van mensen binnen een bepaalde gemeenschap of cultuur.
De waarden, normen, opvattingen, regels en gedragingen van mensen in je sociale omgeving worden ook jouw waarden, normen, opvattingen enz. Je verinnerlijkt als het ware het gedrag van andere mensen. Je neemt het over van hen. Dit wordt internalisatie genoemd. Vaak is het ook heel gewoon om de opvattingen van de gemeenschap of cultuur waarin je leeft over te nemen. Je groeit er als het ware mee op en je vindt het dan ook normaal dat mensen er bepaalde opvattingen op na houden. Bevind je je buiten je oorspronkelijke gemeenschap of cultuur, dan kan het zijn dat je je gedrag aanpast aan de gemeenschap of cultuur waar je je op dat moment in bevindt. Het gedrag dat in die desbetreffende gemeenschap vereist is, word je dan duidelijk en je past je gedrag er op aan.
Socialisatieprocessen
Via verschillende socialisatieprocessen worden we lid van een gemeenschap of cultuur. We horen erbij, de mensen kennen je. Wanneer je op een normale manier wil samenleven met deze gemeenschap of cultuur, is het van belang dat je de belangrijkste cultuur- of gemeenschapselementen overneemt. In deze maatschappij wordt dan ook van je verwacht dat je je als 'goede burger' gedraagt. Door deze elementen over te nemen, kun je in harmonie met je gemeenschap of cultuur leven omdat je dezelfde waarden en normen e.d. deelt. Je bent als het ware in harmonie met de rest van je omgeving.
Ouders zijn de belangrijkste socialisatoren. Van hen leer je de belangrijkste dingen. Je leert over persoonlijke waarden als zorgzaamheid en eerlijkheid. Je ouders zijn, zeker aan het begin van je leven, letterlijk en figuurlijk je grote voorbeeld. Andere mensen kunnen ook belangrijke socialisatoren worden in je latere leven. Denk hierbij aan leraren, collega's, vrienden en trainers enz. Dit is niet te vergelijken met de socialisatie die je meekrijgt van je ouders. Deze socialisatie van de ouders wordt ook wel primaire socialisatie genoemd. Bij secundaire socialisatie kun je denken aan scholen, verenigingen enz. Elke keer dat je deel uit gaat maken van een nieuwe groep, dan vindt er een socialisatieproces plaats. Je leert steeds weer je gedrag 'aan te passen' aan de nieuwe waarden en regels die binnen die groep gelden.
Je persoonlijkheid kan als gevolg van al die socialisatieprocessen gedurende je leven veranderingen doormaken. Je persoonlijkheid groeit mee met je leven.
socialisatie proces van jongeren ... een filmpje