Assisteren in de gezondheidszorg - EHBO

Assisteren in de gezondheidszorg - EHBO

Inleiding

Dag leerlingen, 

Welkom bij de online les van het keuzevak Assisteren in de gezondheidszorg. Door de huidige lockdown is het niet mogelijk om alle lessen volledig om school te kunnen geven.

De theorie van het onderwerp EHBO wordt via deze Wikiwijs aan jullie overgedragen. Dit kun je helemaal zelfstandig doen. Je hebt voor deze online les 2 lesuren de tijd. Maak dus alle opdrachten die  voorbij komen netjes en zorgvuldig.  

Ook kun je deze les nog eens doorlopen wanneer je je wilt voorbereiden op de theorietoets van het keuzevak Assisteren in de Gezondheidszorg. 

Op iedere pagina vind je wanneer je goed naar beneden scrollt een pijl aan de rechterzijde. (de afbeelding rechts dient als voorbeeld). Wanneer je volledig naar beneden scrollt en op de pijl klikt, wordt je verder de online les ingeleid. Mocht je terug willen in het menu, kan je de pijl aan de linkerkant gebruiken.

 

EHBO

Anatomie gewricht

Een gewricht is een deel van het lichaam waar twee botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bestudeer onderstaande foto en maak de volgende opdracht. 

Opdracht: Opbouw gewricht

Verstuiking en kneuzing

Verstuiking:
Bij een verstuiking is er sprake van letsel bij het gewricht. De botten zijn te ver verschoven ten opzichte van elkaar en hebben het gewrichtskapsel opgerekt. Er komt vocht en bloed vrij dat op de zenuwen drukt en pijn geeft. Je kunt zien dat het weefsel rondom het gewricht opzwelt.

 

Kneuzing:

Kneuzingen komen tot stand door een uitwendige reden. Mensen zijn gevallen of hebben zich gestoten en daardoor hebben ze zich pijn gedaan. Bij een kneuzing ontstaat er geen open wond, de opperhuid blijft heel, maar het onderhuidse weefsel raakt beschadigd. Bloedvaten en cellen gaan hierbij kapot en daardoor komt er bloed en vocht vrij, dat tot een zwelling en blauwe plekken leidt. Kneuzingen kunnen zich overal op een lichaam bevinden, ook op ribben en heupen.

opdracht: Verstuiking en kneuzing

Zet in het google document (Classroom) in eigen woorden wat het verschil is tussen een verstuiking en kneuzing.

Steken en beten

Bijen, wespen, mieren, muggen en teken kunnen mensen steken en bijten. Aan een muggenbeest hoef je niks te doen. Bij andere beten kan het nodig zijn om de angel eruit te halen, als die is achter gebleven.

Een uitzondering is de teek. Bij een tekenbeet moet je het hele diertje met een pincet of speciale tang verwijderen.

 

Hoe je een teek kunt verwijderen, kun je in de video hieronder zien. 

Handelen bij een steek

Eerste zorgen ter plaatse:

Meteen na de prik ontstaat irritatie en pijn. De huid rondom de steek zwelt op en wordt rood.

  • Probeer indien mogelijk het insect te identificeren dat de steek heeft gegeven.

    • Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden, met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Gebruik nooit een pincet, hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden.

    • Na een wespensteek blijft er geen angel of gifklier achter.

    • De hoornaar heeft een langere angel die dus dieper in de huid kan doordringen en rechtstreeks in een bloedvat kan terecht komen, en zo de reactie kan versnellen.

  • Verwijder ringen bij een steek in de hand, zodat de bloedvoorziening van de vinger niet in het gedrang komt bij zwelling.

  • Reinig de steek met water en zeep en ontsmet nadien met een ontsmettingsmiddel.

  • Als er veel pijn is, kan een pijnstiller ingenomen worden.

  • Een aantal auteurs raadt aan om eerst een warmtebron (haardroger of zeer warm water) toe te passen en nadien een ijsblokje om de pijn en de zwelling te doen afnemen.

  • Verifieer ook of de tetanusvaccinatie in orde is.

