Je gaat nu starten met de wikiwijs. Je mag samenwerken. Je bent hier een aantal lessen mee bezig.
Je doorloopt de informatie in de wikwijs.
Je gebruikt jouw boek verpleegtechnisch handelen van Malmberg.
Je gebruikt de online omgeving van Malmberg.
Je stelt jouw leervragen aan de docent.
Als je klaar bent maak je een toets. Deze krijg je van de docent.
Doelen
•Welke wetgeving is betrokken bij medicatie toedienen
•Wat is een risicovolle en een voorbehouden handeling
•Wat is bekwaam en bevoegd
Hoe wordt medicatie uitgedeeld
Waar moet ik op letten tijdens medicatie verstrekken
Wet BIG
Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van een zorgverlener. De wet BIG is één van de kaderwetten waarbinnen zorginstellingen hun beleid formuleren. Onderdeel hiervan is het beleid rond de voorwaarden voor het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.
Voor wie geldt de Wet BIG?
Verpleegkundige: registratieplicht.
artsen, tandarsten verloskundigen
Verzorgende IG voeren handelingen uit die vallen onder de wet BIG
Opleidingseisen wettelijk vastgelegd.
Tuchtrecht is van toepassing.
Voorbehouden handelingen
Zijn handelingen die voor een zorgvrager een verhoogd risico met zich mee brengen. Deze risicovolle handelingen die vastgelegd zijn in de wet BIG.
•Per handeling beschreven welke zorgverlener ze zelfstandig uit mag voeren. BV injecteren, puncteren, catheteriseren.
Risicovolle handelingen
•Staan niet beschreven in de WET BIG
•Organisatie legt ze zelf vast.
•Eisen zijn het zelfde als de voorbehouden handelingen
Als je bekwaam bent, ben je bevoegd (je hebt niet persé een diploma nodig om iets te kunnen, je kunt ook iets geleerd hebben op een andere wijze, maar dan is dat wel lastiger aan te tonen).
En omgekeerd; als je onbekwaam bent, ben je onbevoegd (als je iets niet kunt, ben je onbevoegd; en ook: je kunt iets geleerd hebben in de opleiding, maar niet meer de vaardigheid hebben – dan ben je niet meer bekwaam en daarmee onbevoegd).
Beoordelen bekwaamheid
Het is de verantwoordelijkheid van de professional zelf om te beoordelen of hij/zij bekwaam is, én van de zorgorganisatie. Als zorgmedewerker ben je zelf verantwoordelijk voor het eigen professionele handelen. De zorgorganisatie is verantwoordelijk voor het leveren van verantwoorde zorg, en moet bepalen hoe en door wie de zorg verleend wordt. Het op peil houden van bekwaamheid is een verantwoordelijkheid van de professional zelf en van de organisatie.
Bekwaam zijn
Bekwaamheid is altijd individueel bepaald. Je bent bekwaam als je de juiste kennis, vaardigheden en professionele houding hebt. Het gaat daarbij om de technische handeling op zich, maar óók om kennis over het doel van de handeling, inschatten van de gevolgen van de handeling, relevante anatomie, risico’s, bijwerkingen, complicaties en weten hoe te reageren bij complicaties. En je moet de vaardigheid hebben om bijkomende activiteiten uit te voeren zoals observeren en signaleren, situatie interpreteren, en beslissen. Dit is via (bij)scholing te leren, maar het gaat dan dus wel om de handeling én alles erom heen.
Bekwaam blijven
Bekwaamheid moet je op peil houden: als je een handeling bijvoorbeeld langere tijd niet meer hebt gedaan, ook al ben je arts of verpleegkundige of verzorgende IG en ben je in beginsel bevoegd, dan kun je onbekwaam zijn geworden. En onbekwaam maakt onbevoegd! Het gaat dus niet zozeer om de opleiding, maar of je bekwaam bent én blijft.
Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) De WGBO beschrijft de rechten en plichten van cliënten in de zorg. Zodra een arts een cliënt gaat onderzoeken of behandelen is er sprake van een geneeskundige behandelingsovereenkomst. De wet is bedoeld om de positie te versterken van patiënten die medische zorg nodig hebben. Onderdeel hiervan is het recht van de cliënt op begrijpelijke informatie over de medische situatie.
