Leuk dat je meedoet met deze les! Jullie zullen vast heel benieuwd zijn naar wat we vandaag gaan doen. Vooral omdat we te maken hebben met een nieuwe online methode. Nu de scholen dicht zijn is het voor iedereen moeilijk om zich op een leuke manier te vermaken tijdens de lessen. Ik hoop dat deze WIkiWijs dit gaat veranderen. Je kunt deze les lekker op je eigen tempo bekijken en langzaam op je eigen tempo door het stof heen gaan. Je zult tussendoor leuke tools tegenkomen. Je zult maximaal 90 min nodig hebben voor. Heel veel plezier!
Uitleg over WikiWijs
Op de Wikiwijs-pagina vind je alle informatie over accijnzen en subsidies. Aan de linkerkant van deze pagina zie je alle rubrieken. Dit zijn de koppen waar je van boven naar beneden doorheen moet. Je kunt dit doen door op de titel te klikken of door op de pijl onder aan deze pagina te klikken. Je mag best even rondkijken hoe het allemaal in elkaar zit.
Je kunt veder naar de volgende pagina: introductie.
Introductie
We gaan in deze les veder met het onderwerp accijnzen en subsidies. Accijnzen en subsidies krijgt iedereen mee te maken ook jij. Jij ja die nu leest. Op jouw blikje cola die je in de supermarkt koopt zit namelijk ook een gedeelte accijns. Dat is een extra belasting op een aantal producten. Weet je nu al waar ik het over heb? Subsidies is het tegenover gestelde van accijns dat zit juist in de voordeel van de consumenten. Daarom blijven de museums lekker betaalbaar voor iedereen en kunnen we allemaal genieten van die prachtige ''de nachtwacht''.
Tip: onder de 18 jaar is het Rijksmuseum helemaal gratis. Als je een keer in Amsterdam bent en wil genieten van deze prachtige kunst is dit een leuke mogelijkheid.
Je kun veder naar de volgende pagina: inhoud van deze les.
Inhoud van deze les
We gaan in deze les het volgende doen:
Lesdoelen
Kennisclip
Quizlet
Oefenmateriaal
Extra uitleg
Verdieping
Eindtoets
Terugblik op de lesdoelen
Evalutie
Heb je alles doorgenomen? Dan kun je veder naar het kopje: lesdoelen.
Lesdoelen
Er zijn voor deze les de volgende 3 lesdoelen.
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat het begrip accijnzen uit te leggen.
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat om met accijnzen te rekenen.
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat het begrip subsidies uit te leggen
Lees de lesdoelen rustig door en denk na wat de betekenis zou kunnen zijn van de nieuwe begrippen. Schrijf de nieuwe begrippen alvast in je schrift.
Accijnzen
Subsidies
Je kun veder naar de volgende pagina: Mini Quiz.
Wat denk jij?
Welkom bij een nieuwe hoofdstuk over: accijnzen en subsidies. Het is de bedoeling dat je de onderstaande link aankruist. Bedenk voor jezelf 5 woorden waaraan je moet denken als je accijnzen en subsidies hoort. Vergeet niet je naam op te schrijven.
En denk eraan niks is fout.
Mini Quiz
Voordat we gaan beginnen met de les wil ik jullie eerst een mini Quiz laten maken. Deze mini Quiz bestaat uit 5 vragen die over het onderwerp accijnzen en subsidies gaat. Hiermee wil ik testen hoeveel jullie nou eigenlijk al weten van het onderwerp. Iedereen krijgt in zijn leven constant te maken met accijnzen en subsidies. Het is dan ook van belang om hier veel van af te weten.
Voordat je begint aan de quiz krijg je de optie om een naam in te vullen. Vul je eigen naam in zodat ik weet wie aan de les heeft mee gedaan. Na het invullen zul je ook zien of je goed of fout hebt geantwoord.
Als je de Quiz heb afgerond kun je veder met de volgende pagina: kennisclip.
Mini quiz: Accijns en subsidie
0%
Veel succes met het maken van de mini Quiz. Als je een vraag fout hebt of niet weet is dit helemaal niet erg. Deze Quiz is namelijk alleen om te kijken hoeveel je al weet van het nieuwe onderwerp.
Nu gaan we echt aan de slag met de nieuwe theorie. Hieronder zie je een kennisclip die ik zelf heb gemaak. Deze kennisclip duurt ongeveer 9 minuten en hierin leg ik de theorie uit. Mocht je niet alles begrepen hebben kun je deze kennisclip opnieuw bekijken of terugspoelen naar het gedeelte wat nog niet helemaal duidelijk is.
Tijdens het bekijken van de video wil ik dat je aantekeningen maakt. Deze zul je later tijdens de opdrachten nodig hebben.
Accijnzen en subsidies
Ik hoop dat de kennisclip duidelijk voor je is geweest. Je hebt bij het kopje ''inhoud van deze les'' 2 begrippen in je schrift geschreven. Het is nu de bedoeling dat je de betekenis achter de begrippen schrijft.
Accijnzen: een indirecte belasting die wordt geheven op bepaalde producten om het gebruik hiervan af te remmen.