Neem contact op met een arts indien:

  • De lokale reactie (zwelling, roodheid, warmte, pijn) sterk uitbreidt in de dagen na de steek of als er veralgemeende ziektetekenen ontstaan, zoals koorts en/of rillingen. Deze symptomen kunnen wijzen op een wondinfectie.

  • Men in de mond of de keel gestoken wordt. Er kan zeer vlug een belangrijke zwelling ontstaan die de ademhaling bemoeilijkt. Geef een ijsklontje om op te zuigen en ga zo vlug mogelijk naar een arts of naar het ziekenhuis.

  • Een allergische reactie optreedt na een steek. Bel de 112 voor een dringende overbrenging naar het ziekenhuis. De allergische reactie gaat gepaard met huiduitslag, hevige jeuk, zwelling van het gelaat, duizeligheid, bleekheid, ademhalingsproblemen en het gevoel te stikken. Laat het slachtoffer neerliggen, de benen iets hoger dan de rest van het lichaam.

  • Als men meerdere bijen – of wespensteken gekregen heeft - meer dan 20 voor een volwassene - moet het slachtoffer in het ziekenhuis geobserveerd worden.

Opdracht: Steken en beten

Splinter in je lichaam

Een splinter is meestal een klein stukje hout/glas dat in het lichaam is binnengedrongen. Het kan ook gaan om een stukje metaal of een doorntje. De splinter zit in de huid en dat irriteert en doet een beetje pijn. Daarom wil een splinter er zo snel mogelijk uithalen.

 

Een splinter geeft een heel klein wondje. Het lichaam zal daarop gaan reageren. In het wondje zit materiaal dat niet in het lichaam hoort, namelijk de splinter en misschien ook nog vuil. De reactie van het lichaam is om het vreemde voorwerp en het vuil te bestrijden. Dat doet het lichaam door te gaan ontsteken, er wordt dan pus aangemaakt en dit duwt als het ware de splinter naar buiten. Die ontsteking doet pijn en dat wil je voorkomen door de splinter er direct uit te halen. 

Vuiltje in het oog

Vuiltje in het oog
Kijk op de website van het rode kruis en lees de informatie door over een vuiltje in het oog.

Zet in het google-document (Classroom) in eigen woorden wat je moet doen bij een vuiltje in het oog. 

Wondverzorging

Wanneer je werkzaam bent in een huisartsenpraktijk moet je ook weleens kleine wondjes verzorgen. Dat kan op meerdere manieren:
 

  • Ontsmetten en  niet verbinden
  • Ontsmetten en een pleister plakken
  • Ontsmetten en een dekverband aanleggen

Bekijk onderstaande afbeeldingen en bedenk welke verzorging je per wond zou toepassen. 

                   

Bewusteloosheid en flauwvallen

Video over flauwvallen

Bewusteloosheid

Er zit een verschil tussen flauwvallen en bewusteloos zijn. Weet jij 3 verschillen te noemen? Zet je in het wordbestand (in Classroom - zelfstudie EHBO)

Shock

Bij een shock is er sprake van te weinig druk in de bloedvaten om in leven te kunnen blijven. Dat klinkt ernstig en dat is het ook. Een shock is levensbedreigend. Je belt dan ook direct 112. 

Zit in het google document (in classroom) waaraan je een shock kunt herkennen en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je niet handelt als iemand in shock raakt. 

  • Het arrangement Assisteren in de gezondheidszorg - EHBO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Naomi van Roekel
    Laatst gewijzigd
    2021-02-12 13:45:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les sluit aan bij het keuzevak 'Assisteren in de Gezondheidszorg' op niveau VMBO-B en VMBO-K. Deze les is zo ontwikkeld dat je hem zelfstandig kunt doorlopen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Vuiltje in het oog
    https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/vuiltje-in-het-oog/
    Link
    Video over flauwvallen
    https://www.youtube.com/watch?v=mfzGYaO4IB4
    Video
    Bewusteloosheid
    https://www.youtube.com/watch?v=StEy8O1gQn8
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.