De WGBO regelt:
- recht op informatie over de medische situatie
- toestemming voor een medische behandeling
- inzage in het medisch dossier
- recht op privacy en geheimhouding van medische gegevens (beroepsgeheim)
- recht op vrije artsenkeuze
- vertegenwoordiging van patiënten die niet zelf kunnen beslissen
In de Geneesmiddelenwet staat hoe een medicijn mag worden geproduceerd en verhandeld. Hiervoor is een vergunning nodig. De volgende personen mogen medicijnen op recept aan patiënten geven:
apothekers
huisartsen met een vergunning voor apotheker
personen en instanties met een speciale vergunning
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op naleving van deze wet. We kunnen medicijnen laten terughalen, in beslag nemen of de verkoop (tijdelijk) verbieden. Ook kunnen we een bestuurlijke boete opleggen als iemand de Geneesmiddelenwet overtreedt. We zijn bevoegd om een apotheek te sluiten. Dit doen we als de apotheek medicijnen onvoldoende veilig opslaat, bereidt of afgeeft aan patiënten.
De Opiumwet verbiedt het bezit van bepaalde middelen die staan vermeld op lijst l en ll van de Opiumwet. Het vervaardigen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken en vervoeren ervan is ook verboden.
Het gebruik van Opiumwet-middelen voor medische en wetenschappelijke doeleinden mag wel. Wel moet een arts of apotheker allerlei administratieve handelingen verrichten om het gebruik te verantwoorden. Hierop bestaat strenge controle.
RICHTLIJN OVERDRACHT VAN MEDICATIEGEGEVENS IN DE KETEN
Doel:
Het overdragen van medicatiegegevens in het netwerk van de patiënt, zodat voorschrijvers, apothekers, en toedieners op het moment van voorschrijven, ter hand stellen en toedienen binnen de keten continuïteit van zorg kunnen leveren en een verantwoorde risico-inschatting kunnen maken ten behoeve van veilige medische en farmaceutische zorg.
In het kader van het leveren van verantwoorde zorg volgens de 'Veilige principes' wordt van zorgorganisaties in de langdurige (ouderen)zorg verwacht om na het in zorg nemen van de cliënt te signaleren waar eventuele medicatieproblemen optreden. Ook moeten zij periodiek monitoren of het beheer van medicatie door de cliënt nog verantwoord is.
De toepassing van de verschillende materialen is uitgewerkt in de 'Werkwijze BEM'. Dit stappenplan verduidelijkt welke materialen in welke fase gebruikt kunnen worden bij het in kaart brengen van de te geven zorg, hulp of te gebruiken hulpmiddelen.
Maak een gratis account aan op de stite van IVM zie bron hierboven. Hierin kun je alle formulieren downloaden rondom medicatie gebruik in eigen beheer.
Welke datum het GDS start. (GDS betekend geneesmiddelen distributie systeem)
Bekijk onderstaande link van een medicatie aftekenlijst. Deze kan er per apotheek verschillend uitzien. Ook wordt er op verschillende plekken gebruikt gemaakt van een electronisch systeem om medicatie af te tekenen.
Dit is een voorbeeld van een electronisch afteken systeem voor mediactie.
Medicijnen in het zakje: teken af na toediening per tijdstip per medicijn (dubbel check door apotheek gedaan).
Medicijnen niet in een zakje: teken af na toediening per tijdstip per medicijn.
Zo nodig medicijnen: teken af na toediening en noteer tevens het tijdstip van toediening en de dosering.
Risicovolle medicatie: teken af na toediening en altijd samen met een collega aftekenen, dus maak je gebruik van de dubbel check.
Opiaten : Deze worden samen met een collega afgetekend en maak gebruik van de dubbel check. De medicatie wordt geteld en opgeborgen in een afsluitbare kast.
Registreer altijd! Ook als de zorgvrager de medicatie weigert.
Geef medicatie liefst met water of appelmoes, sommige medicijnen mogen nm niet met melk producten worden ingenomen.