Subsidies: een door de overheid versreke financiele bijdrage op bepaalde producten of diensten om het gebruik hiervan te stimuleren.
Als je deze hebt opgeschreven wil ik dat je je schrift dicht doet en weglegt. Je kun nu veder naar de volgende pagina: Quizlet.
Quizlet
Je ben al goed op weg! Ondertussen is je schrift al dicht geslagen en weggelegd en kun je veder met de volgende opdracht namelijk een Quizlet.
Er zijn verschillende methodes die je kunt aankruisen om te oefenen met begrippen. Probeer als eerst de methode ''combineren'' uit. Dit is een methode die lijkt op het spelletje memorie. Je ziet verschillende begrippen en mogelijke antwoorden. Het is de bedoeling dat je de juiste betekenis naar de juiste begrip sleept. Als je het goed hebt verdwijnen deze en krijg je een punt te zien.
De tweede methode die je kunt uitproberen heet ''kaarten''. Je ziet het begrip staan op een kaart. Het is de bedoeling dat je gaat nadenken wat de betekenis is. Als je dit weet kun je erop klikken en is de betekenis te zien.
Je hebt naast deze mehodes ook nog andere. Je kunt deze ook uitproberen. Voordat je begin met elke methode zie je nog een korte uitleg staan over hoe het spel werkt.
Kies 2 methodes uit die jou leuk lijken en maak deze. Als je dit af hebt kun je veder naar de pagina: oefenmateriaal.
Druk op de onderstaande link om naar de Quizlet te gaan.
Er volgt nu een klein filmpje van 5 minunten. Kijk deze helemaal af. Probeer tijdens het kijken ook wat aantekeningen te maken. Deze zullen van pas komen tijdens het vervolg van deze les.
Na het filmpje volgen enkele vragen over het filmpje. Sleep het juiste antwoord naar de juiste begrip.
Je bent goed op dreef. Heb je tijdens de oefentoets goed gescoord? Ga dan naar de pagina: verdieping. Je mag als je het al goed begrijpt de extra uitleg overslaan.
Heb je wat minder goed gescoord? Dat is helemaal niet erg je kunt dan naar de pagina: extra uitleg. Je vind dan wat meer uitleg over de lesstof om jou op weg te helpen.
Extra uitleg
Heb je wat minder goed gepresenteerd tijdens de oefentoets? Dat is niet erg. Vergeet niet dat je van fouten maken leert.
Er is daarom extra uitleg. In de filmpjes hieronder wordt deze extra uitleg gegeven op een andere manier. Bekijk het filmpje en maak aantekeningen. Je kunt tijdens het kijken even pauzeren als het te snel gaat.
Heb je de filmpjes afgekeken en aantekeningen gemaakt? Als je denk dat je het nu beter begrijpt kun je veder naar de pagina: verdieping.
Verdieping
Goedzo! Je bent nu aangekomen bij de verdieping. Je bent al heel goed op weg. Je ben er bijna dus blijf nog even goed je best doen.
Klik op de onderstaande link. Je komt dan bij de verdiepingsopgaven uit die bestaat uit 8 vragen. Maak deze op je eigen tempo en doe goed je best.
We hebben aan het begin van deze les gehad over een aantal lesdoelen. Dit waren de volgende lesdoelen:
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat het begrip accijnzen uit te leggen.
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat om met accijnzen te rekenen.
Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat het begrip subsidies uit te leggen.
Kun jij deze lesdoelen allemaal met een groene krul aanvinken? Druk dan op veder.
Is er een lesdoel die jij nog niet behaald hebt? Noteer deze in je schrift dan gaan we hier de volgende les op terugkomen.
Tot slot is er een evalutie. Klik op deze pagina om deze in te vullen. Op deze pagina kun je namelijk je mening geven over deze les.
Evaluatie
Dit was het dan, je bent aan de einde van deze les gekomen. Ik zou graag nog van willen horen hoe je deze les hebt ervaren. Hier onder staan een paar korte vragen over deze les. Geef ook nog een tip en een top.
Je kunt op de onderstaande link klikken om de evaluatie in te vullen.
Bronnen
Accijns – fhamers.nl. (2018, 9 december). fhamers. Geraadpleegd op 18 april 2022, van https://www.fhamers.nl/accijns-3/
Bloemers, P., V. (2018, 31 oktober). Accijns. Economielokaal. Geraadpleegd op 18 april 2022, van https://www.economielokaal.nl/portfolio-items/heffing-met-vast-bedrag-bij-volkomen-concurrentie/
W. (z.d.). SMART doelen: voorbeelden uitgewerkt! Wat kun je ermee? De Steven training | coaching | outplacement. Geraadpleegd op 18 april 2022, van https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/persoonlijke-effectiviteit/persoonlijke-doelstellingen/smart-leerdoelen
Het arrangement Accijns en subsidie vmbo-tl is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Yasmina Moussaoui
Laatst gewijzigd
2023-04-11 21:10:25
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Accijns en subsidie
Eindtoets over accijnzen en subsidies
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.