MDK 2.3 Neonatologie

MDK 2.3 Neonatologie

Natuurlijke bevalling

Hoe gaat een bevalling?

Elke bevalling is anders. En iedere vrouw beleeft de bevalling op haar eigen manier.

De meeste bevallingen gaan wel in dezelfde fases:

  • Weeën De weeën maken de baarmoedermond open. Dit heet ontsluiting.
    Meestal duurt dit 4 tot 24 uur. De baarmoedermond is bij 10 centimeter helemaal open. Dit heet volledige ontsluiting.
  • Persen en geboorte Bij volledige ontsluiting voel de vrouw steeds meer druk. Ze krijgt drang om te persen. Tijdens de weeën perst ze mee om de baby geboren te laten worden. Ze probeert tussen de weeën te ontspannen. Bij de meeste vrouwen duurt het persen korter dan 1 uur.
  • Nageboorte   De moederkoek en de vliezen komen naar buiten. Soms vraagt de verloskundige of de vrouw hierbij nog even mee wilt persen. De moederkoek moet binnen 1 uur naar buiten komen. Anders moet de vrouw naar de ziekenhuis om de moederkoek te laten verwijderen. Dit gaat onder narcose met een operatie.

Klik op de link en bekijk een natuurlijke bevalling

Keizersnede

Wat is een keizersnede?

Voor de moeder geeft een keizersnede wat extra risico in vergelijking met een vaginale bevalling. Als er geen medische reden is voor een keizersnede, is een vaginale bevalling dus iets veiliger voor de moeder.

Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via een snee in de buik geboren wordt.

Een ruggenprik is veiliger dan volledige verdoving (narcose), zowel voor de vrouw als voor de baby. Ernstige problemen door een ruggenprik komen bijna nooit voor. Een voordeel is dat de vrouw de geboorte van het kind kan meemaken.Met een ruggenprik is alleen het onderlichaam verdoofd.

De gynaecoloog maakt een snee vlak boven het schaambeen. De blaas ligt voor een deel voor de baarmoeder. De gynaecoloog schuift de blaas opzij. Daarna maakt de gynaecoloog een snee in de onderkant van de baarmoeder. De gynaecoloog haalt de baby uit de baarmoeder.

De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren.

Na de geboorte duurt de operatie nog zo’n 30 tot 45 minuten. De gynaecoloog haalt de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder. Daarna sluit hij/zij de baarmoeder en de huid. Deze hechting is oplosbaar en hoeft er niet uitgehaald te worden. 

Na de keizersnede blijf de vrouw zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis

Klik op de link en bekijk de voorlichting over een keizersnede

Controles pasgeborene

Apgarscore

Na de geboorte wordt de baby gecontroleerd op:

ademhaling   spierspanning   reflexen   huidskleur   hartslag

Voor elk onderdeel krijgt de baby 0, 1 of 2 punten. Deze punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld. De meest baby’s scoren tussen de 7 en 10 punten. De baby heeft met zo’n score een normale tot goede conditie.

Scoort hij 4 tot 6 punten? Dan kan het zijn dat hij een tijdje in de couveuse moet of andere medische hulp nodig heeft. Scoort hij minder dan 4 punten? Dan is er een behandeling van een kinderarts nodig.

De verloskundige of kinderarts bepaalt de Apgar score van het kind 3 keer. 1 Minuut na de geboorte, na 5 minuten en na 10 minuten. De verloskundige of kinderarts kan de baby stimuleren om te huilen en te bewegen. De meeste baby’s scoren op de tweede test hoger. Blijft de tweede score laag, dan krijg de baby extra aandacht of wordt de kinderarts geconsulteerd.

Apgarscore uitgewerkt
Apgarscore uitgewerkt

Klik op de link en bekijk de uitleg over de apgarscore
Apgarscore direct na de geboorte

Reflexen

Klik op de link en bekijk de uitleg over de reflexen bij een pasgeborene
Reflexen pasgeborene