Thuiszorg
Werk je alleen in de thuiszorg is er geen collega om samen de losse en risicovolle medicatie te checken, bekijk de richtlijnen van je werkgever . Onderstaande rijtje zijn evt oplossingen die gebruikt kunnen worden:
Vraag de ZV om mee te checken.
Vraag de mantelzorger om mee te checken.
Maak gebruik van een dubbel check app.
Check via een foto met je collega.
Richtlijnen
Bekijk onderstaande link om meer richtlijnen te lezen over medicatie toediening.
Soms is het moeilijk voor een zorgvrager om de tabletten in te nemen. Een mogelijkheid is ombij de arts / apotheek na te gaan of het medicijn in een bijv. vloeibare vorm te verkrijgen is.
Richtlijnen t.a.v. medicatie malen:
Arts of apotheek raadplegen nooit op eigen initiatief medicatie malen
Nooit zomaar medicatie samen malen, i.v.m. evt. interactie.
Gebruik schoon materiaal.
Maak cup tussendoor schoon of gebruik wegwerp cups.
Geef de gemalen medicatie met een klein beetje appelmoes. Doe het niet in grote hoeveelheden, je weet nm. niet of de zorgvrager alles wil opeten.
Klik op onderstaande link voor nog meer informatie:
Er zijn verschillende manieren om medicatie te malen. Het belangrijkste is: zorg voor schoon materiaal, maak alles goed schoon voordat je de medicatie van een andere zorgvrager gaat malen.
Officiële naam of soortnaam (onder welke cathegorie valt het medicijn): Benzodiazepine.
Medicatie wordt tegenwoordig uitgegven onder de stofnaam. Veel oudere zorgvragers kennen hun medicatie vaak nog onder de handelsnaam (merk). Als je twijfeld of de zorgvrager wel het goede medicijn krijgt kun je dit opzoeken in de FK app of op www.apotheek.nl, daar staat aangegeven onder welke naam (merk) een medicijn wordt utgebracht.
Vormen van medicatie
Er zijn verschillende vormen van orale medicatie:
Poeder: fijngemalen middel
Tablet: samengeperste poeders
Bruistablet: oplossen in water
Capsule: omhulsel van gelatine ( Doel: poeder niet in de maag, maar in de darmen.)
Dragee: tablet met een glad smaaklaagje. ( Doel: poeder niet in de maag maar in de darmen.)
Drankje
Werking geneesmiddelen
Medicijnen kunnen verschillende manier hebben waarop ze werken:
Symptoombestrijders:
Bijv. paracetamol
Causale werking (oorzaak):
Bijv. antibiotica,
Tekorten aanvullen:
Bijv. ijzerpreparaten, insuline
Profylactische werking (voorkomend):
Bijv. inenting tetanus, de pil
Placebo
Afleiding voorkomen
Door de drukte die er heerst in de ochtenden in een zorgsetting wordt de medicatie helaas soms uitgedeeld met afleidingen uit de omgeving. De zorgvrager die je nog even wat wil vragen, je collega die iets wil weten, familie die graag wil weten hoe het is met hun moeder.
Belangrijk is dat je niet afgeleid wordt tijdens het uitdelen van medicatie!
Bekijk eens op je werkplek hoe er medicatie wordt uitgedeelt en gaat dit op een veilige manier? Zou er iets anders kunnen? Of gaat het juist al heel goed?
Wat vind je van het gebruik van dit soort hesjes?
Extra informatie
Klik op onderstaande link voor extra medicatie veiligheid TIPS.
Maak onderstaande opdracht, door op de link te klikken kun je hem openen. De bedoeling is dat je beschrijft wat je eraan kan doen om een volgende keer deze medicatie fout te voorkomen.
Maak een screenshot of foto van de uitwerkingen plaats dit in de map opdrachten van MS TEAMS bovenaan het scherm in de daarvoor aangemaakt inlevermap.
Wanneer je klaar bent met de wikiwijs, het lezen van de lesstof uit het boek van Malmberg en het maken van de online opdrachten van Malmberg kun je starten met de toets. Deze krijg je van de docent.
Het arrangement Medicatie toediening is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Tamara Franssen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-01-13 11:15:11
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.