Je herrinnert je je de laatste woorden van de wetenschapper:
De cijfercombinatie voor de zelfvernietigingsprocedure kan je vinden via de testrapporten van het schip. Je hebt waardes nodig:
1. De massa van het schip.
2. De rolweerstandscoëfficient van het landingsgestel
3. De stroomlijnfactor van de romp
De eerste twee cijfers van iedere waarde vormen een code van 6 cijfers. Voer deze in in de centrale computer en het schip wordt de zon in gelanceerd. Maar je moet opschieten! Ik leid ze af, zodat jij de code kan vinden.
Voor iedere vraag kun je hints krijgen. Dit geef je aan door het digitale 'hand opsteken' in de meet. Een hint kost je 1 punt. Het ruimteschip lanceren levert 10 punten op. Je mag net zoveel hints vragen als je wil, maar let dus op je score! Het team dat aan het eind van het lesuur de hoogste score heeft is de winnaar.
De eerste pagina van het testrapport bevat een overzicht van relevante formules. Helaas is het bestand beschadigd, waardoor sommige stukken niet leesbaar zijn. Vul het overzicht van formules aan, door de juiste woorden naar hun plek in het overzicht te slepen. Gebruik hiervoor paragraaf 4.3 beheersen uit je boek. Maak een screenshot voor je je antwoorden opstuurt, want je hebt deze formules nodig bij de volgende puzzels.
Als het overzicht is, klik dan op de pijlknop rechtsonder om verder te gaan. Er zijn drie pagina's met informatie voor het bepalen van de drie benodigde waardes. Je kan het werk verdelen onder je groepsgenoten. Heb je van alle drie de waardes de eerste cijfers gevonden, dan kun je de code invoeren in de centrale computer.
De massa van het schip
Je loopt de hangar in. Het schip is opgehangen aan vier grote veren. In de blauwdrukken vindt je de veerconstante van de veren: 250 kN/m. In de blauwdruk staat ook dat de veren, onbelast, een lengte hebben van 25,0 m. Met behulp van een infrarood afstandssensor meet je dat de veren met het schip er aan 30,5 m lang zijn.
Bereken de massa van het schip.
De rolweerstandscoëfficient van het landingsgestel
In het testrapport vindt je een stuk over de rolweerstandskrachten die op de banden werken. Er is een test gedaan waarbij de banden werden bevestigd aan testkarretjes, waar plaats was voor 6 banden. De testkarretjes werden belast met verschillende massa’s. Bij iedere test werd de vertraging van het karretje ten gevolge van rolwrijvingskracht gemeten. Het resultaat van dit experiment was dat bij een toegevoegde massa van 470 kg de totale rolwrijving 25 N per band was. De massa van één testkarretje (inclusief de 6 banden, zonder extra massa) was 140 kg.
Bereken de rolweerstandscoëfficient van één band.
De stroomlijnfactor van de romp
In het testrapport vindt je een stuk over een windtunneltest van het ruimteschip. Bij verschillende windsnelheden is de kracht Bij verschillende windsnelheden is de kracht op het schip gemeten. Het resultaat van de test was dat bij een snelheid van 48 m/s de totale luchtweerstandskracht 600 N was. Het frontaal oppervlak van het schip is grotendeels cirkelvormig. De diameter van deze cirkel is 25 m. De dichtheid van de lucht in de windtunnel is 1,293 kg/m3.
Bereken de stroomlijnfactor van de romp.
Centrale computer
Je loopt naar het invoerpaneel van de centrale computer. Je kunt hier een 6-cijferige code opgaven om de zelfvernietigingsprocedure van het ruimteschip te starten. Het schip zal hierdoor gelanceerd worden naar de zon. De code bestaat enkel uit cijfers, zonder spaties en/of scheidingstekens. De computer vraagt eerst om jullie namen en jullie teamnaam. Daarna voer je met kloppend hart de code in.
Het arrangement Escape the classroom: soorten krachten is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Onne Slooten
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2021-03-01 21:36:07
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.